Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
przestało bulkać
#1
witam
mam mały problem!!!!
moje wino wspaniale pracowało a dzisiaj przestało.:kwasny:
wino jest ze śliwek a zawartosć cukru wynosi około 12 blg:ksiazka:
co może być przyczyną i czy jeszcze ruszy?:glupek:
jeżeli powinienem cos zrobic to co?
Odpowiedz
#2
1. jak długo pracowało
2. Ile cukru już dałeś (ogułem)
3. jakich drożdży użyłeś
Odpowiedz
#3
Cytat:Wysłane przez neidi
1. jak długo pracowało
2. Ile cukru już dałeś (ogułem)
3. jakich drożdży użyłeś

1. około miesiąc
2.15 kg( to było moje pierwsze wino i myślałem że tyle mam dać)
3.chery
Odpowiedz
#4
Aha a ile litrów ma nastaw?

I skąd wnosisz, ze jest ok12 blg? Zmierzyłeś cukromierzem czy na oko?
Odpowiedz
#5
Lub prościej: jaka jest zawartość alkoholu?
Odpowiedz
#6
nastaw ma 35 l a cukierr mierzyłem cukromierzem
Odpowiedz
#7
Cytat:Wysłane przez moonjava
Lub prościej: jaka jest zawartość alkoholu?
nie moge zmirzyć winomierzem a trudno mi to wyliczyć:glupek:
Odpowiedz
#8
W przybliżeniu (nie licząc cukru z owoców i poprawek) ma jakies 16%.

Możesz zmieszać z innym, mniej słodkim winem. Wznawainie fermentacji może być trudniejsze.
Odpowiedz
#9
To ten przesłodzony koszmar śliwkowy?
Pozostaje ci tylko kupaż za rok z wytrawnym śliwkowym.

Krzysztof
Odpowiedz
#10
Cytat:Wysłane przez moonjava
W przybliżeniu (nie licząc cukru z owoców i poprawek) ma jakies 16%.

Możesz zmieszać z innym, mniej słodkim winem. Wznawainie fermentacji może być trudniejsze.
czyli jest możliwe że to już koniec wermentacji i już takie słodkie bedzie i mam czekać aż sie wyklaruje?:sloik:
Odpowiedz
#11
Cytat:Wysłane przez Skrzych
To ten przesłodzony koszmar śliwkowy?
Pozostaje ci tylko kupaż za rok z wytrawnym śliwkowym.

Krzysztof
ale nie musiałem go wylewać jak sugerowałeś:rtfm:
pozatym bardzo lubie słodkie winko:pijemy:
Odpowiedz
#12
czyli jest możliwe że to już koniec wermentacji i już takie słodkie bedzie
---No jeśli ma gdzieś tyle procent to jest to niemal pewne.

mam czekać aż sie wyklaruje?
---tak. Jak sie nie wyklaruje po kilku mies. to możesz mysleć o sztucznym klarowaniu.
Odpowiedz
#13
Cytat:Wysłane przez moonjava
Cytat:Wysłane przez max2000
czyli jest możliwe że to już koniec wermentacji i już takie słodkie bedzie i mam czekać aż sie wyklaruje?:sloik:
No jeśli ma gdzieś tyle procent to jest to niemal pewne.
jak to moge dokładnie sprawdzić lub wyliczyć?
Odpowiedz
#14
Sprawdzasz w ten sposób że notujesz co kilka dni balling wina.

Wyliczasz ze wzorów: http://www.old.wino.org.pl/frames/cukromierz.htm



Skocz do: