Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2006
Lokalizacja: Wrocław
Wiśniowo - porzeczkowe z zeszłego roku, wyszlo całkiem całkiem. Smak, aromat, klar, wszystko ok, tylko że z czasem wino dostawało lekko brunatnej barwy, mętniało i wytrącał sie osad. Obecnie jestem w trakcie nastawu wiśniowo porzeczkowego z tegorocznych zbiorów, i nie chcę powielać ewentualnych błędów. (zaznaczam że wino nie było siarkowane, czy to może być powodem?)
Pozdrawiam
Liczba postów: 1.040
Liczba wątków: 29
Dołączył: 08 2005
Nastrój: radio
Jak to RAF zauwazył, to przez kontakt z powietrzem. Środki zaradcze to wg. Cieślaka:
1. Przelewanie wina do mocno zasiarkowanego naczynia lub dodanie 0,5-1 g pirosiarczynu potasowego na 10 l wina.
2. Leżakowanie wina przez dłuższy okres podczas którego ciemne męty osiadają na dnie W razie potrzeby klarowanie
3. Azbest n/c
Do tego co napisał RAF dodałbym PIWNICĘ a nie w domu przy grzejniku

pzdr
fea
Liczba postów: 54
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2004
Lokalizacja: Łącko
Nastrój: Rodzynkowy oraz ryżowy
azbest? to moze zrobmy liste tak jak na dymionki tu robicie i ktos skoczy do gdyni... stocznia ma tam tego ostanio pod (do)STATKIEM..
a powaznie - jakie dzialanie ma azbest na winko?
Liczba postów: 1.040
Liczba wątków: 29
Dołączył: 08 2005
Nastrój: radio
wzmocnione filtrowanie przy użyciu azbestu

o tym pisał Cieślak, azbest pomaga w filtracji i w nowotworach, szczególnie przełyku i całego układu pokarmowego

pzdr
fea
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2006
Lokalizacja: Wrocław
Dzieki wielkie, jestem juz w domu. To częste podbieranie młodego winka do konsumpcji jest przyczyną tego zjawiska.
Natomiast jesli już siarkować, to kiedy najlepiej?
Liczba postów: 5.360
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
Zależy co chcesz uzyskać przez siarkowanie .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!
\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"
......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Liczba postów: 1.040
Liczba wątków: 29
Dołączył: 08 2005
Nastrój: radio
żeby zapobiec takiemu brunatnieniu to bezpośrednio przed butelkowaniem
pzdr
fea