Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
mieszanie - DR + winogronowe
#1
Mam nastawione dwa wina (oba teoretycznie po 10 l. - DR i winogronowe (labrusca). Oba wina celuję dosyć mocne - 15-16% i półsłodekie/słodkie. Nastaw DR pracuje od 16 dni, Winogrona od 5 dni. 2 baniaki 10 l.

W czym problem - Dr mam w butli około 9 l., natomiast winogronowego wyszło (ze względu na nadwyżkę owoców) około 11 l. - póki co w dwóch baniakach ze względu na pianę).

Pytanie - czy mogę po zakończeniu fermentacji burzliwej, czy tez po pierwszym zlaniu dodać tą nadwyżkę winogronowego (1 l. ) do DR ??? Oczywiściue chodzi o to, czy nie nastąpi znaczące pogorszenie smaku DR ???

Czy może nie kombinować i tą nadwyżkę odstawić do butelki i wypić za parę tygodni jako bardzo młode wino :-) ??

Czekam na opinie i pozdrawiam
MILBAS
Odpowiedz
#2
Z tego co się naczytałam na forum, to wino Z DR jest bardzo dobrym winem i szkoda byłoby je spartaczyć dodając labruskę. Na twoim miejscu zostawiłabym wino z DR w spokoju, a nadmiar labruski przelała do jakiegoś mniejszego pojemnika. Osobiście labruskę kupażowałam z niezbyt kwaśnym winem jabłkowym.
Oczywiście po skończonej fermentacji.

Pozdrawiam
Favita
Odpowiedz
#3
Dzięki za podpowiedź - też się boję posuć DR - dlatego pytam :-).



Skocz do: