• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Aronia v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 Dalej »

Kiedy wywalić owoce?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Kiedy wywalić owoce?
Cyrograf15 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 389
Liczba wątków: 13
Nastrój: podstrojony
18-09-2006, 09:24
Po raz pierwszy walcze z aronią. Pomimo biowinu nie udało się pozyskanie soku. To znaczy z 20l lub 17kg (jak kto woli) owoców uzyskałem około 2l soku. W związku z czym zapakowałem całośc do dymionu dodając syrop (woda 3l + cukier 2kg) i MD. Fermentacja idzie ładnie tylko nie wiem kiedy pozbyć się owoców.
Wojtek
Szukaj
Odpowiedz
emto Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.913
Liczba wątków: 84
Nastrój: Je ne suis pas Charlie!
18-09-2006, 09:38
Witaj!
Pewnie pomimo pektopolu? Aronia jest takim owocem, z którego nie uzyskasz soku tradycyjnymi metodami, chodzi mi o to, że ciężko puszczają sok, są twarde. Aby uzyskać z aronii to co w nich najcenniejsze należy przeprowadzić fermentację w miazdze. Ty juz to wiesz z autopsji:) Moim zdaniem aronia dość długo powinna przechodzić fermentację w miazdze. To nie wiśnia, że po dwóch tygodniach wydobędziemy z niej wszystko co najcenniejsze. Sugerowałbym trzy tygodnie, w porywach do czterech, albo nawet przez całą burzliwą fermentację przetrzymać owoce.
Pozdrawiam,
Marek
Szukaj
Odpowiedz
Cyrograf15 Offline
Starszy winiarczyk
**
18-09-2006, 10:15
Dzięki
No to jestem uspokojony i mam przynajmniej dwa tygonie czasu. Czy drożdże przerobią część owoców? Bo narazie 2/3 baniaka to owoce z czapą która niebezpiecznie podnosi się w stonę korka.
Wojtek
Szukaj
Odpowiedz
emto Offline
Winiarski Mistrz
18-09-2006, 10:20
Drożdże raczej nie przerabiają owoców. Uzyskanie soku z owoców, ich rozdrobnienie ułatwia pektopol. Musisz często mieszać balonem i zatapiać tę czapę.

Mam nadzieję, że balon nie jest pełny i masz rezerwę na czapę z owoców?
Szukaj
Odpowiedz
Cyrograf15 Offline
Starszy winiarczyk
**
18-09-2006, 11:12
Balon to 25l może 28l z szyjką. Nastawu było 20l, owoce wystają obecnie do 25l. Mieszanie całością nie pomaga, odkorkować i patyczkiem to mieszać?
Wojtek
Szukaj
Odpowiedz
emto Offline
Winiarski Mistrz
18-09-2006, 11:20
Zostawiłeś za małą rezerwę - 5 litrów w takim balonie to prawie nic. Zdejmij na razie całkowicie korek i przykryj balon ściereczką lub zaczopuj watą. Możesz mieszać patyczkiem byle był czysty i odkażony. Jeśli to nie pomoże to będziesz musiał podzielić nastaw bo wyjdzie Ci na spacer. Jednak pojemnik fermentacyjny to przydane urządzenie.
Marek
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
Liczba postów: 5.422
Liczba wątków: 28
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
18-09-2006, 11:56
Już nie dodawaj wody bo będzie w najgorszym wypadku malowanie ścian + sufit. Aronię możesz trzymać w balonie (lepiej jest pierwszy etap fermentować w pojemniku fermentacyjnym) do pierwszego zlewania nawet do 6 tygodni . obawiam się , że masz za małą rezerwę w butli. Wino wyjdzie za ekstraktywne ale wody dolejesz po wywaleniu owoców z butli . Dodasz wtedy resztę cukru i przefermentujesz sam moszcz. To co jest w butli teraz jak najczęściej mieszaj żeby rozbijać tę czapę owocową .
I tak jak napisał Emto zamiast koreczka z rurką zawiń dookoła wlotu warstwę gazy aby muszki nie wlazły.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!

\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
Cyrograf15 Offline
Starszy winiarczyk
**
18-09-2006, 12:18
Mogę spuścić część płyną do 10tki bo stoi pustsa. A tu dolać wody/syropu. Takich kombinacji jednak nigdy nie robiłem. Po wywaleniu owoców zastanawiałem się nad dodaniem winogron. Winogrona dosaję prtiami, jak zapełnie 40tke i coś zostanie to mogę dodac. Ale czegoś takiego też nigdy nie robiłem.
Wojtek
Szukaj
Odpowiedz
Hokky Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 137
Liczba wątków: 10
Nastrój: tel. 889-205-615
29-10-2007, 23:19
z aronia robie tak:
miazdze owoce
wrzucam do balona
zlaewam slodem
dodaje drozdze
fermentuje do samego konca, az woda w RF sie wypoziomuje.

oczywiscie nie daje poczatkowo wody na 100% objetosci balonu, tylko mniejsze 3/4, a po 1-3 tyg dodaje nastepna porcje slodu.

obecnie mam 54l balon z aronia ktorej jest 20kg, reszta to woda+13,5kg cukru, powinno wyjsc wytrawne.

takimi samymi proporcjami (tylko ze 10l balon) robilem rok temu, fermentowalo dlugo, ale all jest ok, wyszlo wytrawne (jak w planach) i mega cierpkie (jak w planach, bratu tak twarz wykrzywlo ze hehe hehe hehehe), i mocne, niestety dla mnie to niemierzalne, trzebaby samemu sprobowac;-), niestety, a moze stety, sprobuje po 2 latach od zabutelkowania, a zabutelkuje za rokw 2008:-)

pozdraiwam

===============
=====Hokky======
===880051588====
===============
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Aronia v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 Dalej »

Kiedy wywalić owoce?

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-01-2026, 20:34 Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa