Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z aroni pytanko o %
#1
Witam!!!
Ponad miesiac temu nastawilem winko z aroni. Chcialem zrobic mocne wino najlepiej 18%;) wczoraj zlewalem je z nad osadu no i oczywiscie nie moglem oprzec sie pokusie skosztowania. Smakowo wyszlo bardzo dobre lecz z tymi % to jakos malo ;] Pracowac niezle pracowalo ale badalem tez alkohomierzem i pokazywalo mniej niz 10% (nie wiem czy ten alkohomierz byl sprawny). I tak sie zastanawiam czy mozna by dolac spirytusu zeby osiagnac wiecej % w winie. Jedni mi to odradzaja drudzy mowia ze mozna! Z gory wielke thx za wasza opinie ;):glupek::szampan::pijemy:
Odpowiedz
#2
Po pierwsze i najważniejsze - alkoholomierzem nie zmierzysz bezpośrednio zawartości alkoholu w winie! Do obliczenia procentów w winie potrzebujesz cukromierza (winomierza, areometru - inne nazwy) i dokładnych danych o winie - ile cukru początkowego w moszczu, ile cukru dodanego przez Ciebie, ile wody, jakiej wielkości nastaw. Nie możesz więc napisać, że % mało, bo tego nie wiesz. Najprostszym sposobem jest skorzystanie ze wzoru:

P x 17 x L = C

P - zakładany procent
17 - stała
L - wielkość nastawu
C - ilość cukru

Drobna uwaga:
Jeśli wino wyszło Ci wytrawne to oznacza, iż drożdże przerobiły cały cukier w alkohol, jeśli jest słodkawe to cukier nie został w całości przerobiony.
Pozdrawiam,
Marek

PS. Spirytus możesz dodać, ale tylko wtedy jeśli będziesz wiedział, że wino faktycznie ma malo %, na pewno nie teraz!
Odpowiedz
#3
Spirytusu można dodać, jeśli wino mam niewielkie/żadne szanse* na wznowienie fermentacji, a jest organoleptycznie zbyt słodkie. Wówczas niewielki dodatek czystego alkoholu poprawia równowagę.
---
* - najogólniej kiedy jest już mocnawe, powyżej 10%
Odpowiedz
#4
Aronia mocno maskuje alko w winie... moje były też niby cienkawe a osobiscie preferuje tylko wersje wytrawną aż zęby wykręca.... po 3 dużych kieliszkach goście robili sie dziwnie senni:cool:
Odpowiedz
#5
Chcialem sie zapytac jeszcze jedna rzecz. Zrobilo sie stosunkowo zimno a moje winko ciagle dochodzi na dzialce gdzie nie jest ogrzewane. Czy za niska temperatura mu niezaszkodzi ?? Zlewalem juz go raz z nad osadu i niedlugo zrobie to drugi raz :) ale chcialem sie dowiedziec czy nielepiej go przeniesc w cieplejsze miejsce PozDro!! ;]:pijemy::pijemy::pijemy:
Odpowiedz
#6
W czasie dojrzewania lepiej mu zrobi niska temperatura. Jest dobrze!
Odpowiedz
#7
Właśnie dobrze, że dochodzi sobie w chłodzie, a nie w mieszkaniu. Generalna zasada jest jednocześnie taka, że wino powinno dojrzewać w stabilnej temperaturze. A idą - jakby nie patrzeć - coraz poważniejsze chłody i nie będą one już zbyt korzystne dla dojrzewania. Przenieś nastaw do piwnicy.
Odpowiedz
#8
ok wielkie dzieki chyba przeniose go jutro gdzies gdzie bedzie troche cieplej ale niezbyt cieplo bo za oknem zimnica jak niewiem co........ THX za rady
Odpowiedz
#9
Temp powyzej +10 stopni w zupelnosci wystarczy do dojrzewania wina:big:
Odpowiedz
#10
do dojrzewania a jak jeszcze troszke pyka ?? stosunkowo rzadko ale jednak ;)
Odpowiedz
#11
Witam a mam jeszcze jedno pytanko!! Zlewalem juz moje winko z aroni 2x z nad osadu i z pelnego baniaka (3/4) zrobilo sie niewiele ponad pol. Osadu naprawde bylo duzo :D Czy nieprzeszkadza ze jest do polowy nalane?? BO jeszcze powoli chodzi nawet bardzo wolno :| Ale wyszlo calkiem niezle wiec jestem zadowolony:D za rady wielkie DZIEKI!:niewiem::niewiem::glupek:
Odpowiedz
#12
Zasadą jest, że balon powinien być wypełniony "pod korek" w czasie dojrzewania. Jednak jeśli nie masz mniejszego balonu do zlania wina to spokojnie możesz dojrzewać wino w tym dużym wypełnionym do połowy. Według mnie nic złego nie powinno się stać.
Odpowiedz
#13
Witam
Robię wino z jabłek i aronii. Celuje w wytrawne 14%, żeby miało trochę większego kopa i dłużej mogło leżakować. Według moich obliczeń będzie miało 12,5 %. Liczyłem to za pomocą cukromierza Biowin wyskalowanego w Blg przy temp. około 23*C .
I tak zawartość cukru:
Przed fermentacją: 21 Blg – Odczyt z tabelki 10%
Po 7 dniach fermentacji: 7 Blg – Odczyt z tabelki 2,5%
Dosłodzenie: 12 Blg – Odczyt z tabelki 5,2%
Obliczenia:
10-2,5= 7,5%
5,2-0=5,2%
7,5+5,2=12,7 %
Skład całkowity:
Cukier: 1,5 kg
Woda: 3,5 l
Aronia: 1,8 kg (rozgnieciona)
Sok jabłkowy z 2,5 kg jabłek

Proszę o pomoc, kiedy ile cukru mam dodać i w jakiej ilości wody go rozpuścić żeby otrzymać 14% alkoholu.



Skocz do: