Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mętnienie wina
Wiśniowo - porzeczkowe z zeszłego roku, wyszlo całkiem całkiem. Smak, aromat, klar, wszystko ok, tylko że z czasem wino dostawało lekko brunatnej barwy, mętniało i wytrącał sie osad. Obecnie jestem w trakcie nastawu wiśniowo porzeczkowego z tegorocznych zbiorów, i nie chcę powielać ewentualnych błędów. (zaznaczam że wino nie było siarkowane, czy to może być powodem?)
Pozdrawiam:uff:
Odpowiedz
Jak to RAF zauwazył, to przez kontakt z powietrzem. Środki zaradcze to wg. Cieślaka:
1. Przelewanie wina do mocno zasiarkowanego naczynia lub dodanie 0,5-1 g pirosiarczynu potasowego na 10 l wina.
2. Leżakowanie wina przez dłuższy okres podczas którego ciemne męty osiadają na dnie W razie potrzeby klarowanie
3. Azbest n/c

Do tego co napisał RAF dodałbym PIWNICĘ a nie w domu przy grzejniku ;)
pzdr
fea
Odpowiedz
azbest? to moze zrobmy liste tak jak na dymionki tu robicie i ktos skoczy do gdyni... stocznia ma tam tego ostanio pod (do)STATKIEM.. :chytry:

a powaznie - jakie dzialanie ma azbest na winko?
Odpowiedz
wzmocnione filtrowanie przy użyciu azbestu :big: o tym pisał Cieślak, azbest pomaga w filtracji i w nowotworach, szczególnie przełyku i całego układu pokarmowego :P
pzdr
fea
Odpowiedz
Dzieki wielkie, jestem juz w domu. To częste podbieranie młodego winka do konsumpcji jest przyczyną tego zjawiska.
Natomiast jesli już siarkować, to kiedy najlepiej?
Odpowiedz
Zależy co chcesz uzyskać przez siarkowanie .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!

\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
żeby zapobiec takiemu brunatnieniu to bezpośrednio przed butelkowaniem
pzdr
fea

Skocz do: