Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zmiana koloru nastawu - pomocy
#1
Witam
Zwracam się o pomoc , sprawa wygląda następująco
Już od kilku lat robię wino z winogron i taka żecz przydażyła mi się poraz pierwszy i nie wiem o co chodzi i co robić ?

W sobotę wyciskałem na prasie winogrona które były rozgniecione z cukrem w beczce i pod przykryciem kilka dni temu (86 kg winogrona zasypane 7 kg cukru). Przy wyciskaniu kolorek był piękny i w smaku tegoroczne winogrona były bardzo słotkie. Trochę czasu te czynności mi zajeły więc wyciśnięty sok (58 l) zlewałem do beczki aby póżniej w odpowiedniej proporcji rozdzielić do dwóch balonów.
ale tu jest problem kolor wyciśniętego soku zmienił się na z pięknego winogronowego-wiśniowego na lekko brązowy-morelowy. Nie wiem czym to jest spowodawane.

ten sok zlałem do balonów dodałem 40 % wody i przygotowane wcześniej drożdze bordeaux i pożywkę, zatkałem czopem z waty i czekam

Nie wiem czy kolor odzyskam czy cała praca na marne
Proszę o jakieś uwagi z góry dziękuję
Rafał

Zawartośc cukru na skali cukromierz miała 21, planuję zrobić półwytrawne więc co dalej i czy jest szansa na to
Odpowiedz
#2
Cytat:Wysłane przez ARYS
kolor wyciśniętego soku zmienił się na z pięknego winogronowego-wiśniowego na lekko brązowy-morelowy. Nie wiem czym to jest spowodawane.
Może sie utlenił. :niewiem: Siarkowałeś miazge?
Odpowiedz
#3
Kolor się poprawia i stabilizuje po dodaniu kwasku cytrynowego.
Odpowiedz
#4
dodałem rozpuszczonego pirosiarczanu do soku po wyciśnięciu ale jak kolor soku już się zmienił w sobotę a w niedzielę wodę i drożdze



Skocz do: