Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przesłodzone wino
#1
Witam wszystkich winiarzy!!!!1
Robie pierwszy raz wino z czereśni...Nie używałem w ogóle cukromierza no i wino wyszło za słodkie...Moc ma na wyczucie dość dużą - po dwóch szklaneczkach robi sie bardzo ciepło:P:P

Czy mogę coś zrobić zeby to wino było troszkę mniej słodkie ?Czy pozostaje mi tylko zmieszanie z czymś innym(np wiśniowym)???
Odpowiedz
#2
Jeśli wino wyszło naprawdę dobre - tylko ciut za słodkie to dorób nieco wina z takich samych owoców (czeresnie jeszcze w handlu są) - zupelnie wytrawnego i zmieszaj gdy bedą oba klarowne.

Restart w celu dofermentowania cukru zawsze wpływa na smak i aromat negatywnie (tzn. wszelkie kombinację na gotowym winie wpływają negatywnie).

Co do domieszki wina z wisni to wina wiśniowo- czereśniowe są dobre.
Odpowiedz
#3
O ile wino już skończyło fermentację to zostaje tylko kupaż lub wypić takie jakie jest:slinka:
Ale pozostaje odpowiedź na to pytanie, bo jeżeli fermentacja nadal trwa to trzeba czekać a poziom cukru sam spadnie.
Odpowiedz
#4
napisz jeszcze ile dałeś cukru do tego nastawu to mniej więcej określimy moc. Jeśli po dwóch szklaneczkach robi się dopiero ciepło to takie mocne ono chyba nie jest :) Zależy jeszcze jakie to szklanki.
Odpowiedz
#5
Na 15 l baLOn dałem na pierwszą fermentację 3 kg cukru a po zlaniu znad osadu kolejne dwa kilogramy.... Wino (co jestem w szoku) bardzo się wyklarowało i po około 3 tygodniach od wsypania tychże 2 kg przestało fermentować.
Teraz stoi od 9 dni bez żadnego bąbelka ;)
Odpowiedz
#6
Trochę tego cukru za dużo ale bez pomiaru cukru w nastawie trudno będzie określić ile zostało przerobione na alkohol ale i tak jest go chyba dużo i restart będzie trudny także ja był kupażował i na razie nic z nim nie robił.
Odpowiedz
#7
Ja bym tez kupazowal, bo 5 kg cukru na 15 litr to za duzo w 2 ratach; moze restart na bayanusach? na zasadzie :podzielić na pół,7.5 litr kupazowac ;drugie 7.5 litr restart
może będzie wilk syty i owca cała?
Pozdrawiam!



Skocz do: