• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 … 4 5 6 7 8 … 14 Dalej »

Pomocy - wino wyszło za słodkie

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Pomocy - wino wyszło za słodkie
operator Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 2
Dołączył: 11 2006
#1
14-11-2006, 22:30
Zacząłem robić wino z ryżu na początku września i wydaje mi się, że przesłodziłem w smaku jest bardzo słodkie. Do dziś mi się fermentuje.Nie robiłem z butlą nic, ryż i rodzynki nadal są w butli. :sloik:
Co zrobić aby smakowalo jak wino a nie jak słodki kompot?:pomocy:
Poradzcie, co robić?
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
******
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
#2
14-11-2006, 22:33
I nie wiesz, ile ma % ?
Nastaw drugie, dofermentuj do zera i wymieszaj - jesli ma już sporo%. Jeśli nie ma to próbuj restartu.
Chociaż zaraz. Ryż w butli dwa miesiące? Oj...
Szukaj
Odpowiedz
operator Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 2
Dołączył: 11 2006
#3
14-11-2006, 22:48
to co z tym zrobic? zapewne wypadalo by ten ryz juz wywalic. mozna wino jeszcze uratowac?
Szukaj
Odpowiedz
emto Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.913
Liczba wątków: 84
Dołączył: 05 2006
Lokalizacja: Ściana wschodnia
Nastrój: Je ne suis pas Charlie!
#4
14-11-2006, 22:50
Podaj parametry wina: ile wody, cukru itd. Jeśli jest za słodkie to rób drugie wytrawne i kupaż. Chyba, że to ma mało % to wtedy możesz próbować restartu.
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
******
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
#5
14-11-2006, 23:04
Ryż wywalić na pewno i wiecej info daj.
Szukaj
Odpowiedz
Oleńka i Maciuś
Unregistered
 
#6
15-11-2006, 00:19
Wino będzie smakowac jak wino po czasie dłuższym niz dwa miesiące . Poza tym jak twierdzisz że jeszcze fermentuje to nie ma co się jeszcze przejmowac smakiem
Poza tym ---> http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=4001
Odpowiedz
operator Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 2
Dołączył: 11 2006
#7
16-11-2006, 16:46
Oto moja butla z winem - 10 litrowa. Ryżu jest ok. 3-4kg, podobnie cukru. W pomieszczeniu jest 20-25 C, fermentuje cały czas. Stoi tak już 2,5 miesiąca. Nie dodawałem drożdzy.

[Obrazek: 171f2273ad23ef47m.jpg]
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#8
16-11-2006, 16:52
Cytat:Wysłane przez operator
Nie dodawałem drożdzy.
No to masz teraz okazję.


arek
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
orzeszko Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 58
Liczba wątków: 4
Dołączył: 10 2006
Nastrój: pogodny :)
#9
16-11-2006, 17:07
w 10-cio litrowej masz 4kg ryżu i 4kg cukru?! O ja cie...
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
emto Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.913
Liczba wątków: 84
Dołączył: 05 2006
Lokalizacja: Ściana wschodnia
Nastrój: Je ne suis pas Charlie!
#10
16-11-2006, 17:45
Chłopie! Masz kompot a nie wino:kwasny:
1. Rozcieńcz ten kompocik wodą, bo żadne drożdże w takich warunkach nie przeżyją;
2. Kup bayanusy i zrób super mocną MD;
3. Zamów mszę za to wino;)
Marek
Szukaj
Odpowiedz
operator Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 2
Dołączył: 11 2006
#11
16-11-2006, 18:54
Jak tylko zdobęde drożdze to wywalam ryż i rodzynki, doleje wody i dodam drożdzy (jakieś wskazania?).
Po zamieszaniu wino gulga aż miło-poniżej zamieszczam link.

http://www.youtube.com/watch?v=azyABQtLrcs
Szukaj
Odpowiedz
emto Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.913
Liczba wątków: 84
Dołączył: 05 2006
Lokalizacja: Ściana wschodnia
Nastrój: Je ne suis pas Charlie!
#12
16-11-2006, 18:57
Cytat:Wysłane przez operator
dodam drożdzy (jakieś wskazania?)
Najlepiej aktywne. Bayanusy.
PS. Co ta woda w rurce taka brudna?
Szukaj
Odpowiedz
operator Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 2
Dołączył: 11 2006
#13
16-11-2006, 19:00
http://allegro.pl/item141528090_aktywne_...anus_.html

Takie moga byc?
W jaki sposob je dodac?
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
******
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
#14
16-11-2006, 19:04
eru.... już filmy pt "Jak bulka i czy dobrze?".....
Poszło ci na dzikich drożdżach z rodzynek, ale coś słabiutkie, skoro po takim czasie kompot. Emto ma rację - zamawiaj w necie aktywne, albo leć do specjalistycznego sklepu i kupuj i dodaj jak najszybciej.

Edit - na opakowaniu powinienes mieć instrukcję a na forum nie raz już była o tym mowa....:ysz:
Edit dwa - w opisie drożdży na allegro też masz jak uwodnić i jak dodawać.
Szukaj
Odpowiedz
orzeszko Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 58
Liczba wątków: 4
Dołączył: 10 2006
Nastrój: pogodny :)
#15
16-11-2006, 22:45
Cytat:Wysłane przez emto
Cytat:Wysłane przez operator
dodam drożdzy (jakieś wskazania?)
Najlepiej aktywne. Bayanusy.
PS. Co ta woda w rurce taka brudna?

i chyba strasznie mało. Ja jak mam ten drugi zbiorniczek wypełniony do połowy to panikuję. Wlewam mineralną (ale nie gazowaną :lol: )
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
******
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
#16
17-11-2006, 00:21
nie przesadzaj. Byleby nie zabrakło, a czy do połowy, czy nie to miki.
Szukaj
Odpowiedz
orzeszko Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 58
Liczba wątków: 4
Dołączył: 10 2006
Nastrój: pogodny :)
#17
17-11-2006, 00:49
... maus?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Kaszub Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 183
Liczba wątków: 9
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: 3miasto, Kartuzy
Nastrój: Oby tak dalej;-)
#18
17-11-2006, 15:01
Przeciez jak wody jest wiecej niz do polowy tego zbiorniczka to gaz i tak ja wypchnie na zewnatrz
Szukaj
Odpowiedz
orzeszko Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 58
Liczba wątków: 4
Dołączył: 10 2006
Nastrój: pogodny :)
#19
17-11-2006, 15:03
a ja w części od baniaka mam na rurce taki nalot - rosę. Chyba tak może być, co?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
emto Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.913
Liczba wątków: 84
Dołączył: 05 2006
Lokalizacja: Ściana wschodnia
Nastrój: Je ne suis pas Charlie!
#20
17-11-2006, 17:13
Cytat:Wysłane przez orzeszko
a ja w części od baniaka mam na rurce taki nalot - rosę. Chyba tak może być, co?
Jasne;) To normalny objaw.
Marek
Szukaj
Odpowiedz
orzeszko Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 58
Liczba wątków: 4
Dołączył: 10 2006
Nastrój: pogodny :)
#21
17-11-2006, 17:23
Jak wchodzę do komórki, to znaczy tam gdzie robię winko to mam taki zajefajny zapach, jakby bananowy, że aż kurcze sama twarz mi się w usmiech układa :pijemy:
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
kguser Offline
Zasłużony dla forum
****
Liczba postów: 1.972
Liczba wątków: 19
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Łódź
#22
17-11-2006, 17:27
Moim zdaniem wody w rurce nie powinno być za dużo. Lepiej mniej zwłaszcza jak może sie coś w niej rozmnożyć. Ja daję mało wody (dosłownie troszkę) aby np. podczas wyjmowania korka nie zaciagnąć tej wody do balonu. Tyle ile zmieści się w jednym rozszerzeniu rurki. Czasami mimo watki zabezpieczającej wylot wlezie tam muszka owocowa i po co ją chlupnąć do naszego cennego balonika.
Na koniec fermentacji woda w rurce może bulkac w strone balonu (np. gdy balon wyniesiemy w chłodne miejsce).
Strona WWW Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 … 4 5 6 7 8 … 14 Dalej »

Pomocy - wino wyszło za słodkie


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 22-05-2025, 10:31 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa