• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Pomiary oraz obliczenia (cukier i poziom alkoholu) v
« Wstecz 1 … 4 5 6 7 8

-3Blg. Czy to możliwe?????

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Frodo Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 24
Liczba wątków: 6
Nastrój: No Mood.
23-09-2003, 19:59
Własnie dzisiaj "zmierzyłem" moje wino z białych winogron, które zakończyło fermentację i ... wskaźnik cały zanurzył się w cieczy. Wystawał tylko czubek. Nic dodac nic ując -3Blg.
Czy to w ogóle możliwe. Z wyliczeń wynika, że w winie jest "minusowa" zawartosc cukru.
Wino jest rozcienczone 1 litr soku na 1/3 litra wody z cukrem. Było nastawione na moc 11,5%. Czyli w zaokrągleniu równanie jest proste:
-3-3+3,5=-2,5.
Trochę się martwię co jest przyczyną takiego wskazania. Różne rzeczy przychodzą mi do głowy. Może wytworzyło się "cos" co obniża wskazanie? Chyba nie jakies swinstwo (metanol)?
Bardzo proszę doswiadczonych WINIARZY o zdanie w tej sprawie.
Szukaj
Odpowiedz
Berenika Offline
Konsultant
*
Liczba postów: 154
Liczba wątków: 0
Nastrój: :-)
23-09-2003, 20:40
to co mierzyles to ekstrakt pozorny i moze byc ponizej zera;
zaniza wskazania etanol i w pewnym stopniu temperatura ( bo pewnie bylo mierzone powyzej 20 C)
wszystko jest ok- wino dobrze odfermentowane o malej zawartosci ekstraktu bezcukrowego.
Pewnie jest mocno wytrawne- lubie takie w czasie upalów. pozdrowienia
Szukaj
Odpowiedz
Frodo Offline
Nowy użytkownik

24-09-2003, 09:29
Może byc poniżej zera, ale chyba nie -3Blg.
Wszystkie moje wytrawne wina mają -1Blg, a są naprawdę wytrawne (w smaku).
Szukaj
Odpowiedz
fred Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 43
Liczba wątków: 3
24-09-2003, 10:16
Z opisu obsługi cukromierza na stronie wynika, że przy mocy Twojego wina należy do odczytu dodac 3,5 Blg ze względu na zawartosc alkoholu. Wtedy wszystko by pasowało.
Poza tym zmierz balling wytrawnego wina ze sklepu. Na odczycie widnieje -3, więc nie masz się czym prejmowac - jest OK.
Szukaj
Odpowiedz
Luki Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
24-09-2003, 12:10
Alkoholomierz działa na zasadzie zróżnicowania gęstosci alkoholu w polączeniu z wodą. Nie można używac go do okreslania zawartosci alkoholu w takich napojach jak wino, ponieważ w winie oprócz alkoholu obecne są także cukier, oraz pozostałosci miąższu i garbniki. Wszystkie te związki wpływają na odczyt. Przy okreslaniu zawartosci alkoholu w winie czy piwie przeprowadza się najpierw destylazje która pozwala na oddzielenie alkoholu od wyżej wymienionych związków a następnie mierzy się dopiero jego moc przy użyciu znanych metod(alkoholomierz) Można także zmierzyc zawartosc alkoholu przy użyciu gęstosciomierza. Odczytną wartosc gęstosci przelicza się potem przy użyciu odpowiednich tabel dotyczących konkretnego napoju alkoholowego, na zawartosc alkoholu. Jednak metoda ta jest mało dokładna ze względu na zróżnicowane zawartosci poszczególnych składników w napojach tego samego typu(np.wino)
Szukaj
Odpowiedz
DarekRz Offline
Zasłużony dla forum
Liczba postów: 3.654
Liczba wątków: 52
24-09-2003, 12:46
Luki - co do alkoholomierza masz 100% racji.
Tyle, że Frodo pisze u użyciu cukromierza wyskalowanego w skali Ballinga (% wagowy zawartosci cukrów). Do jego wskazań dodaje sie lub odejmuje odpowiednie poprawki na zawartosc substancji innych niz cukry oraz zawartosc alkoholu i w ten sposob mozna odczytac ilosc cukru jaka została odfermentowana. na tej podstawie oblicza się Przyblizoną zawartosc alkoholu w winie.
Fred - Frodo dodał juz te 3,5 Blg na alkohol. Patrz wzór na poczatku:
-3-3+3,5= -2,5
Wyszła mu ujemna zawartosc cukru po uwzglednieniu poprawek i dlatego miał wątpliwosci.
Myslę, ze głównym czynnikiem jest temperatura. Spróbuj Frodo zmierzyc jeszcze raz wino o temp. dokładnie 20 st.C.
Szukaj
Odpowiedz
Frodo Offline
Nowy użytkownik

24-09-2003, 13:16
Spróbuję jeszcze dzisiaj dokonac pomiaru w temperaturze 20°C, choc wątpię czy różnica temperatur rzędu 2-3° może spowodowac taki błąd pomiaru.
Przyznam, że wino w smaku jest dosc jałowe (mało ekstraktywne) choc sok został rozcienczony nieznacznie.
Może jednak do różnych owoców powinno się brac inny współczynnik niecukrów i w tym przypadku nie powinno się odjąc 3 a np. 1, co dałoby wynik końcowy bliski zeru. Sam już nie wiem
Szukaj
Odpowiedz
DarekRz Offline
Zasłużony dla forum
24-09-2003, 13:31
A może Twoje wino ma troche więcej alkoholu niz obliczyłes. Czy zawartosc cukru w moszczu winogronowym mierzyłes czy załozyłes jakas?
Szukaj
Odpowiedz
Frodo Offline
Nowy użytkownik

24-09-2003, 13:58
Mierzyłem zawartosc cukru w soku i o ile pamiętam (nie ma obliczeń przy sobie) było to 15-4=11Blg.
Zresztą wino w smaku jest lekkie.
Przychodzi mi natomiast do głowy jeszcze jedna rzecz.
Wprawdzie wino fermentowało wspaniale - bez szaleństw, ale równym rytmem przez 2 i pół tygodnia - nigdy nie widziałem w końcowym okresie fermentacji tak dużej ilosci piany.
Poza tym wino po skończeniu fermentacji w ogóle się nie klaruje. Jest mętne jak mleko.
Byc może drożdże, które nie zdążyły opasc na dno powodują całe zamieszanie?
Szukaj
Odpowiedz
Luki Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
24-09-2003, 17:13
Ty również masz racje DerekRz. Wybacz że niedokładnie przeczytałem post...:glupek:
Szukaj
Odpowiedz
JM Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 396
Liczba wątków: 21
Nastrój: ???
24-09-2003, 22:40
Temperatura przy pomiarze Bllg nie ma w naszych warunkach wielce istotnego znaczenia.
Jezeli pomiary odnosic do temp. 20 st.C to:
przy pomierze w temp. 10 st.C poprawka do odczytu wynosi ok. -0,4 Bllg
przy pomierze w temp. 30 st.C poprawka do odczytu wynosi ok. +0,6 Bllg
Szukaj
Odpowiedz
DarekRz Offline
Zasłużony dla forum
25-09-2003, 07:05
JM - ale czy te poprawki można stosowac przy pomiarze koncowym?
Alkohol wykazuje duzo wieksza rozszerzalnosc cieplna niz woda czy soki owocowe. Nie twierdze, ze ma to az tak wielkie znaczenie ale byc moze przy zawartosci alk. rzedu 16, 17% poprawka dla +30 st.C bylaby duzo wieksza.
Nie mam materialów aby to sprawdzic - teoretyzuje tylko.
Moze ktos to wie? :pytajnik: :pytajnik:
Szukaj
Odpowiedz
JM Offline
Zasłużony Winiarz
**
25-09-2003, 10:48
Tak masz rację, nie wziąłem tego pod uwagę wobec tego spróbuję to przeliczyc dla roztworu o stężeniu 15 % alk.
wsp. rozszerzaln. obj. alkoh = 0,0011 na st.C
wsp. rozszerzaln. obj. wody = 0,0002 na st.C
wobec tego przy wzroscie temp. o 10 st.C:
objętosc 850 ml wody wzrosnie o 1,7 ml (850x0,0002x10)
objętosc 150 ml alkoh wzrosnie o 1,6 ml (150x0,0011x10)
Łącznie objętosc 1000 ml roztworu wzrosnie o 3,3 ml w związku z czym gęstosc zmniejszy się ok. 3,3 g/l.
Ponieważ 1 Bllg = ok. 4 g/l to 3,3 g/l = ok. 0,8 Bllg

Czyli przy pomiarze Bllg w roztworze zaw. 15% alk. w temp. +30 st.C w celu zredukowania do temp. +20 st.C należy do wyniku pomiaru wprowadzic poprawkę +0,8 Bllg.

Oczywiscie nadal są to wartosci przybliżone gdyż współczynniki rozszerzalnosci są nieliniowe i zależą również od zakresu zmian temperatur.
Szukaj
Odpowiedz
majchal Offline
Zasłużony Winiarz
Liczba postów: 1.017
Liczba wątków: 46
Nastrój: Życie jest piękne
25-09-2003, 20:44
Słuchajcie tu poprawka 0,6, a po wielkich obliczeniach 0,8 Blg. Czy Wy trochę nie przesadzacie z tą dokładnoscią? Ważne żeby sypnąc cukier z dokładnoscią do np 50 g na 10L i będzie dobrze. Mam wrażenie że w ten sposób zabijacie cała frajdę robienia winka w domu. Ja z tych dywagacji odpadam
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
JM Offline
Zasłużony Winiarz
**
25-09-2003, 21:05
Majchal.
W zasadzie to masz rację.
Poprawka 0,8 Bllg i to przy odchyłce temp. 10 st.C. W praktyce mało znacząca.
Lecz z pewnoscią znajdą się tacy, którym takie własnie dywagacje zwiększają frajdę robienia winka.
W każdym razie, żeby w przyszłosci nie przesadzac, dobrze jest zaspokoic ciekawosc.
Szukaj
Odpowiedz
majchal Offline
Zasłużony Winiarz
Liczba postów: 1.017
Liczba wątków: 46
Nastrój: Życie jest piękne
25-09-2003, 21:47
Cytat:W każdym razie, żeby w przyszłosci nie przesadzac, dobrze jest zaspokoic ciekawosc.
No z tym się zgodzę, bo żeby traktowac to serio, to już niebardzo. Ale jesli ktos lubi i ma ochotę, to czemu nie?
Strona WWW Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Pomiary oraz obliczenia (cukier i poziom alkoholu) v
« Wstecz 1 … 4 5 6 7 8

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-06-2025, 01:15 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa