• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
1 2 3 4 5 … 14 Dalej »

Za mało ALKOHOLU - co robić?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Kriso Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 6
Liczba wątków: 2
11-09-2006, 14:34
Witam serdecznie!

Niejedno wino już w swojej karierze zrobiłem, ale coś takiego nigdy mi się nie zdarzyło - dlatego zwracam się o pomoc do szanownych forumowiczów.

Tym razem zabrałem się za trunek z wiśni i wszystkie czynności wykonałem jak zwykle, czyli poprawnie.

Niestety po zakończeniu fermentacji okazało się, że stężenie alkoholu jest śmiesznie małe.

Co w tej sytuacji należałoby najlepiej zrobić?

Czy wzmacniać spirytusem, bawić się w ponowną fermentację...? Będę wdzięczny za poradę. Pzdr!
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
YaNkEs_69 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 244
Liczba wątków: 21
11-09-2006, 15:01
W jaki sposób zmierzyłeś stężenie alkoholu ??? Jeśli robiłeś wszystko poprawnie to powinna wyjść moc planowana wcześniej. Podaj ile czego dałeś (woda, cukier, owoce...). Szklaną kulą nikt tu nie dysponuje i nie jest w stanie pomóc bez koniecznych informacji.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
emto Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.913
Liczba wątków: 84
Nastrój: Je ne suis pas Charlie!
11-09-2006, 15:15
Masz dwa wyjścia - restart albo spirytus, ale aby odpowiedzieć Ci na pytanie musisz podać nam dokładne informacje o tym winie - co, ile, kiedy.
Pozdrawiam,
Marek
Szukaj
Odpowiedz
Kriso Offline
Nowy użytkownik

12-09-2006, 17:03
No tak - rzeczywiście... Bardzo proszę:

6,5 kg owoców

4l wody

2,8 kg cukru

Nie posiadam alkoholomierza, ale wystarczyło spróbować, aby zorientować się, że stężenie wynosi max. 8%, a nie 18% ! - jak planowałem.

Co poza tym? Innych owoców brak. Pożywka. Odpowiednio sporządzona matka drożdżowa. Warunki piwniczne - 18 stopni Celsjusza... Drożdże Bordeaux...
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
neidi Offline
Winiarz
Liczba postów: 853
Liczba wątków: 46
Nastrój: )|
12-09-2006, 17:10
A jak ze słodkością winka? Tzn słodkie jest czy nie i jak bardzo!

Jeżeli jest słodkie mocno to musisz wznawiać fermentację.

Jeżeli nie jest słodkie to możesz dodać spirytusu. Ale jeżeli nie jest słodkie to nie jest słabe!

Nie chciało mi się dokładnie liczyć!
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
12-09-2006, 17:20
Na Bordeaux 18% raczej nie wyciągniesz. Do obliczenia zaw. alko. służy cukromierz.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Skrzych
Unregistered

12-09-2006, 17:34
Cytat:Wysłane przez Kriso
[...] wystarczyło spróbować, aby zorientować się, że stężenie wynosi max. 8%, a nie 18% !
Faktycznie - na Bordeaux 18% nie wykręcisz choćbyś skisł ;)
Co do oceny mocy "na smak" trzeba pamietać, że cukier maskuje zawartość alkoholu i moim zdaniem (choć nie znam odczytu Bllg) wino ma 13-15% i jest słodkie.

Krzysztof
Odpowiedz
Pigwa Offline
Banned
Liczba postów: 2.862
Liczba wątków: 33
Nastrój: Dum spiro, spero.
12-09-2006, 22:57
Ja robilem w podobnych proporcjach (drozdze sherry)i wyszlo 16%. Z twoich proporcji wynika,ze masz conajmniej 13%( jesli fermentacja zakonczona). Mam rowniez wzmacniane wisniowe (19%), ktore pije sie jak slodki kompocik, a juz po drugiej lampce zwala z nog. Sprobuj wypic cala butelke i zobaczysz, czy istotnie slabe.
Szukaj
Odpowiedz
Kriso Offline
Nowy użytkownik

14-09-2006, 15:42
No i masz babo placek!

Zmierzyłem zawartość cukromierzem, ale chyba trafiłem na zepsuty bo pokazywał 0%, a to już przesada...

Wino miało być słodkie i takie jest. Problem częściowo rozwiązał się sam - mianowicie po przefiltrowaniu odstawiłęm winko w balonie i po dwu dniach rozpoczęła się wtórna fermentacja. 8-/ Chyba zdecyduje się na małe podrasowanie nową matką drożdżową. Nie wiem tylko czy mam użyć tych samych drożdży? Chyba tak... inaczej zepsuję smak.

P.S. Przeanalizowałem dokładnie swoje postępowanie, ale na razie nie doszukałem się, gdzie popełniłem błąd :uff: Może jakaś podopowiedź? :glupek:
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
14-09-2006, 15:56
chyba trafiłem na zepsuty
---ile pokazuje w letniej wodzie?

Nie wiem tylko czy mam użyć tych samych drożdży?
---moim zdaniem nie musisz

inaczej zepsuję smak
---źródło tej informacji?

Jak Ci cos w winie nie pasuje to oprócz doprawiania możesz też mieszać z innymi winami.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Kriso Offline
Nowy użytkownik

14-09-2006, 16:41
Cukromierz - W letniej też zero. Wino miało temperaturę 20 stopni...

Smak - miałem na myśli konkretny bukiet, jaki chciałbym uzyskać...

Wszystkim dziękuję za pomoc. Myślę, że temat można uznać za zamknięty...

Zobaczymy, co z tego wyniknie. ;)
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
14-09-2006, 16:52
Skoro cukromierz w wodzie pokazuje zero to jest sprawny. Zobacz tu: http://www.old.wino.org.pl/frames/cukromierz.htm - ma pływać jak na rysunku po lewej.

Co do aromatów to mogą one być nie do uchwycenia dla większości smakoszy - jeżeli chodzi o różnice pomiędzy poszczególnymi szczepami drożdży (zwłaszcza krajowych, z aktywnymi sprawa sie komplikuje).
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
herm Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 9
Liczba wątków: 3
12-09-2007, 12:25
mam podobny problem :P tylko ze owoców dalwm 10 kg wody 4l i cukru 3,75 kg , najpierw fermentowalem same wisnie , po 15 dniach odcisnąlem i bulkalo do dzis ( od 21 lipca ) odczyt z cukromieza wynosi 5 , drozdzy uzywalem Burgund gdańskich zakł chem . ( i jesze tydzien temu zlalem z nad osadu ) . problem tkwi w tym ze nie chce dodawac spyrolu - zle mi sie kojazy , a nie mam dostepu do innych -z kat je wziąś i jakie ??
pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
robkiz Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.132
Liczba wątków: 15
Nastrój: sinusoidalny
12-09-2007, 12:46
Cytat:Wysłane przez herm
mam podobny problem :P tylko ze owoców dalwm 10 kg wody 4l i cukru 3,75 kg , najpierw fermentowalem same wisnie , po 15 dniach odcisnąlem i bulkalo do dzis ( od 21 lipca ) odczyt z cukromieza wynosi 5 , drozdzy uzywalem tych samychy co przedmocwa ( i jesze tydzien temu zlalem z nad osadu ) . problem tkwi w tym ze nie chce dodawac spyrolu - zle mi sie kojazy , a nie mam dostepu do innych -z kat je wziąś i jakie ??
pozdrawiam

Ja tu problemu nie widze Balling startowy mialbys około 35-40, skoro teraz masz 5 to wyrobiło te 15% minimum. Winko wisniowe ma to do siebie ze mniej jest w min wyczuwalny alkohol niz w innych. Na moje oko herm masz świetne winko do picia 5Blg, 15%, polsodkie, winsniowe, mocne.:pijemy:
Szukaj
Odpowiedz
herm Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 9
Liczba wątków: 3
13-09-2007, 20:35
ok :) dzieki za pochfałke ! rozumię ze teraz winko do przestawic do ciemnej piwnicy ... i czekac jekies 2-3 miesiace ?? ile musi sie zebrac osadu zeby je kolejny raz przelewac ?? moze dozucic kilka rodzynek ? - dajcie wskazówke :tuptup:
Szukaj
Odpowiedz
robkiz Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.132
Liczba wątków: 15
Nastrój: sinusoidalny
13-09-2007, 21:33
Rodzynkow mozesz na tym etapie podniesie to ekstraktywnosc oraz (uwaga) slodycz. Oczywiscie jesli wino jest dobre i ekstraktywne nie ma potrzeby dodawac.
Przestawic i czekac, rurka z woda konieczna, czekac do momentu wyklarowania. tzn miesiac-dwa od ostatniego zlewania nie ma osadu. Zlewac mozesz co miesiac mniej wiecej. Teraz (na poczatku) nieco czesciej niz potem.
pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
marionetka Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 14
Liczba wątków: 1
03-09-2018, 20:05
(11-09-2006, 14:34)Kriso napisał(a): Witam serdecznie!

Niejedno wino już w swojej karierze zrobiłem, ale coś takiego nigdy mi się nie zdarzyło - dlatego zwracam się o pomoc do szanownych forumowiczów.

Tym razem zabrałem się za trunek z wiśni i wszystkie czynności wykonałem jak zwykle, czyli poprawnie.

Niestety po zakończeniu fermentacji okazało się, że stężenie alkoholu jest śmiesznie małe.

Co w tej sytuacji należałoby najlepiej zrobić?

Czy wzmacniać spirytusem, bawić się w ponowną fermentację...? Będę wdzięczny za poradę. Pzdr!
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
1 2 3 4 5 … 14 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 22-05-2025, 10:53 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa