Liczba postów: 19
Liczba wątków: 3
Moje jabłkowe zbliża się do 3 zlania. Ma ok. 3 miesięcy. Proporcja sok/woda(plus pojemność po rozpuszczeniu cukru) wynosi 1/1. Cukromierz pokazuje Blg = 3, nastaw oczywiście już nie pracuje i osiągnął max %.
Pytanie.
Uwzględniając poprawkę na niecukry na ile Blg powinienem je dosłodzić waszym zdaniem aby było i dobre i nie za słodkie?
Liczba postów: 1.893
Liczba wątków: 17
Nastrój: chciałbym odpocząć :)
Wszystko zależy od tego jakie wina lubisz. Osobiście dosładzam do mojego indywidualnego smaku - polecam do tego celu użyć miodu zamiast cukru. Dosładzaj małymi partiami, aż osiągniesz pożądany efekt.
PS Jeżeli jednak chcesz teoretyczny podział na wina słodkie/wytrawne w zależności od Blg to dopiero wieczorem jak wrócę do domu i sprawdzę w Cieślaku.
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
To pytanie nosi znamiona sondy.

Bo część powie Ci że takie jest dobre, część każe troche dosłodzić, a część powie że jeszcze duzo cukru trzeba dosypać... bo nie ma czegoś takiego jak jedyny i słuszny poziom cukru.
arek
Liczba postów: 965
Liczba wątków: 22
Nastrój: [color=green][i]środziemnomorski[/i][/color]
Jeśli robiłeś jabłka ze stosunkiem moszcz/woda == 1/1 to pewnie za bardzo esencjonalne to nie wyjdzie. Do tego jeszcze piszesz, że dociągnęło do max % więc pewnie nad aromat jabłek może się wybijać woń alkoholu ( szczególnie jeśli użyłeś jakichś siepaczy drożdżowych i wino ma z 17-18% ).
Ja bym dosłodził takie winko na półsłodkie, czyli jak dla mnie około 40g cukru na litr ( to w jabłkowym Blg chyba będzie gdzies na poziomie 6-7 biorąc poprawkę na niecukry i zawartość alkoholu ) i pił schłodzone w letnie gorące dni.
Liczba postów: 3.663
Liczba wątków: 244
Nastrój: Jestem kibolem. Nie wstydzę się tego. Kibol w gwarze poznańskiej to kibic Lecha Poznań
Jeśli jesteś zadowolony z procentów to wybij drożdże i dosłodź do smaku. Każdy ma swój gust. Ważne aby Tobie smakowało.
Liczba postów: 19
Liczba wątków: 3
Cytat:Wysłane przez Mordimer
Jeśli robiłeś jabłka ze stosunkiem moszcz/woda == 1/1 to pewnie za bardzo esencjonalne nie wyjdzie
A czy pomoże coś jeśli dodam że dałem do niego także 1/2 kg rodzynek?? Poprawi to esencjonalność w sposób wystarczający? A jeśli nie to w jaki sposób wpłynie na moje jabłkowe winko?
Liczba postów: 742
Liczba wątków: 12
Nastrój: takie tam...
Cytat:[i]
A czy pomoże coś jeśli dodam że dałem do niego także 1/2 kg rodzynek?? Poprawi to esencjonalność w sposób wystarczający? A jeśli nie to w jaki sposób wpłynie na moje jabłkowe winko?
Jeżeli masz tego wina maksymalnie jakieś 7l to poprawi.
Mogę przyjść spróbować.

Ja też w tym roku przesadziłem z wodą. Pozdrawiam.