Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
zwiększanie ilości alkoholu w winie (wódka zamiast spirytusu)
wszyscy wiemy, ze aby wzmocnić wino nalerzy dodac odpowiednią ilośc spirytusu na litr wina, tu pojawia sie mój problem i odrazu pytanie, niestety spirytus jest drogi, wiec

- czy do wina mozna dodawać wódki ? (bo tej akurat mam duzo)
- jakie powinny być proporcje jezeli mozna wykonac taki zabieg ?

z góry dziekuje za wskazówki :)
Odpowiedz
rozcieczone moze i tak ale mi nie chodzi o zwiekszenie wina o jakies 10% tylko o raptem 2 moze 3 procenty, wiec nie powinno byc tego az tak duzo chyba... ?
Odpowiedz
Aby wzmocnić 1 l wina o 1% mależy wlać 18 ml spirytusu 95 %. Oblicz ile musisz wlać wódki, ale co najmniej dwa razy więcej? Czy nie zanadto rozcieńczysz wino. Pokombinuj na małej ilości.
Odpowiedz
wychodzi ze musisz dodac 40-41 ml wodki na kazdy liter wina aby zwikszyc jego moc o 1%.
wodka jednak ze wzgledu na duza zawartosc wody nie jest zbyt polecana szczegolnie dla win malo aromatycznych:uczen:
Odpowiedz
Kudłaty, jak wpomnieli koledzy wódka zawiera wiecej wody, dlatego wino musisz zaplanować odpowiednio bardziej ekstraktywne ("gęste").

Przy wódce o mocy 40% 30ml bedzie odpowiadało standardowej ilości spirytusu na litr (plus minus).
Odpowiedz
Kudłaczku, nie słuchaj tych co mówią niet dla spirytu, zdarza sie ze winko za słabe - nie wyszło jak sie zaplanowało, a restartu sie nie da albo nie chce. Oczywiscie lepszy spirycik ale jak masz wódeczki wsjo to niech bedzie. Oto wzór:
(xa%+yb%) podzielić przez (x+y) pomnożyc razy 100 = z
x-ilość wina
a-aktualny procent wina
y-ile potrzeba wlać doładowania (wódki, spirytu) :) - to o co nam chodzi
z-chciany procent "wina" (winiaka - gotowego produktu)
b-stężenie tego co chcesz dodać (wódka, spiryt)
%-oznacza oczywiście podzielenie przez 100
Odpowiedz
Cytat:Moonjava napisał:
Przy wódce o mocy 40% 30ml bedzie odpowiadało standardowej ilości spirytusu na litr (plus minus).

jak to?? przeciez 18 ml spirytusu na litr (95%) mnozac przez 2 daje 36 ml wodki o mocy 47,5%, rozcienczajac dalej aby uzyskac 40% wodke potrzeba okolo 40 ml wodki!!!

Cytat:sobek napisał:
pomnożyc razy 100
dlaczego chcesz mnozyc 2 razy przez 100-wyjdzie 10000??:fajka:
Odpowiedz
Ja widze tylko jedno mnożenie razy 100?!
Odpowiedz
sorka ok zle zrozumialem bo pomnozyc razy to tak nam babka w ogolniaku młotkiem wbijala ze to maslo maslane.
jej chodzilo o to ze "pomnozyc razy" to to samo co X X (czyli 2 razy mnozymy) a prawidlowo wg niej mowi sie "pomnozyc przez"
pozdrawiam:)
Odpowiedz
cokolwiek zrobisz pamietaj ze takie winko powinno polezec ze 3 miesiace zeby sie wodka przegryzla
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez kudłaty86
rozcieczone moze i tak ale mi nie chodzi o zwiekszenie wina o jakies 10% tylko o raptem 2 moze 3 procenty, wiec nie powinno byc tego az tak duzo chyba... ?

Sorki może nie kumam ale jak chcesz podnieść o jakieś 2-3% to poco wogóle te całe kombinacje?? Ja tam bym zostawił tak jak jest i tyle, a nie się bawił. Dużo roboty a skutek mały. Przemyśl może jeszcze to raz co??:helo:
Odpowiedz
Cytat:Adamu_1 napisał:
Sorki może nie kumam ale jak chcesz podnieść o jakieś 2-3% to poco wogóle te całe kombinacje?? Ja tam bym zostawił tak jak jest i tyle, a nie się bawił. Dużo roboty a skutek mały. Przemyśl może jeszcze to raz co??

Kombinacje sa po to zebys wiedzial o ile chcesz podniesc. Malo roboty a skutek duzy bo wzmacnianie procentow w winach jest dodatkowym ich konserwatorem
Czy pilbys taka lure ktora ma 9% (a planowales na 12%) z satysfakcja ze wyszlo tobie dobre wino?? nie ma sie co zastanawiac bo czas to pieniądz:fajka:
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez sobek
Oto wzór:
(xa%+yb%) podzielić przez (x+y) pomnożyc razy 100 = z
x-ilość wina
a-aktualny procent wina
y-ile potrzeba wlać doładowania (wódki, spirytu) :) - to o co nam chodzi
z-chciany procent "wina" (winiaka - gotowego produktu)
b-stężenie tego co chcesz dodać (wódka, spiryt)
%-oznacza oczywiście podzielenie przez 100
Mam pytanie czy faktycznie to dobry wzór. Wszędzie pisze że aby zwiększyć moc o 1% trzeba dodać 12 ml 95% spirytusu, z tego wzoru wynika że ok 10ml. Przy litrze to może niema znaczenia ale przy balonie 54l to zaczyna mieć znaczenie.
Może powiedzcie skąd się bierze ta wartość 12ml/l bo widziałem także już przepisy że 18ml zwiększa o 1% itp.
Odpowiedz
Cieślak podaje 12 ml spirytusu na litr aby podnieść zawartość alkoholu w winie o 1 %.
Z moich przybliżonych obliczeń(pomijających kontrakcję ) wynika, że jest to c.a. 10.5ml/litr.
Wychodząc z dwóch założeń:
1) że kubki smakowe nie rozróżnią 2 trunków różniących się o 1% alkoholu
2) aktualna moc wina obarczona jest pewnym błędem
obydwie wartości 10, 12 ml są do zaakceptowania
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez Strongman

Mam pytanie czy faktycznie to dobry wzór. ... z tego wzoru wynika że ok 10ml.

Cytat:Wysłane przez Mortern

Z moich przybliżonych obliczeń(pomijających kontrakcję ) wynika, że jest to c.a. 10.5ml/litr.

Wzór jest b. dobry. Nie wiem jak to liczyczie, ale z tego wzoru wynika jednoznacznie, że ( w zakresie ztężeń od 0 do ok. 18 % alko) 12 ml 95% spirytusu to ok 1% wzrosty stężenia w winie. Dokładnie to wychodzi dla 0% (czysta woda lub sok) 1,12%, dla 18% - 0,91% wzrostu stężenia alko.Przy 10 ml analogiczne wzrosty stężeń to 0,94% i 0,76%.
Inną sprawą jest to co pisze Mortern o wrażliwości kubków smakowych i błędzie w określeniu początkowej zawartości alkoholu w winie.
Oczywistą sprawą jest pominięcie w tym wzorze efektu kontrakcji, ale Gandalfa w tym głowa, że doczekamy się w końcu na forum przedstawienia wzorów na mieszanie etanolu z wodą i jego roztworami wodnymi, uwzględniających zmianę objętości ( a co się z tym wiąże i stężenia) spowodowaną tym zjawiskiem, wszak kiedyś obiecał to przemyśleć.
Pozdrawiam Jacek.
Edit: oczywiście ten wzór ma zastosowanie do obliczania stężeń przy mieszaniu ze sobą roztworów o różnych zawartościach alkoholu ( i nie tylko) w całym zakresie stężeń od 0 do 100%.
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"
Odpowiedz
z tego wzoru własnie wynika tak koło 10,5.
Więc ten wzorek jest poprawniejszy niż Cieślakowe 12ml? Dlaczego się upieram... teoretycznie aby wino mogło postać musi mieć min. 13%, wiadomo że obliczenia są przybliżone, ale chcąc wzmocnić wino tak by się nie popsuło ze względu na zbyt małą ilość "konserwantu" czyt. spirytusu, warto go dodać. I pół biedy z dodaniem spiryta. Wiadomo też, że wino alkoholizowane jednak ma inny (gorszy) smak niż wino które przefermentowało i ma naturalnie tę ilość alkoholu. Przy doalkoholizowywaniu :) wina w balonie np 50 l, różnica między tymi pozornie nieistotnymi różnicami to ok 0,35 litra spirytusiku czystego. Jak co, to wolę tę ilość wykorzytać np na jakąś naleweczkę :) pozatym mniej sztucznego alko w winku ze względu na smaczek też jest istotna.
Która wartość jest poprawniejsza zatem? :)
Odpowiedz
Strongman,
a skąd wiesz że: "teoretycznie aby wino mogło postać musi mieć min. 13%" a nie np. 13,5%. Jeżeli powinno mieć 13,5% to jaka jest różnica dla balonu 50 l?
Odpowiedz
z tego wzoru własnie wynika tak koło 10,5.
Więc ten wzorek jest poprawniejszy niż Cieślakowe 12ml?
No to jadziem:
zakładamy 1000 ml wina 11% wzmacniamy 12 ml spirytusu 95%
(1000*0,11 + 12*0.95):1012 wychodzi 11,99%
A teraz to samo winko wzmacniamy 10,5 ml tego spirytusu:
(1000*0,11 + 10,5*0,95):1010,5 wychodzi 11,87%
No to który wynik jest bliższy 12% ?
Cieślak nie nie wyważa otwartych drzwi, tylko podaje średnią wartość wyliczoną wg ogólnych wzorów na obliczanie stężeń, a ten podany przez sobka jest właśnie takim wzorem. Matematyka jest jedna, bez względu na to czy obliczamy wagę, objętość czy inną prędkość. Cieślak podaje uśrednioną ilość spirytusu jaką trzeba dodać do wina w celu zwiększenia jego "mocy" o 1% bez wchodzenia w szczegóły jaką ono ma faktyczną "moc" początkową. Podejrzewam, że jeżeli podałby tylko wzór na wyliczenie dokładnej ilości to skutecznie zniechęciłby 80% winiarzy-amatorów do liczenia.
Nawiasem mówiąc taki sam wynik wyjdzie licząc to innymi metodami np. omawianym na forum krzyżem Andrzeja.
Pozdrawiam Jacek.
Edit:
pozatym mniej sztucznego alko w winku ze względu na smaczek też jest istotna
Jaki tam sztuczny alkohol, to po pierwsze. A po drugie: piłeś kiedyś porto ?
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"

Skocz do: