Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino ryżowe - bardzo kwaśne, niemal ocet !!!
#26
- robię wino w słojach zakręconych przykrywką l

Kryma, a nigdy ci nie wybuchło?
Odpowiedz
#27
słoiki maja to do siebie, ze trzeba je zawekowac zeby byly maxymalnie szczelne. No ale ja tez popieram bardziej robienie winka w dymionie ... chociaz by z tego wzgledu, ze jak zaczne robic w sloikach to nie bede mial gdzie przetworow trzymac :D
Odpowiedz
#28
Witam

Minęło ok 6 tygodni odkąd zasiarkowałem mój nastaw (tak jak to opisywałem kilka postów wyżej) i temat powraca...

Dziś odkorkowałem dymion żeby zlać winko znad osadu i nie jest dobrze... Wino jest nadal takim kwasiorem jakim bylo a pachnie niemal octem. W zasadzie nie można nazwać tego winem - kwaśna ciecz, po alkoholu ani śladu, tak jak i ostatnio :ysz:

Zastanawiam się co teraz. Proszę o pomoc. Można coś z tym dalej zrobić? (Wciąż mam nadzieję na winko a nie jakiś ocet winny). Myślałem (tak intuicyjnie) żeby dosłodzić i potraktować nastaw drożdżami aktywnymi... :pomocy:
Odpowiedz
#29
Cóż - jeżeli jesteś przekonany o niepijalności tego wina - to w kanał :placze:
Wszelkie reanimacje są psu na budę...

Krzysztof
Odpowiedz
#30
Chwila moment spokojnie bez nerwowych posunięć.
1.
Dobry ocet nie jest zły .
2.
To po pierwsze , a po drugie dodaj cukru na pół słodkie lub słodkie jak wolisz (nie do całości tylko do próbki np. litrowej ) daj się przegryźć smakom przez noc i skosztuj najlepiej z inną osobą . Jeśli nie pijalne to jednak patrz punkt pierwszy .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#31
Też tak uważam jak TEQUILA.
Skoro jak pisałeś wcześniej, wino pracowało 4 tygodnie i nie jest słodkie to najpierw dosłodź próbkę w jakimś rondelku i przelej do butelki. Odstaw na kilka , lub kilkanaście godzin.

Pośpiech jest dobry przy łapaniu pcheł. Wylac zawsze zdążysz :chytry:
Odpowiedz
#32
Ehh... a miało być tak pięknie...



Skocz do: