Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
przesłodzony ryżowiec
#1
Witam wytrawnych smakoszy.
Czas jakiś temu nastawiłem ryżowca wg. przepisu kolegi. Wszystko było OK, wino zlałem, poddałem klarowaniu. Problem zaczął się, bo postanowiłem sprawić sobie ... cukromierz. Sprawdziłem mój napitek i okazało się, że Blg. wynosi 23. Wg mnie "ździebko" za wysoko. Pić tego się raczej nie da, bo słodkie okrutnie. Poradźcie proszę co zrobić. Puszczać jeszcze raz z nową matką czy niestety zostawić dla teściowej i mało lubianych gości?
pozdrawiam. :niewiem:
Odpowiedz
#2
A jaka jest zaw. alkoholu?


arek
Odpowiedz
#3
Nie mam niestety zielonego pojęcia. Wyczytałem, że aby to obliczyć musiałbym posiadać dane początkowe. Niestety cukromierz kupiłem zbyt późno.
Odpowiedz
#4
No ale to jest wino z ryzu a nie owoców? :chytry: Chyba wiesz ile czego dałeś?


arek
Odpowiedz
#5
Podaj ile dałeś cukru i na jaki nastaw.
Odpowiedz
#6
6 wody, 3 cukru, 1 ryżu, 2 cukry waniliowe, 2 cytryny10 dag drożdży zwykłych, przyprawy. Pracowało jakieś 5 tygodni.
Odpowiedz
#7
Tak z grubsza:
3kg : 7,5L = 400g/L

400g - 230g = 170g/L

170 : 17 (const.) = 10% alc.

Możesz restartować ale musisz dodać wody.
Albo zrób drugie wino, wytrawne i zmieszaj oba.


arek
Odpowiedz
#8
Dziękuję bardzo. Wybieram restart. A ile tej wody miało by być?
Odpowiedz
#9
No a jakie to wino ma być?


arek
Odpowiedz
#10
Deserowe, słodkie. ewentualnie półsłodkie. Z góry dziękuję za poradę.
Odpowiedz
#11
Ile % alko?
Odpowiedz
#12
12% powinna wystarczyć.
Odpowiedz
#13
Rany, co to za przepis który na 12% alkoholu daje 400g/L cukru? :ysz:

Zastanawiałeś sie kiedyś nad używaniem sprawdzonych przepisów z forum? Albo nad używaniem drożdży winiarskich? :chytry:

Ile dodac teraz wody? Policz sobie cukry tak zeby wyszlo te 12% alk.

arek



Skocz do: