Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Blg a odczucie słodyczy
Witam.
Otoz dzisiaj po raz kolejny mierzylem blg w moich 2 baniaczkach i nie moge rozgryzc jednej rzeczy: moje wino rodzynkowe dosyc szybko przerabia cukier i ciagle je dokarmiam ale probojac je w smaku wydaje mi sie slodkie chociaz blg wskazuje niecale 7, natomiast winko z soku winogronowego 100% wolno pracuje, ostatnio dokarmillem i dzisiaj wykazuje 16 blg ale w smaku kwasne ( bynajmniej nie skwasnialo bo wiem jak takie cos smakuje ), jakies takie mocno wytrawne... Na smak mi sie nie rzucilo bo szanowna zonka to samo stwierdzila... Czy to jest normalne???
Odpowiedz
"Kwaśny" nie jest przeciwieństwem "słodki".

/Tak poza tym ktoś z administracji będzie zmuszony usunąć wątek bo łamie on regulamin forum - tytuł nie odnosi się do poruszanego problemu. :eyes:
Odpowiedz
Na chlopski rozum wysokie blg = duuuzo cukru czyli slodkie wiec dlaczego smakuje wytrawnie i odwotnie???

Przepraszam za tytul tematu ale dla mnie to naprawde dziwne, ale skoro zasmiecam to prosze usunac, szanuje to forum i sam bym nie chcial smiecic :D
Odpowiedz
Zawsze możesz sam zmienić tytuł na bardziej czytelny, np. "Blg a odczucie słodyczy". :spoko:

Na gęstość wina mają też wpływ niecukry choć zwykle nie ma ich zbyt dużo. :niewiem: Dziwne. Na Twoim miejscu skontaktowałbym się z jakimś doświadczonym winiarzem.
Odpowiedz
4500 postow :D nie jest to doswiadczenie winiarskie ? :D
Odpowiedz
Posty są niczem. ;)

Oczywiście miało być "z jakimś doświadczonym winiarzem" ... w celu degustacji rzeczonego wina.

Albo wybierz sie na jakiś zlot do Polski. :pijemy: Choć patrząc na mapę to masz kawałek drogi...
Odpowiedz
No nic pozostaje mi czekac az fermentacja dobiegnie konca, moze jeszcze przerobi cukier chociaz juz wolno bulka :D

Skocz do: