Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kupażowanie przesłodzonego ryżowo-rodzynkowego
#1
Mam taki mały problemik. Zrobiłem winko ryżowo-rodzynkowe, przesadziłem jednak z cukrem i wyszło mi bardzo słodkie. Da się wypić ale to jeszcze nie to co lubię najbardziej. Wino doprawiłem jałowcem, gożdzikami, wanilią, cynamonem, kardamonem i imbirem. dzieki temu zyskało fajny smaczek ziolowo-korzenny i nie czuc tak duzo cukru. Jednak wciaz jest za slodkie (dla mnie bo żeńskiej czesci mojej rodziny smakuje wszystko co jest bardzo slodkie).
Mialem kilka opcji:
-dolac wody (odpada)
-dodac spirytu (i tak jest mocne bez tego)
-doprawic (juz to zrobilem)
-skupazowac
Wybralem ostatnia opcje. Chce skupazowac z jakims kupnym wytrawnym. Wina mam okolo 3,5 litra, doleje wiec 0,75-1,00 litra wina wytrawnego.
I tu moje pytanie- JAKIEGO SMAKU WINO KUPIC????:ysz:
z gory dzieki wielkie :)
Odpowiedz
#2
Ja do tej pory myślałem, że w sprzedaży są tylko wina gronowe ale to może tylko u mnie (no nie licząc tych z dolej półki :big:). A tak na mrginesie, bo nie doczytałem czemu nie rozcieńczyć wodą? - spadną trochę procenty i słodycz.
Odpowiedz
#3
@Nephilim: doksztalc sie zanim cos napiszesz.

@kikut: tutaj roznie bywa, ja takiego zabiegu co prawda jeszcze nie robilem, ale na forum ktos kiedys pisal ze kupuje dobre winko za okolo 25~30PLN ktos inny mowi ze mu szkoda kasy i kupuje za 1x bo roznicy i tak nie ma... a smak najlepiej "neutralny" :P
Odpowiedz
#4
Cytat:Wysłane przez leper
@Nephilim: doksztalc sie zanim cos napiszesz.
ojejku jaki mądrala....

a co do kupażowania z kupnym to kup 2 sofie i już (masz wino ryżowo rodzynkowe, rodzynka to coby nie było wysuszony winogron, a więc myśle ze najlepsze do kupażu jest gronowe - z niższej półki - a więc sofia jak ulał :big: ), albo lepiej, zabutelkuj i jak w grudniu będziesz miał już pierwszą porcję gotowych do zabutelkowania win ze świezych owoców wtedy kupażuj ze swoim
pzdr
fea
Odpowiedz
#5
hm...
@Nephilim- dodasz wody- spadnie %, slodycz ale i aromat- szczyn nie pije :jezor:
@leper- zalezy co onacza "neutralny" :)
@fea- wlasnie myslalem nad jakims gronowym... i chyba takie wlasnie kupie. Jedno ale- cene lepiej 1x czy powyzej 2x? :jezor: no i jaki smak dokladnie proponujesz... tzn. gronowe z czyms tam czy samo gronowe:)
Odpowiedz
#6
Nie ma sensu abyś kupował jakieś drogie wino. Zupełnie wystarszy jakieś białe z winogron. Całkiem przyzwoite można już kupić za 8-10 zł.
Na 3,5 litra wystarczy ci jedna butelka wytrawnego.
Chyba , że masz bardzo słodkie to po spróbowaniu możesz dodać więcej.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#7
@kikut: neutralne... sa takie winka po 11PLN i maja [jak to pisze na etykietach] "o lekkiej nucie czarnej porzeczki". to nie jest nautralne :P najlepiej zrob tak, jak proponuje TEQUILA
@fea: nie chce wychodzic na zarozumialca ale pytanie trywialne... na niektorych duzych forach [tutaj nie jest to tak ganiane] takie posty sa najzwyczajniej w swiecie wywalane [ten moj tez by zostal wywalony]. tutaj na forum jest bardzo duza swoboda spamowa... no ale bez przesadyzmu, niedlugo dojdzie do tego ze ludzie beda pisac posty w stylu "siieeema!! pyszne winko! jak zrobic? poleccie cos"... -_-' trzymajmy poziom, a to zadanie nie nalezy tylko do moderatorow wywalajacych takie posty, ale [jak nie w najwiekszej mierze] do uzytkownikow.

pozdrawiam

ps. blaagam, nie robmy off-topic'a :)
Odpowiedz
#8
@leper- nie klocic sie bo pozabijam :jezor: wlasnie myslalem nad polwytrawnym winem za okolo 15 zeta, a nie napoju winopodobnym :lol::lol::jezor::jezor:
@Tequila- jakiegos drogiego nie kupuje- mysle najwyzej do 20-25 zlotych.
Wlasnie sie zastanawialem ile dodac ale mysle ze wezme polwytrawne bo winko wlasnie zaczelo (o dziwo) tracic slodki smak. Zaczyna dojrzewac- traci slodycz, a zyskuje w smaku i aromacie. Nadal jednak slodkie jest. Mysle ze dodam pol litra polwytrawnego i zobacze czy druga polowe dodac do kupazu czy do piersi kaczki :podstep:
Odpowiedz
#9
20 -25 zł to wino ze średniej półki, absolutnie niewymagane jesl ichcesz ze swoim kupażować, wino przy dojrzewaniu raczej nie powinno tracić słodyczy... ale opisujesz swoje wrazenia ;) jest dopusczalna jakas dowolność, z leperem już sie dogadalem ;)
pzdr
fea
Odpowiedz
#10
poczekam jeszcze z tydzien i zobacze wtedy :) i zdam relacje of course :spoko: dzieki za dotychczasowa pomoc
Odpowiedz
#11
Niestety dopiero teraz mam trochę czasu by napisać - family life:)
Po pierwsze jeżeli masz zamiar oceniać smak tylko organoleptycznie to możesz sobie podarowaćten post. A jeżeli się jeszcze nie zabrałeś za to może coś Ci to da.
Parę słów z matematyczengo i ekonomicznego punktu widzenia.
Nie wiem ile blg ma to twoje wino więc założę, że 15 blg to dodając 0,5l półwytrawnego uzyskasz ok.14 blg. Raptem o 1 blg zmniejszesz słodkość wina a stracisz 20-25zł - twój wybór, bo może tylko otyle chcesz zmniejszyć.
A tak na marginesie to jeżeli tylko o 1 blg chcesz zmniejszyć zawartość cukru to taniej byłoby dodać niecałe 0,5l wody. A i ekstraktywność Twojego wina nie powinna specjalnie na tym ucierpieć, chyba że już jest bardzo cieniutkie:( Także po to było to moje trywialne pytanie.
A wracając do tego półwytrawnego to jeżeli chceasz zmniejszyć zawartość cukru to czemu nie mieszasz z winem o mniejszej zawartości cukru czyli wytrawnym:niewiem:
I teraz druga strona medalu, jeżeli chcesz znacząco zmniejszyć poziom cukru (biorąc pod uwagę te 15blg) to żeby zmniejszyć o 3 blg musiałbyś dodać ok. dwóch butelek wina. Tu rachunek ekonomiczny nasuwa się sam.
Acha no i co do smaku a raczej posmaku dodawanego wina to jeżeli dodajesz w proporcjach 1:7 to raczej w ogóle nie będziesz go wyczuwał a tym bardziej przy białych winach, które sąznacznie mniej ekstraktywne.

Dobra to tyle i nie będę już truł i oddaję się douczaniu:)
Odpowiedz
#12
hm.. Blg ma b. duzo... 35 :mad::mad::mad: ryz zawiera skrobie- a to tez cukier przetwarzany przez drozdze... nie wzialem na to poprawki... do wina dodalem 2x MD w nadziei ze pomoze... ale dupa blada:placze::placze::placze: poczekam na sklarowanie... a potem wytrawne- 2xSophia:)

albo zrobie wina z prepisu Skrzycha- z 5 litrow i tyle- skupażuje i powinno wyjsc polwytrawne/polslodkie:spoko:
Odpowiedz
#13
Lubisz słodycze jak widzę :big:
Zrób tak jak mówisz nowy nastawik na czysto wytrawne i połącz je razem , a powinno wyjść OK.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#14
hm... to byl moj wlasny przepis. 2kg cukru na 5 litrow nastawu- sprawdzal sie idealnie na wina na pograniczu polslodkie/slodkie... jednak odkrylem jedna rzecz- w ryzu jest skrobia (polisacharyd taki sam jak sacharoza- zwykly cukier- tyle, ze majacy inne wlasciwosci), a zwykly drozdzyk upodobal sobie bardziej skrobie od sacharozy... przerobil skrobie ile mogl, a dopiero potem wzial sie za sacharoze...
mysle ze sklaruje winko (bo jak dodalem MD probujac restart robic to zmetnialo), dodam Sophie, albo dwie, dorobie ryzowego wytrawnego i tyle...:podstep: aczkolwiek troche wkurzylo mnie to :kwasny: nieprzewidzialem innych polisacharoz w moim nastawie :kwasny:
Odpowiedz
#15
Zwykły drożdżyk raczej nie wciąga skrobi (musi być z familiji Saccharomyces diastaticus ?), trzeba mu ją poprzód zhydrolizować enzymami (np. słód, koji, preparaty przemysłowe).
Odpowiedz
#16
Dwie Sophie - raczej niewiele Ci dadzą bo nadal będziesz miał 25 blg a to jeszcze duża słodycz:)
5l wytrawnego i owszem ale niestety i tu muszę Cię zmartwić, że przy twoich 35 blg to po skupażowaniu da 8,5l nadal słodkiego wina ale juz do wypicia. :jupi:
Odpowiedz
#17
moon- mozliwe, ze masz racje- nie zaglebiam sie az tak bardzo w lacine i gatunki drozdzy... wiem, ze nastaw z SAMEGO ryzu (bez dodatku cukru) i z drozdzami uniwersalnymi tez rusza... nie wiem jak to mozliwe ale u mnie tak jest :|... olac to- biologiem nie jestem jeszcze :)
Nephilim- Blg spadlo do 34 po dodaniu 2x MD po 300ml kazda... najpier 2 Sophie, a ewentualnie potem dodam jeszcze wytrawnego (zostal mi 1 litr wina wytrawnego o smaku herbaciano-miętowo-rodzynkowym:rotfl: ) a słodkie winka lubie :D
Odpowiedz
#18
i jeszcze jedna kwestia, jak dodasz soku to nie dość ze obniżysz stężenie alkoholu i słodyczy, nie zmienisz ekstraktywności i wtedy będzie łatwiej drożdżom "odpalić", zresztą chyba za późno już ;)
a co do skrobii to faktem jest to co napisał moon, w ten sposób robi się spirytus ziemniaczany, żytni, traktując nastaw bodajże amylogalem. Bodajże, bo w techniki bimbrownicze sie nie zagłębiam, mimo to podst. wiedzę mam :big: ... albo wystarczającą... :D
pzdr
fea
Odpowiedz
#19
tak czy siak klaruje... potem probka (litr wina) i ewentualne dalsze dzialania
Odpowiedz
#20
wino zaczelo chodzic o czym mowilem w innym temacie... ma teraz 24 Blg:big:
Odpowiedz
#21
Witam mam problem z moim ryzowym zatrzymało się na 12blg czyli jest za słodkie niz miało byc. Co teraz mogę z tym zrobic czy wystarczy dodac do tego nowe wytrawne ryzowe czy jest jakis inny sposób na zbicie tego cukru?
Odpowiedz
#22
Mozna zrobic restart, o ile nie ma za duźo %. Poczytaj o restarcie, uźyj opcji szukaj.
Odpowiedz
#23
restart nic nie dał był juz robiony dlatego pytam o inne rozwiązanie.
Odpowiedz
#24
Skoro restart nic nie dał,to faktycznie zrób następne ryżowe wytrawne,albo jakieś szybkie kartonikowe,też wytrawne,i próbuj połączyć.Działaj,bo szkoda wina:)
Odpowiedz
#25
witam czy jak dodam do 30 l winka które ma 12 blg. 30 l winka które ma 0-2 blg to bedzie ok. czyli półsłodkie czy musze dodać wiecej?
Odpowiedz



Skocz do: