Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
pomocy? co jest grane? kwaśne wino!
#1
Witam jestem początkującym winiarzem i mam wielki problem! zrobiłem winko z dzikiej róży. dałem około 8kg róży, 24L wody i 6kg cukru na początek. Po 4 tygodniach wywaliłem owoce i wszystko było ok tylko wino było troszko wytrawne więc dodałem 2kg cukru. wino dalej fermentowało ale już wolniutko. dzisiaj tj. 3 tygodnie od wywalenia owoców spróbowałem jego smak i okazało się że ma już lekko kwaśny-octowy posmak, ale jest słodkie. Co mam zrobić czy da się to jeszcze jakoś uratować? pomóżcie!!!
Odpowiedz
#2
Sprawdz Blg, język nie zawsze jest miarodajny. Jak faktycznie zoctowało to nic się nie zrobi.
Wojtek
Odpowiedz
#3
A dodawałeś kwasek cytrynowy???
Czy pachnie octem czy ma tylko smak kwaśny??
Odpowiedz
#4
mój podobny temat

http://www.wino.org.pl/forum/showthread....2#pid86712


i potem jeszcze jeden

http://www.wino.org.pl/forum/showthread.php?pid=0#pid0
Odpowiedz
#5
Cytat:Wysłane przez pinio
dałem około 8kg róży
Siarkowanej? Zalanej wrzatkiem?

Jakie dałeś drożdże i kiedy?
Odpowiedz
#6
różę dałem nie siarkowaną ani nie zalewałem jej wrzątkiem, kwasek dodałem, drożdże też zaraz po zalaniu owoców ale oczywiście wcześniej zrobiłem matkędrożdżową w butelce. wino nie ma zapachu octu tylko smak, mój ojciec dał prawie identyczne proporcje i u niego wszystko ok, tylko że trzymał owoce 2 tyg dłużej. drożdże dałem "tokaj"
Odpowiedz
#7
Możliwe że w nastawie rozwinęły sie jakieś drożdże lub bakterie wpływające tak negatywnie na smak wina.

Dlatego zaleca sie siarkowanie nastawów przed dodaniem drożdży.
Odpowiedz
#8
no tak ale jeżeli takowe bakterie lub drożdże by się rozwinęły to dlaczego wino po wyrzuceniu owoców miało normalny smak, a 3 tygodnie póżniej jest kwaśne? czy dodanie cukru może coś pomóc?
Odpowiedz
#9
Bo np. podczas przelewania stało otware i dostały się muszki.
Wojtek
Odpowiedz
#10
no tak ale jeżeli takowe bakterie lub drożdże by się rozwinęły to dlaczego wino po wyrzuceniu owoców miało normalny smak
---mogły rozwinąć sie po I obciągu. Wtedy tez nie siarkowałeś?

czy dodanie cukru może coś pomóc?
---tak, cukier maskuje troche niektóre niedoskonałości wina. Jeśli nie pomoże to zostaje kupaż lub przerobienie na wermut.



Skocz do: