Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
czas fermentacji
#22
Mam mały problem...minęło 7dni od nastawu... fermentacja burzliwa przeszła elegancko...od wczoraj zauważyłem nagły spadek intensywności bąbelkowania...około co 20sekund...z rurki wyczuwam alkohol...czyzby drożdże zabijał ten alkohol?? czy poprostu po 7 dniach bulgotnięcie co 20 - 25 sekund jest rzeczą normalną iwszystko wporządku?? Planowane wino z wiśni, mocne....na 15 kg. wiśni i 1kg czarnej porzeczki dałem już 4kg cukru i 6L wody ostatnie dosładzanie planuję wraz z rozpoczęciem fermentacji cichej - 1.5 kg w 4L wody... drożdże do wina mocnego z tolerancją na alkohol 16% . dodam że temperatura nastawu nie przekroczyła 28 stopni...



Wiadomości w tym wątku
czas fermentacji - przez marinio - 07-08-2006, 11:45
[Bez nazwy] - przez Nephilim - 07-08-2006, 12:00
[Bez nazwy] - przez DarekRz - 07-08-2006, 12:51
[Bez nazwy] - przez marinio - 07-08-2006, 22:14
[Bez nazwy] - przez Nephilim - 08-08-2006, 06:14
[Bez nazwy] - przez TEQUILA - 08-08-2006, 06:18
[Bez nazwy] - przez marinio - 08-08-2006, 08:45
[Bez nazwy] - przez Nephilim - 08-08-2006, 08:49
[Bez nazwy] - przez marinio - 08-08-2006, 08:52
[Bez nazwy] - przez marinio - 08-08-2006, 09:00
[Bez nazwy] - przez Nephilim - 08-08-2006, 09:06
[Bez nazwy] - przez marinio - 08-08-2006, 09:10
[Bez nazwy] - przez Nephilim - 08-08-2006, 09:15
[Bez nazwy] - przez marinio - 08-08-2006, 09:37
[Bez nazwy] - przez Nephilim - 08-08-2006, 09:42
[Bez nazwy] - przez marinio - 09-08-2006, 09:33
[Bez nazwy] - przez marinio - 09-08-2006, 10:28
[Bez nazwy] - przez GregoryCo - 09-08-2006, 10:35
[Bez nazwy] - przez Nephilim - 09-08-2006, 10:51
[Bez nazwy] - przez marinio - 09-08-2006, 10:58
[Bez nazwy] - przez barton1987 - 14-11-2008, 14:15
[Bez nazwy] - przez dyno - 23-07-2011, 11:19
[Bez nazwy] - przez tata1959 - 23-07-2011, 11:30
[Bez nazwy] - przez Andy05 - 23-07-2011, 11:37
[Bez nazwy] - przez dyno - 23-07-2011, 11:44
[Bez nazwy] - przez Andy05 - 23-07-2011, 11:49
[Bez nazwy] - przez dyno - 23-07-2011, 11:58

Skocz do: