Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dziwny, niepokojacy posmak...
#1
Wiec tak. Wino bardzo mlode. Pierwszy obciag wczoraj. Robione z duzych slodkich czarnych winogron + kwasek + woda + cukier. W szczegoly nie bede sie wdawal. (oczywiscie nie na oko) Gdy skosztowalem to poczulem dziwny 'drewniany' smak wina przypominajacy bardzo posmak whisky! Co to moze byc? Dodam ze wino bylo w polowie fermentacji filtrowane przez jalowa gaze (pozostalosci owocow). I mialo dosc natarczywy kontakt z powietrzem. Ale byl to srodek fermantacji po ok. 2 tyg. Czy ten dziwny posmak zejdzie? Wino w koncu bardzo mlode. Mial ktos taki posmak? Zapach ok. jakto w mlodym drozdzowo-owocowy :) Dodam, ze wino nie mialo zadnego kontaktu z drewnem itp. Mialo jedynie z wezykiem gumowym i powietrzem :P
Odpowiedz
#2
Nasionka były w miazdze? Szypułki?
Odpowiedz
#3
Szypulek brak. A nasiona byly razem z miazga fermentowane tylko 4 dni. Pozniej sam moszcz. A posmak jednak jest. Mam tylko nadzieje, ze zniknie z czasem. Ogolnie wole octy myszy itp. byle tylko nie nachalne drewno! Typowe whisky z winogron :P



Skocz do: