23-09-2003, 19:59
Własnie dzisiaj "zmierzyłem" moje wino z białych winogron, które zakończyło fermentację i ... wskaźnik cały zanurzył się w cieczy. Wystawał tylko czubek. Nic dodac nic ując -3Blg.
Czy to w ogóle możliwe. Z wyliczeń wynika, że w winie jest "minusowa" zawartosc cukru.
Wino jest rozcienczone 1 litr soku na 1/3 litra wody z cukrem. Było nastawione na moc 11,5%. Czyli w zaokrągleniu równanie jest proste:
-3-3+3,5=-2,5.
Trochę się martwię co jest przyczyną takiego wskazania. Różne rzeczy przychodzą mi do głowy. Może wytworzyło się "cos" co obniża wskazanie? Chyba nie jakies swinstwo (metanol)?
Bardzo proszę doswiadczonych WINIARZY o zdanie w tej sprawie.
Czy to w ogóle możliwe. Z wyliczeń wynika, że w winie jest "minusowa" zawartosc cukru.
Wino jest rozcienczone 1 litr soku na 1/3 litra wody z cukrem. Było nastawione na moc 11,5%. Czyli w zaokrągleniu równanie jest proste:
-3-3+3,5=-2,5.
Trochę się martwię co jest przyczyną takiego wskazania. Różne rzeczy przychodzą mi do głowy. Może wytworzyło się "cos" co obniża wskazanie? Chyba nie jakies swinstwo (metanol)?
Bardzo proszę doswiadczonych WINIARZY o zdanie w tej sprawie.