Liczba postów: 17
Liczba wątków: 4
Dołączył: 09 2006
Witam wytrawnych smakoszy.
Czas jakiś temu nastawiłem ryżowca wg. przepisu kolegi. Wszystko było OK, wino zlałem, poddałem klarowaniu. Problem zaczął się, bo postanowiłem sprawić sobie ... cukromierz. Sprawdziłem mój napitek i okazało się, że Blg. wynosi 23. Wg mnie "ździebko" za wysoko. Pić tego się raczej nie da, bo słodkie okrutnie. Poradźcie proszę co zrobić. Puszczać jeszcze raz z nową matką czy niestety zostawić dla teściowej i mało lubianych gości?
pozdrawiam.
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
A jaka jest zaw. alkoholu?
arek
Liczba postów: 17
Liczba wątków: 4
Dołączył: 09 2006
Nie mam niestety zielonego pojęcia. Wyczytałem, że aby to obliczyć musiałbym posiadać dane początkowe. Niestety cukromierz kupiłem zbyt późno.
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
No ale to jest wino z ryzu a nie owoców?

Chyba wiesz ile czego dałeś?
arek
Liczba postów: 475
Liczba wątków: 19
Dołączył: 04 2006
Lokalizacja: Longford/Ireland
Nastrój: Ujdzie...
Podaj ile dałeś cukru i na jaki nastaw.
Liczba postów: 17
Liczba wątków: 4
Dołączył: 09 2006
6 wody, 3 cukru, 1 ryżu, 2 cukry waniliowe, 2 cytryny10 dag drożdży zwykłych, przyprawy. Pracowało jakieś 5 tygodni.
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
Tak z grubsza:
3kg : 7,5L = 400g/L
400g - 230g = 170g/L
170 : 17 (const.) = 10% alc.
Możesz restartować ale musisz dodać wody.
Albo zrób drugie wino, wytrawne i zmieszaj oba.
arek
Liczba postów: 17
Liczba wątków: 4
Dołączył: 09 2006
Dziękuję bardzo. Wybieram restart. A ile tej wody miało by być?
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
No a jakie to wino ma być?
arek
Liczba postów: 17
Liczba wątków: 4
Dołączył: 09 2006
Deserowe, słodkie. ewentualnie półsłodkie. Z góry dziękuję za poradę.
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
Liczba postów: 17
Liczba wątków: 4
Dołączył: 09 2006
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
Rany, co to za przepis który na 12% alkoholu daje 400g/L cukru?
Zastanawiałeś sie kiedyś nad używaniem sprawdzonych przepisów z forum? Albo nad używaniem drożdży winiarskich?
Ile dodac teraz wody? Policz sobie cukry tak zeby wyszlo te 12% alk.
arek