Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
jeszcze raz pirosiarczyn
#1
wiec tak. mam pirosiarczyn potasu ktory przechowywałem przez około rok czasu w palstykowym przezroczystym w miare szczelnym (nie w 100%) podełeczku[pisze sie pUdeleczku] po kliszy fotograficznej w oświetlonym pomieszczeniu. czy taki sposob przechowywania pirosiarczynu jest ok i czy moge spokojnie urzyc [pisze sie uŻyc] tak przechowywanego pirosiarczynu do dezynfekcjii dymiona oraz w póxniejszym etapie do zasiarkowania nastawu czy raczej wskazane było by zaopatrzyc sie w "świerzy"[pisze sie swieŻy] preparat.
Odpowiedz
#2
rozumiem ze nie masz daty waznosci.

wiec tak. do mycia i dezynfekcji jak najbardziej sie nadaje,a co do uzycia do nastawu, to jak nie jestes pewien to kup nowy, koszt niewielki
Odpowiedz
#3
no niestety ortografia nie jest moją mocną stroną
nie robire byków celowo
:glowa_w_mur:
Odpowiedz
#4
Też uważam, że nie opłaca sie ryzykować; piro jest zbyt tanie żeby na nim oszczędzać, a wylanego wina szkoda.

Cytat:Wysłane przez Morning Change
nie robire byków celowo
Ale możesz celowo przeczytać każdy post po wysłaniu lub przed wysłaniem sprawdzić w edytorze tekstu (są osoby na forum które tak własnie robią i po kłopocie). :tancze:
Odpowiedz
#5
piro dość szybko się utlenia, jeżeli nie jest przechowywane w szczelnym opakowaniu. Do dezynfekcji możesz spróbować dodać więcej niż piszą, tak na wszelki wypadek, a do wina, to jak wyżej...
Odpowiedz
#6
Ja z kolei nie polecalbym wiekszych ilosci piro w winie z tego wzgledu ze moze miec ono troche nieprzyjemny posmak-sam zrąbalem w ten sposob 5 litrow wina:)
Odpowiedz
#7
a jak przechwujemy w szczelnych szklanych buteleczkach z Euro-Winu to można długo go stosować, także i do nastawów?
Odpowiedz
#8
Cytat: Pirosiarczyn potasowy K2S2O5

Odczynnik chemiczny powszechnie stosowany w winiarstwie. Używa się go do stabilizacji moszczu oraz konserwacji wina. Przy produkcji wina zabieg siarkowania zaleca się przeprowadzić w następujących etapach:

1.

Po rozdrobnieniu owoców dodajemy pirosiarczyn uprzednio wymieszany w niewielkiej ilości moszczu. Dawkowanie 5-8g na 100L moszczu (zależnie od stanu owoców). Jego dodanie ma na celu zapobieganie rozwojowi dzikich drożdży (drożdże szlachetne odporne są na małe dawki pirosiarczynu), bakterii oraz drobnoustrojów.
2.

Po zakończeniu fermentacji (najczęściej po pierwszym obciągu), dodajemy 6-10g na 100L. Dodanie ma na celu ostatecznie zatrzymać fermentację (zabić drożdże).
3.

Siarkowanie wina wykonujemy również trzeci raz gdy wino jest już idealnie wyklarowane i zamierzamy je butelkować. Zabieg ten poleca się szczególnie do win lekkich. Dawka podobnie jak wcześniej 6-10g na 100L. Robimy to zazwyczaj po ok. 1 roku od nastawienia (zależnie od rodzaju wina) i min. 2-3 obciągach zrobionych w czasie dojrzewania. Dodanie pirosiarczynu stabilizuje mikrobiologicznie wino oraz je konserwuje.

Sposób użycia: Odpowiednią dawkę pirosiarczynu rozpuścić w niewielkiej ilości moszczu lub wina po czym dokładnie wymieszać w całej objętości.

Pirosiarczyn jest również powszechnie stosowany jako środek do odkażania i dezynfekcji sprzętu winiarskiego.

Do odkażania przygotowuje się roztwór wodny o stężeniu zazwyczaj 2-3%. Czyli 20-30g rozpuszczamy w litrze wody. Roztworem tym płuczemy butle oraz butelki przed napełnieniem winem, korki przed korkowaniem, wężyki do obciągu wina, korki do butli, rurki, areometry itp. Przy czym w przypadku butli oraz butelek zaleca się przepłukanie wewnętrznych ścianek, zatkanie naczynia i pozostawienie na kilka - kilkanaście minut roztworu w naczyniu (ponieważ właściwości odkażające mają opary siarki).

Roztwór pirosiarczynu do odkażania sprzętu najlepiej przygotować tuż przed jego użyciem. Jest on nietrwały i po przepłukaniu nie nadaje się później do ponownego użycia.

Ilości stosowane szczególnie przy stabilizacji moszczu są naprawę niewielkie, dlatego warto wyposażyć się w małą, dokładną wagę laboratoryjną.

Pirosiarczyn potasu powinien być przechowywany w chłodnym, suchym miejscu i zabezpieczony przed dostępem dzieci. Wszelkiego rodzaju zabiegi z użyciem pirosiarczynu powinny być przeprowadzane w dobrze wentylowanym pomieszczeniu.

Według Systemu Oznaczeń Unii Europejskiej pirosiarczyn potasu zarejestrowany jest pod numerem E- 224 i jako substancja konserwująca dopuszczony został do stosowania w środkach spożywczych i używkach.

Przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach.

Produkt trwały.

to opis produktu z eurowinu, wynikałoby z tego, że prawidłowo przechowywany, bez dostępu powietrza, jest trwały
Odpowiedz
#9
Pojęcie 'bez dostepu powietrza' może być rozumiane różnie. Wydaje mi się, że nie łatwo uzyskac takie warunki. Innymi słowy na kilka miesięcy da się go stosować. Jeżeli ma ktoś roczny piro, to byłbym ostrożny.



Skocz do: