22-10-2006, 09:50
Witam! 5 tygodni temu nastawiłem pierwsze winko z aronii w/g prporcji: 12,5 kg aronii (otrzymałem 8 l. soku), 6,2 kg cukru (dodany w 2 porcjach: 4,2 na początku , po tygodniu pozostałe 2 kg ), 16 l wody (zalewałem wrzątkiem 2 razy wytłoczyny), matka drożdżowa bordeaux, pozywkę. Teraz bulka średnio co 40 sekund. Tydzień temu mierzyłem blg i wyszło 11, dzisiaj jest już tylko 5 . Kiedy zlewac pierwszy raz? Jedni mówią że aronia musi pracowa około 3 miesięcy, inni że można już zlewac. Czytałem też ze najlepiej zlewac pierwszy raz kiedy blg = 0. Celuję na półwytrawne.Czy to możliwe że mam w tej chwili 15 %? Bedę wdzięczny za pomoc doświadczonych winiarzy