Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponowna fermentacja - czy mozna ?
#1
Witam
Do 10 litrowego sloja, zlalem wszelkie pozostałosci wynalazków jakie metoda chałupniczą (fermentacja bez dodatku drozdzy) robiła moja mama. Przeważającą czesc tego czegoś stanowi wino z białej porzeczki niestety calosc nie jest wogóle klarowna i narazie smakuje dziwnie. Czy mozna wykonac manewr polegający na dosłodzeniu tej mieszaniny dodaniu odpowiednich drozdzy i pożywki i przefermentowanie raz jeszcze ??????

Pozdrawiam

oraz Hi
Odpowiedz
#2
Można. Najwyżej nie wystartuje.


arek

/PS. Mętna porzeczka? Baaardzo dziwne. :ysz:

PS2. Daj cukier tylko wtedy gdy w tej mieszance nie ma cukru.
Odpowiedz
#3
mysle ze metne zrobilo sie po tym co zostalo tam dodane, troche z agrestu itp .
w tej chwili ma to kolor smakowitego miodu :)

jakie drozdze dodac ?
Odpowiedz
#4
Do restartu najodpowiedniejsze są drozdże z gat. S. bayanus.
Ew. jakieś silne S. cerevisiae.

Najlepiej żeby pożywka była kompleksowa.


arek
Odpowiedz
#5
Niezapominaj też, że jeżeli jest za mocne to nieruszy bo alkochol zabije drożdże. Poczytaj o wznawianiu fermentacji i użyj drożdży aktywnych najlepiej.



Skocz do: