• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 … 4 5 6 7 8 … 14 Dalej »

przesłodzony ryżowiec

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
przesłodzony ryżowiec
Gucek Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 17
Liczba wątków: 4
Dołączył: 09 2006
#1
11-11-2006, 15:06
Witam wytrawnych smakoszy.
Czas jakiś temu nastawiłem ryżowca wg. przepisu kolegi. Wszystko było OK, wino zlałem, poddałem klarowaniu. Problem zaczął się, bo postanowiłem sprawić sobie ... cukromierz. Sprawdziłem mój napitek i okazało się, że Blg. wynosi 23. Wg mnie "ździebko" za wysoko. Pić tego się raczej nie da, bo słodkie okrutnie. Poradźcie proszę co zrobić. Puszczać jeszcze raz z nową matką czy niestety zostawić dla teściowej i mało lubianych gości?
pozdrawiam. :niewiem:
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#2
11-11-2006, 15:20
A jaka jest zaw. alkoholu?


arek
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Gucek Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 17
Liczba wątków: 4
Dołączył: 09 2006
#3
11-11-2006, 15:36
Nie mam niestety zielonego pojęcia. Wyczytałem, że aby to obliczyć musiałbym posiadać dane początkowe. Niestety cukromierz kupiłem zbyt późno.
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#4
11-11-2006, 15:47
No ale to jest wino z ryzu a nie owoców? :chytry: Chyba wiesz ile czego dałeś?


arek
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
rafple Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 475
Liczba wątków: 19
Dołączył: 04 2006
Lokalizacja: Longford/Ireland
Nastrój: Ujdzie...
#5
11-11-2006, 15:47
Podaj ile dałeś cukru i na jaki nastaw.
Szukaj
Odpowiedz
Gucek Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 17
Liczba wątków: 4
Dołączył: 09 2006
#6
11-11-2006, 16:15
6 wody, 3 cukru, 1 ryżu, 2 cukry waniliowe, 2 cytryny10 dag drożdży zwykłych, przyprawy. Pracowało jakieś 5 tygodni.
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#7
11-11-2006, 16:21
Tak z grubsza:
3kg : 7,5L = 400g/L

400g - 230g = 170g/L

170 : 17 (const.) = 10% alc.

Możesz restartować ale musisz dodać wody.
Albo zrób drugie wino, wytrawne i zmieszaj oba.


arek
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Gucek Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 17
Liczba wątków: 4
Dołączył: 09 2006
#8
11-11-2006, 16:40
Dziękuję bardzo. Wybieram restart. A ile tej wody miało by być?
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#9
11-11-2006, 17:20
No a jakie to wino ma być?


arek
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Gucek Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 17
Liczba wątków: 4
Dołączył: 09 2006
#10
11-11-2006, 23:30
Deserowe, słodkie. ewentualnie półsłodkie. Z góry dziękuję za poradę.
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#11
11-11-2006, 23:33
Ile % alko?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Gucek Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 17
Liczba wątków: 4
Dołączył: 09 2006
#12
12-11-2006, 09:23
12% powinna wystarczyć.
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#13
12-11-2006, 11:18
Rany, co to za przepis który na 12% alkoholu daje 400g/L cukru? :ysz:

Zastanawiałeś sie kiedyś nad używaniem sprawdzonych przepisów z forum? Albo nad używaniem drożdży winiarskich? :chytry:

Ile dodac teraz wody? Policz sobie cukry tak zeby wyszlo te 12% alk.

arek
Strona WWW Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 … 4 5 6 7 8 … 14 Dalej »

przesłodzony ryżowiec


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 22-05-2025, 11:06 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa