• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Proces fermentacji (także o sprzęcie) v
« Wstecz 1 … 9 10 11 12 13 … 27 Dalej »

przestało bulkać

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
przestało bulkać
max2000 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 37
Liczba wątków: 11
Dołączył: 08 2006
Lokalizacja: leszczyny
Nastrój: OKI
#1
20-09-2006, 18:17
witam
mam mały problem!!!!
moje wino wspaniale pracowało a dzisiaj przestało.:kwasny:
wino jest ze śliwek a zawartosć cukru wynosi około 12 blg:ksiazka:
co może być przyczyną i czy jeszcze ruszy?:glupek:
jeżeli powinienem cos zrobic to co?
Szukaj
Odpowiedz
neidi Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 853
Liczba wątków: 46
Dołączył: 06 2005
Lokalizacja: Szczecin
Nastrój: )|
#2
20-09-2006, 18:18
1. jak długo pracowało
2. Ile cukru już dałeś (ogułem)
3. jakich drożdży użyłeś
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
max2000 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 37
Liczba wątków: 11
Dołączył: 08 2006
Lokalizacja: leszczyny
Nastrój: OKI
#3
20-09-2006, 18:20
Cytat:Wysłane przez neidi
1. jak długo pracowało
2. Ile cukru już dałeś (ogułem)
3. jakich drożdży użyłeś

1. około miesiąc
2.15 kg( to było moje pierwsze wino i myślałem że tyle mam dać)
3.chery
Szukaj
Odpowiedz
neidi Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 853
Liczba wątków: 46
Dołączył: 06 2005
Lokalizacja: Szczecin
Nastrój: )|
#4
20-09-2006, 18:21
Aha a ile litrów ma nastaw?

I skąd wnosisz, ze jest ok12 blg? Zmierzyłeś cukromierzem czy na oko?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#5
20-09-2006, 18:23
Lub prościej: jaka jest zawartość alkoholu?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
max2000 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 37
Liczba wątków: 11
Dołączył: 08 2006
Lokalizacja: leszczyny
Nastrój: OKI
#6
20-09-2006, 18:26
nastaw ma 35 l a cukierr mierzyłem cukromierzem
Szukaj
Odpowiedz
max2000 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 37
Liczba wątków: 11
Dołączył: 08 2006
Lokalizacja: leszczyny
Nastrój: OKI
#7
20-09-2006, 18:28
Cytat:Wysłane przez moonjava
Lub prościej: jaka jest zawartość alkoholu?
nie moge zmirzyć winomierzem a trudno mi to wyliczyć:glupek:
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#8
20-09-2006, 18:29
W przybliżeniu (nie licząc cukru z owoców i poprawek) ma jakies 16%.

Możesz zmieszać z innym, mniej słodkim winem. Wznawainie fermentacji może być trudniejsze.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Skrzych
Unregistered
 
#9
20-09-2006, 18:31
To ten przesłodzony koszmar śliwkowy?
Pozostaje ci tylko kupaż za rok z wytrawnym śliwkowym.

Krzysztof
Odpowiedz
max2000 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 37
Liczba wątków: 11
Dołączył: 08 2006
Lokalizacja: leszczyny
Nastrój: OKI
#10
20-09-2006, 18:31
Cytat:Wysłane przez moonjava
W przybliżeniu (nie licząc cukru z owoców i poprawek) ma jakies 16%.

Możesz zmieszać z innym, mniej słodkim winem. Wznawainie fermentacji może być trudniejsze.
czyli jest możliwe że to już koniec wermentacji i już takie słodkie bedzie i mam czekać aż sie wyklaruje?:sloik:
Szukaj
Odpowiedz
max2000 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 37
Liczba wątków: 11
Dołączył: 08 2006
Lokalizacja: leszczyny
Nastrój: OKI
#11
20-09-2006, 18:33
Cytat:Wysłane przez Skrzych
To ten przesłodzony koszmar śliwkowy?
Pozostaje ci tylko kupaż za rok z wytrawnym śliwkowym.

Krzysztof
ale nie musiałem go wylewać jak sugerowałeś:rtfm:
pozatym bardzo lubie słodkie winko:pijemy:
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#12
20-09-2006, 18:33
czyli jest możliwe że to już koniec wermentacji i już takie słodkie bedzie
---No jeśli ma gdzieś tyle procent to jest to niemal pewne.

mam czekać aż sie wyklaruje?
---tak. Jak sie nie wyklaruje po kilku mies. to możesz mysleć o sztucznym klarowaniu.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
max2000 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 37
Liczba wątków: 11
Dołączył: 08 2006
Lokalizacja: leszczyny
Nastrój: OKI
#13
20-09-2006, 18:35
Cytat:Wysłane przez moonjava
Cytat:Wysłane przez max2000
czyli jest możliwe że to już koniec wermentacji i już takie słodkie bedzie i mam czekać aż sie wyklaruje?:sloik:
No jeśli ma gdzieś tyle procent to jest to niemal pewne.
jak to moge dokładnie sprawdzić lub wyliczyć?
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#14
20-09-2006, 18:36
Sprawdzasz w ten sposób że notujesz co kilka dni balling wina.

Wyliczasz ze wzorów: http://www.old.wino.org.pl/frames/cukromierz.htm
Strona WWW Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Proces fermentacji (także o sprzęcie) v
« Wstecz 1 … 9 10 11 12 13 … 27 Dalej »

przestało bulkać


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 22-05-2025, 11:43 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa