• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › O wszystkim › Literatura, linki › Winiarz Polski
WINIARZ POLSKI numer 1/2007 wydany!

Strony (3): 1 2 3 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Witek Offline
Banned
Liczba postów: 4.527
Liczba wątków: 394
15-01-2007, 11:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-05-2016, 12:12 przez witas. Powód edycji: Aktualizacja linku do Winiarza Polskiego )
Publikujemy na forum pierwszy, bynajmniej nie sygnalny numer kwartalnika WINIARZ POLSKI. Wydany jest głównie wysiłkiem i - co najważniejsze - konsekwecją!, naszej forumowej grupy, która można nazywać "młodymi wilkami".

Oto link do 13 stron w ślicznie złożonym (zdaje si ę, że w linuxowym scribusie) przez s2x PDF-ie -> tutaj!

Wiodącym tematem numeru jest Polski Tokaj - czyli wina z DR.
Szukaj
Odpowiedz
lolo Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.795
Liczba wątków: 31
Nastrój: prohibido prohibidad
15-01-2007, 11:55
Mam to już na pulpicie. Będzie lekturka po obiedzie. Na pierwszy, bardzo szybki, rzut oka, wygląda zawodowo. Treść przeanalizuję potem. :)
Szukaj
Odpowiedz
PleMWiniarz Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 78
Liczba wątków: 4
15-01-2007, 12:02
Witam,

Przeczytalem i musze przyznac, ze jak zaczniecie wydawac w papierowej formie z wielkim segregatorem (po rozsadnej cenie oczywiscie) to macie murowanego kupca :)
Artykuly sa ciekawe, pisane ludzkim jezykiem i ogolnie przyjemnie sie to czyta.
Drobna moja uwaga - czemu przepis na roze ?? :( I dlaczego do nastepnej jesieni jest taki kawal czasu :(

Pozdrawam
Szukaj
Odpowiedz
Aktal Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 19
Liczba wątków: 3
15-01-2007, 12:04
Jestem już po zapoznaniu się z pierwszym numerem pisma. Podzielę się więc moją skromną opinią.
Bardzo mi się podoba, wygląd, teksty, styl - rzecz dopracowana. Mam nadzieję, że kiedyś zobaczę pismo także na półce w kiosku koło mojego domu I pewnie wtedy będzie miało odrobinę większą pojemność. Moje gratulacje.
Szukaj
Odpowiedz
Giaur Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 341
Liczba wątków: 5
Nastrój: zieleniutkooo
15-01-2007, 13:04
Gratuluję i dziękuję. Dlaczego kwartalnik? Rozumiem - narazie... . Na 14-tej stronie dodrukuję coś we własnym zakresie. I już widzę temat do dyskusji: co na 14-tą?
Szukaj
Odpowiedz
s2x Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 462
Liczba wątków: 24
Nastrój: Debian i wszystko jasne
15-01-2007, 13:06
Bardzo chętnie wysłucham uwag na temat składu dokumentu. Ta wersja powstawała na gwałt - jeden dzień, kolejne wydania będzie mam nadzieje bardziej dopracowane.

Jeszcze parę słów wyjaśnień: niestety zamieszczane zdjęcia są dość niskiej jakości - zimą trudno o darmowe wysokiej jakości związane z tematyką winiarską.

W tekście mogą znaleźć się dziwne dzielenia wyrazów - pomimo kilku godzin przeglądania, wydaje mnie się, że wszystkie takie błędy usunąłem.

Planujemy z Witkiem drugie wydanie poprawione jeszcze w tym tygodniu, więc jeżeli znajdziecie jakieś błędy - stylistyczne, ortograficzne czy inne - prosze pisać, postaramy się je poprawić.

PleMWiniarz - jest to kwartalnik więc wychodzi (o ile bozia da) co 3 miesiace, wiec nastepny numer powinien pojawic się w polowie marca.

PS. Oby ta pierwsza trzynastka okazała się szczęśliwa.
Moje spojrzenie na wino: https://www.szumiglowa.pl/
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
15-01-2007, 14:28
Cytat:Wysłane przez PleMWiniarz
Drobna moja uwaga - czemu przepis na roze ?? :( I dlaczego do nastepnej jesieni jest taki kawal czasu :(
Róża jeszcze wesoło dynda na krzakach. :helo:

Cytat:Wysłane przez s2x
Bardzo chętnie wysłucham uwag na temat składu dokumentu.
No nieźle! Działkowiec przy tym wygląda jak Trybuna ludu z 1948 r. :big: Brawo! :1miejsce:

Możnaby na górze każdej strony dać belkę z nazwą działu, coś jak ta czerwona na okładce tylko że mniejsze i nieco blade.

arek
/PS. Czy czcionka aby nie za mała? Ew. druk miał być w A5; może tedy lepiej po 2 kolumny na stronie dać?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
fuzzy Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 34
Liczba wątków: 8
15-01-2007, 14:43
Pomysł na periodyk trafiony w "10". Gatuluję i czekam na kolejne numery.

Cytat:Wysłane przez s2x
Bardzo chętnie wysłucham uwag na temat składu dokumentu. Ta wersja powstawała na gwałt - jeden dzień, kolejne wydania będzie mam nadzieje bardziej dopracowane.

Mam jedną uwagę techniczną dotyczącą wyświetlania czcionek. U mnie pod linuksem (kubuntu), w przeglądarkach innych niż Acrobat, np. kpdf/xpdf, czcionki są wyświetlane w bardzo złej jakości. Skoro wydawnictwo składane jest w Scribusie i w dodatku pod linuksem, to na pewno da się to poprawić. Tym bardziej, że czytuję też inny magazyn składany pod linuksem i w Scribusie, tam czcionki są OK.

Poniżej załączam zrzut, jak to u mnie wygląda:

Załączone pliki Miniatury

Szukaj
Odpowiedz
s2x Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 462
Liczba wątków: 24
Nastrój: Debian i wszystko jasne
15-01-2007, 14:52
Fuzzy, masz racje, również używam ubuntu i borykam się z tym samym problemem. Niestety nie udało mi się go rozwiązać, chodzi mianowicie o załączane czcionki - kiedy nie załączam czcionek - wszystko jest ładnie i pięknie ale nie ma polskich literek. Co więcej pomimo złego wyglądu podczas drukowania czcionki wyglądają poprawnie. Jak już wspomniałem będę dalej walczyć z tym problemem. Na chwile obecną niestety użytkownicy linuxa zmuszeni będą do używania Adobe Acrobata, za niedogodności jeszcze raz przepraszam.
Moje spojrzenie na wino: https://www.szumiglowa.pl/
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
rafple Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 475
Liczba wątków: 19
Nastrój: Ujdzie...
15-01-2007, 14:54
Gratulacje i przede wszystkim podziekowania za kawał dobrej roboty. Nie wiedzą, że winiarze nie gęsi i ... wiadomo co :spoko:.
Szukaj
Odpowiedz
Ivan. Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 324
Liczba wątków: 10
Nastrój: Ok
15-01-2007, 14:55
Dla mnie super. Tylko dokument trochę źle się przegląda, strony ładują się dośc wolno, nawet te strony z samym tekstem. PDF-y, które robię w OpenOffice, ładują się o wiele szybciej.
Szukaj
Odpowiedz
winorobek Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.403
Liczba wątków: 36
15-01-2007, 15:06
Co do siarkowania miazgi z DR to może zamiast: odczekać kilkanaście godzin, dać: odczekać dobę albo: odczekać dwie doby???

Może zrobić podział na działy, jak radzi moonjava i dodać dział: eksperymenty i nietypowości ( :D ) ???
Szukaj
Odpowiedz
PleMWiniarz Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 78
Liczba wątków: 4
15-01-2007, 15:17
Cytat:Wysłane przez moonjava
Róża jeszcze wesoło dynda na krzakach. :helo:

No to w takim razie juz nie czekam do jesieni i lece na poszukiwania :) ... ps. ktos moze wie gdzie w okolicach Gliwic znajde jeszcze jakis stojacy krzak do spladrowania ?? :D

I czy np. taka roza moze polezec w zamrazalniku z tydzien - dwa ??
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
Liczba postów: 4.733
Nastrój: roztargniony
15-01-2007, 15:46
Ja mam ubuntu na linuksie i czcionka u mnie w zupełnym porządku. Dla odmiany strony mi się nie mieszczą na stronie, że tak powiem - w sensie duże takie. Przy mojej wadzie wzroku to nawet lepiej. Niech żyją wielkie litery dla krótkowidzów! :diabelek:
Szukaj
Odpowiedz
Oleńka i Maciuś
Unregistered

15-01-2007, 15:52
Dobry pomysł
Odpowiedz
Witek Offline
Banned
15-01-2007, 16:33
Megana! ctrl-, i po bólu, jak trzeba.
Ja też na JSS* i literki nie za bardzo, może to problem, że nie mam doinstalowanych M$-yf?
---
JSS - Jedynie Słuszny System - u mnie akurat nowa Mandarynka
Szukaj
Odpowiedz
kalinowa Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.893
Liczba wątków: 17
Nastrój: chciałbym odpocząć :)
15-01-2007, 16:44
jak dla mnie to pomysł i wykonanie genialne, z niecierpliwością czekam na numer drugi i kolejne. :1miejsce::spoko:
Szukaj
Odpowiedz
Witek Offline
Banned
15-01-2007, 17:00
Ja jestem zbudowany sprawnością s2x w temacie skład na Scribusie. Dawno temu dostałem od Moonjavy kwartalnik do uzupełnienia i poprawek. W końcu się zmusiłem do zrobienia tego, o co mnie proszono... Dłubałem w OO z średnim dość skutkiem... Kiedy już wszystkie teksty były wklepane i poprawione s2x błyskawicznie zrobił z tego bardzo ładny tytuł prasowy. Ja osobiście jestem pełen zachwytów. To, że w stopce red. jestem wymieniony to lekka przesada.
Szukaj
Odpowiedz
Mercedes Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 347
Liczba wątków: 1
Nastrój: zmęczona zimnem!
15-01-2007, 17:25
Świetny pomysł! naprawdę!

w pracy nie zawsze mam dostęp do netu, a czasu momentami nadmiar - to sobie będę czytać - przyjemne i pożyteczne
czekam na kolejne

jeszcze by się przydał jakiś cykl programów telewizyjnych :fajka: ale rozumiem że to z czasem
Szukaj
Odpowiedz
lolo Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.795
Nastrój: prohibido prohibidad
15-01-2007, 17:42
Jeżeli będziecie w przyszłości chcieli to podać do drukarni, mogę zrobić skład. InDesign albo SkwarekXpress.
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
Liczba postów: 4.733
Nastrój: roztargniony
15-01-2007, 17:49
Witek! I reszta redakcji.... wybaczcie blondynce....:glowa_w_mur:
Ale mimo zmniejszenia czcionka nadal w ABSOLUTNYM porządku. Czepiacie się linuksika :chytry:
Szukaj
Odpowiedz
Witek Offline
Banned
15-01-2007, 17:56
Wręcz przeciwnie, Megana! Ja tylko sugerowałem, że można sobie zmniejszyc stronę przez kombinację ctrl i "-". Czcionka pozostaje ta sama. Jakmożna posądzić kogoś o bycie blondunką, skoro używa JSS :D
Szukaj
Odpowiedz
greg_x Offline
Admin
Liczba postów: 1.786
Liczba wątków: 79
15-01-2007, 18:10
Dokument wykonany jest poprawnie, czcionka renderuje się na Macintoshu jak należy. Obawiam się, że błędny rendering fontów to sprawa Waszych pdf-readerów. Tym bardziej, że w tym pdf-ie, de facto, czcionka jest zamieniona na wektor (krzywe) :)
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Adamu_1 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 237
Liczba wątków: 12
15-01-2007, 18:23
Jak dla mnie jest super.. Trochę wolno się ładuje ale pewnie to wina mojego komputera jak to greg mówi :P Oby tak dalej !!!:spoko:
Szukaj
Odpowiedz
winorobek Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.403
Liczba wątków: 36
15-01-2007, 18:42
Tak czytam wasze posty o tym wyświetlaniu się, a u mnie wszystko idzie jak należy (Adobe Reader 7.0 po Win XP - tuningowanym :diabelek: ).

P.S. Czy ktoś jeszcze na tym forum używa/korzysta z Windows'a???
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (3): 1 2 3 Dalej »

Forum Domowych Winiarzy › O wszystkim › Literatura, linki › Winiarz Polski

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-05-2025, 14:53 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa