18-05-2006, 17:49
Hej
Jestem nowy na forum. Jesli chodzi o wina- amator. Mam na koncie okolo 4-5 udanych nastawow i ze 2 nieudane.
Szukalem na forum (forum jest bardzo rozbudowane) rozwiazania problemu ale jest dla mnie za trudne znalezienie konkretnych informacji.
Wino:
winogrona czerwone, mieszane male/duze-3 kg, cale, tylko dobrze plukane, aktualnie lekko sie rozpadly;
woda-4.5 l;
cukier 3kg;
bez drozdzy (przepis amatorski);
fermentacja szybka- 1 miesiac, spokojna- 4 miesiace (start pazdziernik 2005);
Problem:
konczy fermentacje, bardzo slabo "chodzi"
Aktualnie jest to bardzo dobry (smak, zapach) sok z winogron, slaby (na smak 2-3%) i bardzo slodki.
1. Co zrobic (jak w temacie)?
2. Jak i ile (restart versus dolewka alkoholu)
3. Dlaczego tak sie stalo.
Bardzo prosze o porade, bo szkoda pracy i smaku....
A nastepnym razem dodam drozdze, choc taki problem mam pierwszy raz!
Pozdrawiam
Jestem nowy na forum. Jesli chodzi o wina- amator. Mam na koncie okolo 4-5 udanych nastawow i ze 2 nieudane.
Szukalem na forum (forum jest bardzo rozbudowane) rozwiazania problemu ale jest dla mnie za trudne znalezienie konkretnych informacji.
Wino:
winogrona czerwone, mieszane male/duze-3 kg, cale, tylko dobrze plukane, aktualnie lekko sie rozpadly;
woda-4.5 l;
cukier 3kg;
bez drozdzy (przepis amatorski);
fermentacja szybka- 1 miesiac, spokojna- 4 miesiace (start pazdziernik 2005);
Problem:
konczy fermentacje, bardzo slabo "chodzi"
Aktualnie jest to bardzo dobry (smak, zapach) sok z winogron, slaby (na smak 2-3%) i bardzo slodki.
1. Co zrobic (jak w temacie)?
2. Jak i ile (restart versus dolewka alkoholu)
3. Dlaczego tak sie stalo.
Bardzo prosze o porade, bo szkoda pracy i smaku....
A nastepnym razem dodam drozdze, choc taki problem mam pierwszy raz!
Pozdrawiam