02-11-2006, 23:36
Witam!
Zastawiłem takie winko:
2.2kg aronii w kulkach :-), 2l soku jabłkowego, 1.7kg cukru, 2.9l wody, 5g pożywki, drożdże Bordeaux w postaci MD, 20g kwasku cytrynowego. Baniak 10L z dużym ryjkiem.
Nastawiłem to dnia 16.10.2006, drugi cukier do 1.7kg dodałem 23.10.2006 czyli tydzień temu. Fermentacja powoli słabnie, ustaje bulgotanie ale aronia jest "nówka sztuka nie śmigana". Pływa wzorowo stylem aroniowym i ma "gdzieś" zamianę w wino. Teraz pytanie - co dalej robić:
- czekać przepisowe 2 miesiące aż aronia sfermentuje.. i?
- pomóc aronii za pomocą tłuczka lekko ja "pacnąć" żeby lepiej fermentowała?
- jakoś wycisnąć ją, tylko teraz czy jak jeszcze sfermentuje?
W załączniku przesyłam fotkę pływającej aronii...
Zastawiłem takie winko:
2.2kg aronii w kulkach :-), 2l soku jabłkowego, 1.7kg cukru, 2.9l wody, 5g pożywki, drożdże Bordeaux w postaci MD, 20g kwasku cytrynowego. Baniak 10L z dużym ryjkiem.
Nastawiłem to dnia 16.10.2006, drugi cukier do 1.7kg dodałem 23.10.2006 czyli tydzień temu. Fermentacja powoli słabnie, ustaje bulgotanie ale aronia jest "nówka sztuka nie śmigana". Pływa wzorowo stylem aroniowym i ma "gdzieś" zamianę w wino. Teraz pytanie - co dalej robić:
- czekać przepisowe 2 miesiące aż aronia sfermentuje.. i?
- pomóc aronii za pomocą tłuczka lekko ja "pacnąć" żeby lepiej fermentowała?
- jakoś wycisnąć ją, tylko teraz czy jak jeszcze sfermentuje?
W załączniku przesyłam fotkę pływającej aronii...