Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Leniwe drożdże?
#1
Mój ostatni nastaw aroniowego pracuje jakoś leniwie tzn. spadek Blg z 17 do 11 zajął około 4 tygodni. W innych nastawał trwało to znacznie krócej.
Może temperatura jest niższa niż latem i to daje taki efekt?
Odpowiedz
#2
Tzn. jaka jest temp. nastawu? Pożywka była? Piro? Ile wody? Ile owoców?
Drozdze były OK? itp. itd. etc. etc. ... :spie:
Odpowiedz
#3
Mam podobnie z winem z kwiatu cz.bzu. Właśnie zlewałem znad osadu po raz drugi w nadzieii ,że przerwę fermentację trwającą równo 4 miesiące (w tym czasie powoli zjadało 230 g cukru /l ) Temperatura 22-24 C MD Burgund i winiłem raczej materiał niż drożdze,bo czerwona porzeczka w 4 tygodnie w tych samych warunkach zjechała do zera.
Odpowiedz
#4
zdarzają się takie leniwe nastawy. Ja w takim wypadku całkiem na oko i chaotycznie po prostu zmieniam proporcje... czasem sie udaje, czasem nie, ale wychodzę z założenia, że co mam do stracenia poza czasem i balonem?
Ostatni przypadek - nastawione w jednym tygodniu czerwone porzeczki z dodatkiem czarnych i czarne z dodatkiem czerwonych. Te pierwsze już dawno po obciągu, te drugie pracują.... pracuuująąąą... i pracująąąąą...
dziś wyszło na jaw, że przez 10 dni balling spadł o 1. Zirytowałam się i dolałam soku z czarnej porzeczki rozcieńczonego tak, by miał blg mniejszy niż nastaw. I - odpukać - ruszył nagle całkiem żwawo. Za kolejne 10 dni sprawdzę, czy to rurkowe działania pozorne, czy żre cukier naprawdę.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że to co piszę to wbrew wszelkim regułom i w ogóle herezje....:nie_powiem:
Odpowiedz
#5
Cytat:Wysłane przez moonjava
Tzn. jaka jest temp. nastawu? Pożywka była? Piro? Ile wody? Ile owoców?
Drozdze były OK? itp. itd. etc. etc. ... :spie:


temp. około 18-20 stopni
pożywka była
piro nie
woda 4,4 l
owoce 11,5 kg
cukier 2,6 kg
drożdże - Zamojscy "uniwersalne"

Według przepisu powinienem dodać jeszcze 3l wody i 2kg cukru. Boje się że drożdże nie przerobią całego cukru i będę miał bardzo słodkie wino.

A może dodać 1 l wody wcześniej?
Odpowiedz
#6
Moja aronia też leniwa ma dwa tygodnie
Temp. 20-22 stopnie
woda 4l
cukier 2kg
owoce 17kg
drożdże Malaga i pożywka Unimex ( czy jakoś tak)
Blg startowe 18 obecnie 15
Reszte wody i cukru raczej dam dopiero po obciagu, celuje raczej w słodkie.
Wojtek
Odpowiedz
#7
Cytat:Wysłane przez Sly
temp. około 18-20 stopni
(...)
Według przepisu powinienem dodać jeszcze 3l wody i 2kg cukru.
Daj już teraz te 3L wody. Jak możesz to podnieś temp. do 25*C. Zamieszaj wszystkim (jesli nie mieszałeś jeszcze).
Odpowiedz
#8
Dzięki moon.

Jutro dodam wody.
Odpowiedz
#9
Woda dodana. Poczekam kilka dni i zbadam Blg. Jeśli to zadziała to Mycha ma racje, że trzeba zmienić proporcje.
Odpowiedz
#10
Dodałem wodę. Zmierzyłem Blg. Po 5 dniach poziom Blg spadł o 0,5. Możliwe, że mniej bo muj cukromierz nie pokazuje tak małych zmian.
Postanowiłem zlać winko znad osadu. Brakujący cukier podzielę jeszcze na kilka części. Będę tak robił by nie uzyskać bardzo słodkiego wina. Może będzie trochę słabsze (to można poprawić, choć wolę by alkohol produkował się sam), ale pewnie smaczne.
Czy dodajecie cukier także po kolejnych obciągach wina?
Odpowiedz
#11
Tylko wtedy, gdy chcę wino słodkie. Po zlaniu fermentacja prawie na pewno staje, a już z całą pewnością zwalnia do leniwego truchtu....
Odpowiedz
#12
Już zlane, więc będę czekał na spadek Blg.
Jeśli osiągnie (mam nadzieję) ok 2-3 to dodam minimalną ilość cukru. Może te "lewniwce" przerobią jeszcze trochę smacznego cukru.



Skocz do: