Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
dosładzanie wina
#1
chciałem was zapytać czy mogę dosłodzić wino z malin już po miesiącu fermentacji. ponieważ sądzę że jest mało słotkie.

posiadam również miazge z czarnych winogron lecz za 4 dni będe ją wlewał do gonsiora ale moszcz ma kwaskowaty smak czy poprzes dodanie większej ilości cukru kwaskoway smak zniknie.
dzięki za pomoc
Odpowiedz
#2
1. słodkie
2. gąsiora
3. poprzez

Oczywiście, że możesz dosłodzić, tylko musisz sobie odpowiedzieć na jedno pytanie. Czy fermentacja ustała i jesteś pewien śmierci drożdży? Jeśli tak to faktycznie dosłodzisz wino. Jesli nie, to dosłodzeniem rozbudzisz drożdże i uzyskasz nie słodycz, lecz większą moc wina.

Co do drugiej kwestii to co zamierzasz przez cztery dni robić z tą porzeczkową miazgą? Odpowiadając na Twoje pytanie - cukier maskuje kwaśny smak.



Skocz do: