Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
wtórne dodanie drożdży
#1
Witam wszystkich. Jestem tu nowy. Nie bede owijal w bawelne i od razu przejde do rzeczy. Mialem w domu troszke winogron i postanowilem zrobic winko. A że jestem laikiem w tej branży to postapilem tak: Do tego celu wycisnalem sok z winogron fioletowych przez sokownik. wyszedl mi bardzo gesty wiec postanowilem dodac drugie tyle wody i ok 4 kilo cukru. wyszlo mi okolo 25 litrow nastawu. Do tego dodalem ok 20 g. drozdzy piekarniczych(z braku winiarskich w okolicznych sklepach). Bylo to okolo 2 tyg. temu. Znalazłem teraz drożdze winiarskie i chce je dodac wraz z pożywka to "chodzącego" juz nastawu aby mialo wiecej mocy i lepiej sie sklarowalo. Chce miec winko dosyc słodkie i mocne. Czy to co chce zrobić mija sie z celem?? A może zrobić coś innego?? Co radzicie??
Odpowiedz
#2
Cytat:Wysłane przez winexman
Chce miec winko dosyc słodkie i mocne.

No to za wiele nie mówi. Ile %? Robisz wg jakiegoś przepisu czy jak?

Wlej silną matkę drożdżową. Szlachetne drożdże powinny "pokonać" piekarskie:)
Odpowiedz
#3
tak zeby mialo gdzies okolo 15%, jak silna matke? Czy 10g szlachetnych wystarczy?? (bo juz tyle zamowilem)
Odpowiedz
#4
Musisz poprostu zrobić matkę drożdżową. Na paczce z drożdżami powinno być napisane jak to zrobić. Poczytaj Podręcznik wyrobu wina na starej stronie, tam są też konkretne przepisy:

http://old.wino.org.pl/frames/index2.htm
Odpowiedz
#5
dzienki wielkie za info. ale na wszelki wypadek dodam i tak jeszcze szlachetne:)
teraz juz wiem ze zanim zaczne robic cosik z winorośli to przestudiuje dobrze to forum.
pozdrowienia dla wszystkich:jupi:
Odpowiedz
#6
Dodać nie zawadzi ale mam te same obawy co RAF. To już nie są te same warunki aby drożdże mogły prawidłowo sie rozwijać.



Skocz do: