• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Dosładzanie v
1 2 3 4 5 6 Dalej »

Podział win ze wzgl. na zawartość cukru

Strony (2): 1 2 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Skrzych
Unregistered

30-08-2006, 09:08
Mam problem, jako że spotkałem różne zakresy podziału win za względu na zawartość cukru.
Ja stosuję następujący podział:
>150g/l - bardzo slodkie
60-150g/l - słodkie
30-60g/l - półsłodkie
15-30g/l - półwytrawne
<15g/l - wytrawne

Tymczasem w ABC Wina jest inny podział:
>100g/l - bardzo slodkie
45-100g/l - słodkie
12-45g/l - półsłodkie
4-12g/l - półwytrawne
<4g/l - wytrawne

Który jest lepszy, jakie kryteria stosujecie?

Krzysztof
Odpowiedz
fea Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.040
Liczba wątków: 29
Nastrój: radio
30-08-2006, 10:16
Ja mam inny... chyba z cieślaka, nie wiem.
>15g/l wytrawne
15-40g/l półwytrawne
40-80g/l półsłodkie
>80 g słodkie
Niektóre wina są na tyle specyficzne, że mając cukru jak półsłodkie czuć w nich tyle goryczy, że w sytuacji jakichś niejasności można podpisać je tak jak czujemy, tj. półwytrawne na przykład.
pzdr
fea
Szukaj
Odpowiedz
DarekRz Offline
Zasłużony dla forum
Liczba postów: 3.654
Liczba wątków: 52
30-08-2006, 10:33
Krzysztof - a o co Ci chodzi z tym "lepszym" podzialem? Bardziej oficjalny? - to proszę:
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 9 grudnia 2004 r.

w sprawie szczególnych rodzajów fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowych wymagań organoleptycznych, fizycznych i chemicznych dla tych napojów

(Dz. U. z dnia 24 grudnia 2004 r.)

§ 9. "Polskie Wino/Polish Wine" spokojne, "Polskie Wino/Polish Wine" półmusujące, "Polskie Wino/Polish Wine" musujące, "Polskie Wino/Polish Wine" półmusujące gazowane oraz "Polskie Wino/Polish Wine " musujące gazowane zawierają:
1) cukry redukujące po inwersji:
a) do 10 gramów na litr - w przypadku win wytrawnych,
b) od 10 do 30 gramów na litr - w przypadku win półwytrawnych,
c) od 30 do 60 gramów na litr - w przypadku win półsłodkich,
d) od 60 do 150 gramów na litr - w przypadku win słodkich,
e) powyżej 150 gramów na litr - w przypadku win bardzo słodkich;
2) popiołu nie mniej niż 1 gram na litr.

§ 10. "Polskie Wino aromatyzowane/Polish Wine aromatized" spokojne, "Polskie Wino aromatyzowane/Polish Wine aromatized" półmusujące, "Polskie Wino aromatyzowane/Polish Wine aromatized" musujące, "Polskie Wino aromatyzowane/Polish Wine aromatized" półmusujące gazowane oraz "Polskie Wino aromatyzowane/Polish Wine aromatized" musujące gazowane zawiera:
1) cukry redukujące po inwersji:
a) do 15 gramów na litr - w przypadku win wytrawnych,
b) od 15 do 30 gramów na litr - w przypadku win półwytrawnych,
c) od 30 do 60 gramów na litr - w przypadku win półsłodkich,
d) od 60 do 150 gramów na litr - w przypadku win słodkich,
e) powyżej 150 gramów na litr - w przypadku win bardzo słodkich;
2) popiołu nie mniej niż 0,8 grama na litr.

A może o bardziej logiczny podział? To biorac pod uwagę, że człowiek wyczuwa organoleptycznie cukier powyżej 4 g na litr ja bym optowal za skalą taką jak w ABC Wina.
Szukaj
Odpowiedz
lolo Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.795
Liczba wątków: 31
Nastrój: prohibido prohibidad
30-08-2006, 10:48
No jak dla mnie 50g cukru na litr to zawiesina, a 100g - galareta :)garbników.
Szukaj
Odpowiedz
STRU$ Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 173
Liczba wątków: 3
30-08-2006, 11:19
Jak robię podobnie jak fea. Oprócz pomiarów stosuję podział wg własnego odczucia smakowego. Ostatnio miałem kilka razy sytuację, że wino powinno być półsłodkie a samakowo ani trochę półsłodkiego nie przypominało i zostało opisane jako półwytrawne.
Szukaj
Odpowiedz
ChEcRoN Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 236
Liczba wątków: 12
Nastrój: r o z l a z ł y
22-07-2008, 20:54
Sorki że podnoszę ten dawno zamknięty temat, ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, więc co tam - odważę się...

Większość uniwersalnych przepisów na wina dzieli przepis na proporcje na np. 12%, 14%, 16% i 18%. Czy procenty to wina kolejno: wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie? Nie umiem objąć tego czy 12% może być słodkie i czy 18% może być wytrawne? Bo jeśli tak, to chyba zawsze warto robić wina mocne, no nie? Nikt przecież nie chce pić "sikaczy". Może ktoś mi to łopatologicznie wytłumaczyć?
Szukaj
Odpowiedz
korba Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 39
Liczba wątków: 2
Nastrój: Miodzio :-)
22-07-2008, 20:59
W przypadku lekkich win duża ilość alkoholu może "zabić" cały aromat i smak. Tu nie chodzi o robienie czegoś, czym można się po prostu "nawalić" (choć zdarza mi się popełnić mocniejsze winko).

Pozdrawiam!
Szukaj
Odpowiedz
ChEcRoN Offline
Winiarczyk
*
22-07-2008, 21:08
A skąd mam wiedzieć które wina są lekkie a które nie? Jak proporcje są na wina od 12 do 18% to które wybierać?
Szukaj
Odpowiedz
tasmol Offline
zasłużony dla forum
Liczba postów: 3.677
Liczba wątków: 245
Nastrój: Jestem kibolem. Nie wstydzę się tego. Kibol w gwarze poznańskiej to kibic Lecha Poznań
22-07-2008, 22:05
ChEcRoN,

ogólna zasada: wina wytrawne mniej % a wina słodkie więcej %.
Trudno wypić wino wytrawne o zawartości 18 %. Tzn da się wypić ale nie ma z tego przyjemności.

Przy dużej zawartości % w winie wytrawnym czujesz tylko procenty a nie smak wina.

Ale każdy ma inny gust.

pzdr.
#######################
FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
Szukaj
Odpowiedz
ChEcRoN Offline
Winiarczyk
*
22-07-2008, 22:11
No i o taką odopowiedź mi chodziło! Ja to lubię mieć jasność w takich podstawowych sprawach. Dzięki serdeczne.

A jeszcze takie jedno coś: ile by tak można maksymalnie % z wina wyciągnąć? Z 20% się da?
Szukaj
Odpowiedz
Kko666 Offline
Winiarz
Liczba postów: 681
Liczba wątków: 38
Nastrój: Jak Cabernet sauvignon ;)
23-07-2008, 03:09
Cytat:Wysłane przez DarekRz

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 9 grudnia 2004 r.

2) popiołu nie mniej niż 1 gram na litr.

:hahaha: :hahaha: :hahaha:
Szukaj
Odpowiedz
mamcar Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.546
Liczba wątków: 83
23-07-2008, 07:33
ChEcRoN czy robisz wina dla przyjemnosci z ich picia, i smaku czy po to zeby Cie znokautowaly, najlepiej jak najszybciej? Nie wygodniej odwiedzic sklep i kupic wino za 3zl?
Kilka razy juz slyszalem pytanie "czy dodaje spirytus?" bo mocne, wino mialo max 14% i bylo slodkie.
Szukaj
Odpowiedz
ezy Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 160
Liczba wątków: 21
23-07-2008, 08:16
Cytat:Wysłane przez tasmol
ChEcRoN,

ogólna zasada: wina wytrawne mniej % a wina słodkie więcej %.
Choć oczywiście zawsze istnieją wyjątki - ot opisywane przez Marka Kondrata w aktualnej do wczoraj Polityce wino gdzieś z Włoch któe jest wytrawne i mocne.
No a poza tym co kto lubi - w końcu nie wprowadzasz tego w obrót handlowy (?) więc jak zrobisz tak będziesz miał :)
Szukaj
Odpowiedz
ChEcRoN Offline
Winiarczyk
*
24-07-2008, 00:25
Cytat:Wysłane przez mamcar
ChEcRoN czy robisz wina dla przyjemnosci z ich picia, i smaku czy po to zeby Cie znokautowaly, najlepiej jak najszybciej? Nie wygodniej odwiedzic sklep i kupic wino za 3zl?

Nie o to. Pytam dla wiedzy. Chociaż nie powiem, bo fajnie by było wyprodukować coś co wali mocno w czerep. Takie dla tych co to mówią "słabe jakieś to winko"...
Szukaj
Odpowiedz
kalinowa Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.893
Liczba wątków: 17
Nastrój: chciałbym odpocząć :)
24-07-2008, 07:13
Cytat:Wysłane przez ChEcRoN
No i o taką odopowiedź mi chodziło! Ja to lubię mieć jasność w takich podstawowych sprawach. Dzięki serdeczne.

A jeszcze takie jedno coś: ile by tak można maksymalnie % z wina wyciągnąć? Z 20% się da?

Raz mi się przez czysty przypadek udało zrobić wino jabłkowe, w którym bajanusy :big: wyrobiły 20%. Uwierz mi - wino było niepijalne. Na zlocie warszawskim, gdzie przywiozłem to winko pierwszym pytaniem każdego kto to wino pił było: ile dodałem spirytusu i dlaczego? Jedynym rozwiązaniem był kupaż z trójniakiem jabłkowym, który stanął na 18 Blg. Po tym kupażu wyszedł całkiem przyjemny trunek.
Teoretycznie rzecz biorąc bajanusy ( najbardziej wytrzymałe na % jakie znam - może są lepsze ale nic o nich nie wiem :ysz: ) dociągają do 16-18%. Oczywiście w sprzyjających warunkach może być więcej % - tak jak u mnie. Według mnie jednakże robienie win powyżej 16-18% mija się z celem- takie wina mi nie smakują ale jest to oczywiście kwestia gustu, o którym jak wiadomo się nie dyskutuje.
Szukaj
Odpowiedz
Mordimer Offline
Winiarz
Liczba postów: 965
Liczba wątków: 22
Nastrój: [color=green][i]środziemnomorski[/i][/color]
24-07-2008, 08:11
Cytat:Wysłane przez kalinowa
Raz mi się przez czysty przypadek udało zrobić wino jabłkowe, w którym bajanusy :big: wyrobiły 20%. Uwierz mi - wino było niepijalne.

Miałem dokładnie tak samo!. Był taki rodzaj Bayanusów G-995 ( kupowałem akurat w Browamatorze ), które były wyjątkowo zajadłe. Po otrzymaniu takiego trunku jak Kalinowa, 20%-procentowego półwytrawnego niepijalnego wina nie dałem jednak za wygraną. Dosłodziłem do słodkiego, zapakowałem w butelki i zapomniałem o nim na dwa lata. Po dwóch latach okazało się pijalne w wersji "sangriowej" czyli na ciepłe dni z dużą ilościa lodu. Nawet szybko wyparowało pite w tej formie.
Szukaj
Odpowiedz
ChEcRoN Offline
Winiarczyk
*
24-07-2008, 09:03
20%! Toż to dopiero mocarz! Kiedyś może coś takiego spróbuję dla zgrywy wyprodukować. Na razie jednak skupię się na technice i porobię winka "jak trzeba"... :eyes:

Dzięki za info!
Szukaj
Odpowiedz
Boa Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 120
Liczba wątków: 5
Nastrój: stabilnie :)
30-11-2008, 22:24
A może by tak ten temat przypiąć? A po przypięciu skasować mojego posta.
Szukaj
Odpowiedz
buamazur Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 74
Liczba wątków: 7
Nastrój: Teoria bez praktyki jest martwa, a praktyka bez teorii - głupia
15-08-2010, 16:25
(24-07-2008, 07:13)kalinowa napisał(a): Raz mi się przez czysty przypadek udało zrobić wino jabłkowe, w którym bajanusy :big: wyrobiły 20%. Uwierz mi - wino było niepijalne.

hmm a może takie winko na bimberek przepędzić :D wystarczyłby jeden raz przez aparaturkę puścić i mocy trochę by miało ;)
Szukaj
Odpowiedz
Skrzych
Unregistered

15-08-2010, 18:41
buamazur - młodym userem jesteś, to i nie wiesz, że my tutaj o winie prawim a nie o bimberku... Idź więc i nie grzesz więcej...

Krzysztof
Odpowiedz
Zbyszek T Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.714
Liczba wątków: 16
21-11-2010, 19:27
Odświeże temat, bo właśnie ten sam problem mam i próbuje go rozwiązać...

To jak jest z tą klasyfikacją? Bo wcześniej się opierałem na Cieślaku, a teraz w bardziej "nowoczesnych" publikacjach jest:

wytrawne (do 4 g/l)
półwytrawne (4,1 - 12 g/l)
półsłodkie (12,1 - 45 g/l)
słodkie (45,1 - 100 g/l)
bardzo słodkie (powyżej 100 g/l)

No i chyba ten podział jest prawidłowy - no bo tak na zdrowy rozum, herbatę jak ktoś słodzi to np. 1 łyż. na szklankę to jest ok. 20 g / litr =półsłodkie, a jak się posłodzi 2 łyż. na szklankę (ok. 40 g / litr) to dla mnie jest już dość słodkia.
Szukaj
Odpowiedz
daderma Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 337
Liczba wątków: 4
Nastrój: smutny......
22-11-2010, 13:39
OK.
Ale jakich ,,nowoczesnych" publikacjach?
;)pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
Zbyszek T Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.714
Liczba wątków: 16
22-11-2010, 16:46
Np artykuł p. Romana Mysliwca:

http://www.winnica.golesz.pl/wyrob-wina.html
Szukaj
Odpowiedz
greg0004 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 83
Liczba wątków: 13
Nastrój: smakosz
05-12-2010, 19:58

Hmm.. Ja mam tak, że herbatę słodzę pół łyżeczki bo więcej to już niepijalne dla mnie, lecz w przeciwieństwie do winka lubię raczej słodkie więc ten podział zawartości cukru w( tu mowa o winie) powinien być raczej uwzględniany według własnego smaku, a nie według literatury-ale tylko do wyrobu dla siebie a nie do prezentacji
Szukaj
Odpowiedz
Veteran5 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 77
Liczba wątków: 0
Nastrój: Oczekiwanie...
06-12-2010, 16:08
Witam!
Cieślak w moim egzemplarzu książki(1978) podaje:
Wytrawne - do 1,5% cukru
Półwytrawne - 2-4%
Półsłodkie - 4,5-7,5%
Słodkie i bardzo słodkie - od 8 do 16% cukru

Zwróćcie uwagę, że na kupnych winach praktycznie nie da się znaleźć "bardzo słodkie" tylko słodkie(pomimo, ze są ulepki nawet sporo ponad 16% cukru), czasem likierowe. Fakt jest taki, że to samo wino dosłodzone glukozą, sacharozą i fruktozą do np. 50g/l będzie smakowało inaczej - pomimo, że wszystkie będą półsłodkie, to wino dosładzane glukozą będzie wyraźnie mniej słodkie i może zostać ocenione na półwytrawne, a to dosładzane fruktozą może już być uznane za słodkie; uczucie słodyczy zwiększy także niska kwasowość.
Krótko mówiąc takie określanie słodkości jest nieprecyzyjne ;) .
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (2): 1 2 Dalej »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Dosładzanie v
1 2 3 4 5 6 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 22-06-2025, 06:18 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa