• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 … 6 7 8 9 10 … 14 Dalej »

Cierpki posmak

Strony (2): 1 2 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Cierpki posmak
czerwony Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 17
Liczba wątków: 2
Dołączył: 01 2006
#1
18-05-2006, 11:11
mam pytanko cz posmak cierpki wina ryzowego zlanego do balonu to normalne czy cos sie psuje wino ma 2,5 miesiaca
Szukaj
Odpowiedz
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
******
Liczba postów: 3.049
Liczba wątków: 56
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Warszawa/Ząbki
Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...
#2
18-05-2006, 11:20
A może ono jest po prostu wytrawne, stąd ta cierpkość. Możesz dosłodzić, spróbuj na niewielkiej ilości wina, np. na 1/2 l dając cukier, zacznij od 10 g i spróbuj jak zmienia się smak. Żeby próba była wiarygodna po dodaniu cukru daj winu dobę na ustawienie smaku.
Szukaj
Odpowiedz
czerwony Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 17
Liczba wątków: 2
Dołączył: 01 2006
#3
18-05-2006, 11:27
dosładzałem na poczontku smak jest słodki a koncówka cierpka ,co prawda wyszło wytrawne ,dodałem kwasku cytrynowego i cukru dla poprawienia smaku
Szukaj
Odpowiedz
Adamu_1 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 237
Liczba wątków: 12
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Reda
#4
18-05-2006, 15:59
Wiesz nie kumam najpierw dosłodziłes a po czasie zrobiło się znowu cierpie?? Jak tak cukier wznowił fermentacje cichą.. dosłodź ponownie a będzie dobrze wg. zaleceń Fridy
Szukaj
Odpowiedz
Mordimer Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 965
Liczba wątków: 22
Dołączył: 07 2005
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: [color=green][i]środziemnomorski[/i][/color]
#5
18-05-2006, 16:04
Cierpkie.. ryżowe ? Skąd miałaby się tam wziąć cierpkość ?
No chyba przez cierpkość rozumiemy calkowity brak cukru,
albo za dużą kwaskowatość ....
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.418
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#6
18-05-2006, 16:10
Zrobiłes pewnie wytrawnego kwacha i wydaje ci się , że jest cierpkie. Najlepiej podaj aktualny blg i ile było kwasku cytrynowego w całości.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
czerwony Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 17
Liczba wątków: 2
Dołączył: 01 2006
#7
21-05-2006, 16:44
ludzie teraz jest spoko pare dni a robi to winko postepy wydaje mi sie ze po 6 miesiacach mozna cos dopiero powiedziec o smaku jak uwazacie
Szukaj
Odpowiedz
veeh Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 571
Liczba wątków: 17
Dołączył: 03 2005
Lokalizacja: Poznań, Jarocin
Nastrój: bobasowy
#8
21-05-2006, 16:58
Po pierwsze zacznij używać interpunkcji i pisz normalnymi zdaniami.

Moje ryżowe nie były wcale cierpkie, a smaczne zaczynały być tydzień po odrzuceniu ryżu. Jakoś nie widzę możliwości aby rodzynki czy ryż dały cierpkość. Napisz wg jakiego przepisu zrobiłeś.
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#9
21-05-2006, 17:21
tez mi sie wydaje aczkolwiek skłaniam sie do diagnozy przedmowcow ryz cierpki nie jest tak wszyscy mysla rodzynki podobnie ale troche miesiecy a moze bedzie lepiej calkiem wiec trzeba sie uzbroic w cierpliwosc najwyzej cos doprawic jakie masz mozliwosci czasem pomaga cukier napisz czy tak
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
jasszczur Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 147
Liczba wątków: 8
Dołączył: 03 2006
Lokalizacja: gdańsk
#10
21-05-2006, 23:23
moonniepisztakproszebotegosieczytacniedaje:big:
Szukaj
Odpowiedz
czerwony Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 17
Liczba wątków: 2
Dołączył: 01 2006
#11
26-05-2006, 21:33
butel 40L , 5kg ryżu ,1kg rodzynek ,7kg cukru po zlaniu wyszło jakieś 27L wina dodałem 100g kwasku cytrynowego chyba za dużo więc dosłodziłem jle ma mocy nie winm ,cukier dawałem na trzy razy , 4kg i dwa razy po 1,5 kg.Następny nastaw dam 8kg cukru reszty nie zmienię.PROSZĘ O KOMENTARZ
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#12
26-05-2006, 21:48
Kwasek OK, tyle sie daje.

Mało rodzynek jak dla mnie, mogłoby byc kilka razy wiecej.

Pozywka?

Jakie drozdze?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
gwozdziu Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 20
Liczba wątków: 0
Dołączył: 04 2006
#13
27-05-2006, 10:30
A ja mam taki probelm iz dzisiaj oddzielilem ryz od wina i probojac w smaku jest bardzo ale to bardzo wytrwane. Czy doslodzic od razy czy poczekac jakis czas? Co bys cie doradzili? Mam kupiony winiomierz ale nie zabradzo rozumiem jego obsluge :) Wlałem pół probówki i wino sięgneło jakies 3 na skali.
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#14
27-05-2006, 15:01
Cytat:Wysłane przez gwozdziu
Czy doslodzic od razy czy poczekac jakis czas?
Jezeli jest słabe (drożdże mogą przerobić jeszcze cukier) to prawdopodobnie ferm. znów ruszy i wino bedzie mocniejsze, nadal wytrawne, dłużej poczekasz na wyklarowanie, butelkowanie itd.

Cytat:Wysłane przez gwozdziu
Mam kupiony winiomierz ale nie zabradzo rozumiem jego obsluge
http://old.wino.org.pl/frames/cukromierz.htm drugi obrazek od góry - wskaźnik ma SWOBODNIE pływać w winie, nie opierac sie o dno ani o ścianki naczynia.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
gwozdziu Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 20
Liczba wątków: 0
Dołączył: 04 2006
#15
27-05-2006, 21:23
Zmierzylem zawartos cukru i winomierz wskazal 3 blg. Nie wiem czy zostawic winko czy doslodzic? Zalezy mi na tym aby winko bylo polslodkie, ewentualnie pol wytrawne.
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#16
27-05-2006, 22:20
Teraz musisz poczekać kilka tyg. Jeśli blg pozostanie na niezmienionym poziomie będziesz mógł dosłodzić.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
gwozdziu Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 20
Liczba wątków: 0
Dołączył: 04 2006
#17
11-06-2006, 10:51
Mineły 2 tyg. BLG dlaje na poziomie 3. Chyba najwyzszy czas doslodzic?

Moja znajoma mowi ze wino smakuje jak ocet? To mozliwe zeby sie ocet zrobil?
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#18
11-06-2006, 11:33
Hmm... dosłódź tak zeby Blg wzrósł o kilka stopni. Potem znowu sprawdzaj czy nie będzie spadał.

Może sie ocet zrobic. Porównaj zapach wina z octem ze sklepu. Może znajomą zmyliła wytrawność wina?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
gwozdziu Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 20
Liczba wątków: 0
Dołączył: 04 2006
#19
13-06-2006, 10:31
Zrobilem 9 BLG. W smaku ewidentnie czuc posmak cukru. Nie wiem czy dodac jeszcze drozdze, bo winko juz nie bluka? Czy podacza fermentacji cichej posmak cukru zniknie?
Szukaj
Odpowiedz
czerwony Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 17
Liczba wątków: 2
Dołączył: 01 2006
#20
17-06-2006, 18:14
??????????????????
Szukaj
Odpowiedz
gwozdziu Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 20
Liczba wątków: 0
Dołączył: 04 2006
#21
26-06-2006, 11:57
A powiedzcie mi czy do winka ryzowego mozna by wlac jakis soczek z Herbapolu? Ewidentnie nie odpowiada mi smak tego wina. Mysle ze sok zalatwilby sprawe, tyle tylko czy winko nie bedzie za slodkie? Obecnie ma 9 BLG.
Szukaj
Odpowiedz
gwozdziu Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 20
Liczba wątków: 0
Dołączył: 04 2006
#22
27-06-2006, 12:49
Dałem kolejnym osoba sprobowac i kolejne osoby powiedzialy ze smakuje jak ocet. Czy ktos mi moze powiedziec co bylo przyczyna tego ze sie zrobil ocet, skoro korzystalem z przepisu ze strony glownej?
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
******
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
#23
27-06-2006, 21:00
musi wdały się bakterie octowe, to zdarza się przy winach słabych, w wysokiej temperaturze, potrzebują do rozwoju trochę tlenu. Przenoszą je muszki octówki. Może jakaś wlazła do twojego nastawu i nieszczęście gotowe....

Czerwony - przecież Moon ci odpowiedział i nawet pytał o coś dodatkowo a ty nic.
Szukaj
Odpowiedz
sawer Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.360
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: okolice Sieradza
Nastrój: ciepło-dereniowy
#24
27-06-2006, 21:04
Jeżeli Ci wyszedł ocet winny, to jest wyraźny zapaszek octu. Chyba wiesz jak pachnie ocet? :(
A może jest to bardzo wytrawne wino, wtedy wystarczy dosłodzic i po kłopocie
Szukaj
Odpowiedz
gwozdziu Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 20
Liczba wątków: 0
Dołączył: 04 2006
#25
27-06-2006, 22:10
Pachnie drozdzami, ale w smaku ewidentnie ocet.

Megana a skad muszki owocowki przy winie ryzowym? Muszki odpadaja. Tego jestem na 200% pewny.
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (2): 1 2 Dalej »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 … 6 7 8 9 10 … 14 Dalej »

Cierpki posmak


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-05-2025, 14:04 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa