• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 67 68 69 70 71

KWASEK CYTRYNOWY CZY CYTRYNA NATURALNA?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
KWASEK CYTRYNOWY CZY CYTRYNA NATURALNA?
NOTOS Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 430
Liczba wątków: 60
Dołączył: 08 2003
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: No Mood.
#1
08-09-2003, 16:44
Witam! W przepisach miodów dotyczących stoi wyraźnie, coby dodac kawsku cytrynowego w takiej to a takiej ilosci. Nie wiem czy kawesk cytrynowy to chemia, której wolałbym nie używac? czy też jest to tylko odparowany sok z cytryny? A jesli - to czy można kwasek zamienic na sok z cytryny, a jesli tak to jaki jest równoważnik soku cytrynowego dla 1 grama kwasku cytrynowego "w proszku"? Czy ktos z Szanownego Koleżeństwa zgłębiał już to zagadnienie? Za informacje wszelakie zobowiązan będę dozgonnie!
NOTOS :)
Szukaj
Odpowiedz
majchal Offline
Zasłużony Winiarz
****
Liczba postów: 1.017
Liczba wątków: 46
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Życie jest piękne
#2
08-09-2003, 22:22
Sorry, ale na 100% nie używasz wyszukiwarki. Temat był wałkowany kilka/kilkanascie razy tak więc zanim zadacie pytanie to proszę przejrzec forum. Forum, to naprawdę wielka skarbnica wiadomosci

1 srednia cytryna to ok 3g czytsego kwasku cytrynowego
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
NOTOS Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 430
Liczba wątków: 60
Dołączył: 08 2003
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: No Mood.
#3
09-09-2003, 17:28
Witam!
Rzeczywiscie nie korzystałem z wyszukiwarki, stąd problem. Jednakoż za informację - 1 cytryna = 3 gramy dziękuję!
Pozdrawiam!
NOTOS
Szukaj
Odpowiedz
Romek Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 47
Liczba wątków: 6
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: No Mood.
#4
10-09-2003, 15:36
Uważam, że należy dodawac kwasku, gdyż pozwala to dokładnie odmierzyc ilosc. Stosując cytrynę nie masz takiej możliwosci i winko nie zawsze wyjdzie Ci takie samo (a co jak zrobisz super winko i będziesz chciał powtórzyc proporcje?).

Kwasek cytrynowy to nie taka znowy chenmia.

Pozdrawiam
Romek
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 67 68 69 70 71

KWASEK CYTRYNOWY CZY CYTRYNA NATURALNA?


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 22-06-2025, 06:08 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa