• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Pomiary oraz obliczenia (cukier i poziom alkoholu) v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 8 Dalej »

Dziwna różnica pomiarów

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Dziwna różnica pomiarów
iwan00 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 274
Liczba wątków: 7
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Reszel/3miasto
Nastrój: natchniony %)
#1
19-09-2006, 08:53
Witam po dłuższej nieobecości (ale to inna historia)!

Otórz mój problem jawi się następująco, Jestem w trakcie preparowania winka z czarnego bzu i podczas dogonywania pomiarów cukru postanowiłem przeprowdzić eksperyment:diabelek: mój baniaczek ma bardzo szeroką szyjkę więc postanowiłem po klasycznym pomiarze cukru wrzucić cukromierz do środka i porównać wyniki. Spodziewałem się drobnych rozbierzności ale to co ujrzałem to lekka przesada. Winomierz w próbówce wskazuje 10 a zanurzony bezpośrednio w baniaczku 14.

Co wy na to:chytry:, myślicie że to może być spowodowane większym napięciem powierzchniowym w próbówce?
Szukaj
Odpowiedz
DarekRz Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.654
Liczba wątków: 52
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Białystok
#2
19-09-2006, 09:18
A czy do probówki nalałeś soczku z baniaczka? Cylinder do pomiarów areometrycznych powinien mieć średnicę co najmniej 2x wiekszą niż bańka areometru.
Szukaj
Odpowiedz
iwan00 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 274
Liczba wątków: 7
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Reszel/3miasto
Nastrój: natchniony %)
#3
19-09-2006, 09:32
Oczywiście że sok był z baniaczka:spoko:. W takim razie próbóweczka dołączona przez Biowin nie nadaje się do pomiarów. Ave BIOWIN:tylek:
Szukaj
Odpowiedz
DarekRz Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.654
Liczba wątków: 52
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Białystok
#4
19-09-2006, 09:37
Ja uzywam menzurki 250 ml - oczywiscie muszę lac więcej soku, ale za to pomiar jest pewniejszy.
Szukaj
Odpowiedz
iwan00 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 274
Liczba wątków: 7
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Reszel/3miasto
Nastrój: natchniony %)
#5
19-09-2006, 09:53
W takim razie ja chyba zastosuje metodę pomiaru bezpośrednio w baniaczku. Dzięki za podpowiedź.
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#6
19-09-2006, 12:38
Też tak czasem robie. Jeżeli wina nie jest dużo to cukromierz opuszczam na nitce. Mocuje go za pomocą kawałka gumki recepturki (fałszuje to wynik o ułamek blg).
Strona WWW Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Pomiary oraz obliczenia (cukier i poziom alkoholu) v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 8 Dalej »

Dziwna różnica pomiarów


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 22-05-2025, 12:10 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa