Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaka poprawka na niecukry w aroniowym.
#1
Witam wszystkich.
Ze względu na to iż pojawiły sie pewne rozbieżności proszę wszystkich parających się aronią o pomoc w uściśleniu poprawki na niecukry.
Otóż greg_x stwierdził po odfermentowaniu aroniowego do max wytrawnego, że odczyt cukromierza wskazuje pewną wartość, wskutek czego prawdopodobna poprawka na niecukry powinna wynosić 8-10Bllg. Jest to o tyle możliwe, że ktoś kiedyś gdzieś na forum (nie mogę teraz dogrzebać się tego posta) twierdził iż ze względu na specyficzny skład aronii poprawka powinna być znacznie większa od zazwyczaj przyjmowanej wartości 4Bllg.
W moim soku uzyskanym za pomocą pektopolu (co mogło mieć wpływ na odczyt jak twierdzi DarekRz) odczytałem 13Bllg (przed poprawką); podobne wartości usłyszałem na wczorajszym krakowskim zlocie winiarzy - co poprawkę na niecukry w wysokości 8-10Bllg czyni dość problematyczną, przyznał to zresztą greg w naszej korespondencji na PW.
W związku z powyższym zgłaszam się do Was Bracia i Siostry w winiarstwie o zgłaszanie w tym wątku waszych spostrzeżeń we wzmiankowanej sprawie. Może pomoże to w dopracowaniu się sensownej konkluzji o poprawce na niecukry w nastawach aroniowych.
Sprawa jest o tyle poważna, że te kilka Bllg to kilka procent różnicy w mocy wina.

Krzysztof
Odpowiedz
#2
Moja aronia miała w tym roku 15 blg. w czystym soku przed dodaniem pektopolu (wskazanie cukromierza-bez odejmowania poprawki).
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#3
Mi wyszło Blg 18 (czysty sok, dopiero co wycisnięty, bez poprawki). Jaką radzicie przyjąć poprawkę?
Odpowiedz
#4
Ja przyjałem tymczasową poprawkę 4.
Idąc za radą Grega chcę odfermentować nastaw do max wytrawnego, co w moim przypadku nie bedzie trudne, jako że planuję wino 12-13% z czym DSM Fermivin poradzi sobie bez trudu.
Po zakończonej fermentacji odczyt cukromierz bedzie wskazywał poprawkę (???) na niecukry. Troche to od "dupy strony" i stawia pod znakiem zapytania sensowność obliczeń tego nastawu, ale z pewnością pomoże przy innych nastawach.
Aroniowe póki co bulka sobie spokojnie przy Bllg=5

Krzysztof
Odpowiedz
#5
No to Skrzychu koniecznie zmierz w pełni wytrawne aroniowe bo zapewne wiele osób ta sprawa zaciekawi.
Odpowiedz
#6
Mała sugestia - zupełnie wytrawne wino powinno skladac się z wody, alkoholu i niecukrów (z grubsza :) ), alkoholu mozna pozbyc się we wiadomym procesie - zmierzyc alkoholomierzem zawartość % w uzyskanym "odwarze" ;) i znając dokładną objętość "odwaru" ustalic ile przy okazji wiadomego procesu zabraliśmy wody. Pozostałą po procesie ilość wina należy uzupelnic ustaloną ilością wody destylowanej i zmierzyć Blg - wskazanie, to powinny być same niecukry.


Co Wy na to?
Odpowiedz
#7
Pomysl wydaje sie swietny. Nie widze bledow w tym rozumowaniu, a moze tylko tyle, ze trzeba wazyc to wino i odwar (moze po prostu zwazyc wino przed wiadomym procesem i po - prostsze niz wazenie odwaru chyba), bo Blg to w koncu g/kg.

pzdr
Odpowiedz
#8
Ciekawe, do ilu blg odfermentuje moja aronia... owoce (zebrane w listopadzie 2005, trzymane w zamrażarce do września tego roku) miały 28 blg, rok wcześniej zrywałem aronię o ekstrakcie 24 blg. Widzę, że w tym roku słabo się aronia udała, biorąc pod uwagę wskazania cukromierzy.
Odpowiedz
#9
Cytat:Wysłane przez DarekRz
[...]Pozostałą po procesie ilość wina należy uzupelnic ustaloną ilością wody destylowanej i zmierzyć Blg - wskazanie, to powinny być same niecukry.

Co Wy na to?

O ile nic się nie wytrąci w wiadomym procesie. Zwykle jednak się wytrąca conieco, znaczy jest trochę brei prócz fazy ciekłej (wiem to z literatury) ;)
Odpowiedz
#10
No to moze odmierzyc dokladnie 1 litr tego wina, zmierzyc temp. i zwazyc. Wiadomo, jaka w danej temp. woda ma gestosc, wiec w tym litrze bedzie tyle a tyle gram wody i reszte gram ... no wlasnie - niecukrow, czy tez jeszcze farfocli jakichs. Mysle, ze do tego eksperymentu winko musi juz ich byc pozbawione...
pzdr
Odpowiedz
#11
Tutaj jest opis: http://www.republika.pl/aporeda/4_wina_praktyka.pdf

"5. Oznaczanie ekstraktu - metoda areometryczna"
Odpowiedz
#12
W te 8-10 to jakoś nie bardzo wierze ale że może być mocno ponad 4 to jak najbardziej.
Dlaczego?
Ano dlatego, że ilość niecukrów mocno zależy od cukrów :)
No przynajmniej dla winogron ilosc niecuków rośnie wraz z dojrzewaniem. Zależy też od odmiany i np ilości barwnika (antocyjany swoje ważą). Wniosek: aronia 14 blg i 28 tyle samo niecukrów na pewno nie mają .. więc te 4 to KOMPROMIS jakiś, który jednak może sporo zmieniać.
Gdzieś też czytałem, że odparowano znaną ilość płynu i zważono pozostałości...

POZDR K
Odpowiedz
#13
Wątek dość stary i chciałbym go odnowić..
Czy są już jakieś wyniki eksperymentów z obliczaniem poprawki na niecukry w aronii?
Za kilka dni zamierzam zabrać się do aronii i nie wiem jaką przyjąć poprawkę??
Używam kalkulatora ściągniętego od Skrzycha i chciałbym zmodyfikować formułę odnoszącą się do poprawki dla aronii.. Myślałem ,żeby przyjąć około 6blg?



Skocz do: