Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
smierdzacy ciociosan :(
#1
Witam!

Zgodnie z sugestiami z forum postanowilem zrobic wino ryzowe al bo cos kolo tego :) dzisiaj zrobilem nastaw na drozdzach uniwersalnych wedlug tego przepisu :)


http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...4#pid68864

Niestety z braku zwyczajnego ryzu, dodalem 1/5 ryzu brazowego, bo taki mialem Caly nastaw niezaciekawie pachnie, wrecz smierdzi :(. Jakie zmiany moze przyniesc zastosowanie innego ryzu? Co powoduje ten zapach?

Pozdrawiam :)
Odpowiedz
#2
Spokojnie spokojnie. W czasie fermentacji podobno ryżowe często śmierdzi. Ja tego nie odczułem. Musisz troszkę poczekać, zapach powinien zniknąć.
Odpowiedz
#3
Dokładnie, "nie bądź balon i nie pękaj" ;).
Robimy winka także z pełnoziarnistych zbóż. A do smrodu czasem trzeba się niestety przyzwyczaić....Dopiero po burzliwej fermentacji będzie można coś powiedzieć więcej.
Odpowiedz
#4
Dzieki za odpowiedz :)

Poczekamy zobaczymy :)
Odpowiedz
#5
Moje ryżowe z początku troche śmierdziało ale z czasem zaczęło ładnie pachnieć...
Odpowiedz
#6
No to wyjdzie ci ekologiczne wino, bo brazowy ryz jest o wiele zdrowszy niz bialy
Hexe:brawo:


Skocz do: