Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
kupaż
#1
jak myślicie czy niewielki dodatek słodkiego aroniowego (bo nie przefermentowało) do wina mocno zmieni jego cierpkość. chcę zrobić tak:
4,5 l winogronowe wytrawne 17%
1 l czarna porzeczka słodkie 11%
1 l śliwka słodkie 11%
0,5 l czarny bez (dla urozmaicenie) też słodkie 11%
i tutaj 0,5 l słodkiego niestety aroniowego 11-12%

byłoby wtedy wino o mocy 14,6 (trochę nie taki przepis bo w domu mam akurat go) ale podobny. mocy miałby 14% i byłoby półsłodkie o ilości 40 g/l.
jak myślicie aronia popsuje ten smak. teraz robiłem próbki i wyszło całkiem fajne. śliwka dała taki ciekawy smak, porzeczka i bez kolorek.ale może wy macie jakiś pomysł.
Odpowiedz
#2
Nie przefermentowało, czy jeszcze pracuje?
Odpowiedz
#3
nie przefermentowały mi: aroniowe, śliwkowe, czarny bez. wsie stanęły na bg 10. a czarna porzeczka to nie była robiona wg zasad i wiem tylko ile cukru było i ile ma teraz bg. tamte wina robiłem na drożdżach z biowinu. teraz tylko będę na baynusach. winogornowe prtzerobiło mi w 3 tygodnie na 17%.
Odpowiedz
#4
Zatrzymała się fermentacja, bo i cukier i alkohol je zatrzymały, całkiem prawdopodobne, że się wino obudzi po zmiaszaniu, lepiej je ubić piro.
Odpowiedz
#5
ale ja je już ubiłem tylko mi chodzi o skupażowanie winogronowego bo się nie da go pić wytrawne o mocy 17%. a jak zmieszam to będzie dużo litrów dobrego winka. więc lepiej pic dobre winko niż się męczyć z 17% wytawnym
Odpowiedz
#6
Witam.
Jeśli próba wymieszania dała satysfakcjonujące rezultaty to mieszaj. Jeśli masz obawy i możesz poczekać, to zostaw próbkę po kupażu na trzy tygodnie i spróbuj ponownie. A jeśli Ci się spieszy to mieszaj już teraz.
Pozdrawiam, wisienka.
Odpowiedz
#7
No właśnie, skoro próbki wypadły dobrze to nie masz sie co nas pytać tylko mieszaj. :) Ew. możesz poczekać kilka tyg. aż sie próbka "przegryzie", czy coś sie wtedy nie zmieni. Ale raczej tylko in plus. :) :spoko:


arek



Skocz do: