15-01-2007, 19:15
WINIARZ POLSKI numer 1/2007 wydany!
|
15-01-2007, 19:43
Cytat:[i]P.S. Czy ktoś jeszcze na tym forum używa/korzysta z Windows'a???ja używam XP-eka
15-01-2007, 19:54
U mnie perfekt. Laduje sie szybciutko i w najwyzszej jakosci. Wydrukowalem sobie dwustronnie, zszylem i mam kwartalnik jak z kiosku. Fantastyczna robota. Gdyby tak dodac wiecej stron ( co w przyszlosci jest chyba mozliwe), moznaby sprobowac rozpowszechnic poprzez sprzedaz. Ja zamierzam rozpowszechnic pismo wsrod Polonii amerykanskiej ( o ile otrzymam zezwolenie od redakcji).
EDYCJA: Pozwolenie otrzymalem i puszczam numer w Ameryke, Australie, Kanade i do Pd. Afryki a wszystkich, ktorzy maja kontakty z obcymi krajami zachecam do zrobienia tego samego. Niech swiat o nas uslyszy.
15-01-2007, 20:12
Dobra mam drobne poprawki, po 3 godzinnej walce chyba się udało ze poprawnie wyświetla się na linuxie. Na dobra drogę naprowadził mnie greg_x.
Cytat:Wysłane przez greg_x Jak się okazało Scribus ma małego buga, którego sprytnie obszedłem, musiałem lekko edytować plik ręcznie, żeby załączał czcionki a nie zmieniał na krzywe. Teraz powinno być już dobrze, na linuxach a na innych starszych maszynach szybciej się renderować. Poniżej podaje link do pliku: http://piotr.halas.e12.pl/numer_1_test.pdf Porsze o komentarze - szczególnie użytkowników linuxów.
Moje spojrzenie na wino: https://www.szumiglowa.pl/
15-01-2007, 20:17
U mnie bez zmian - było dobrze i wciąż jest dobrze.
15-01-2007, 20:23
winorobek moje gg: 4279575, napisz do mnie zaraz cos uradzimy
Moje spojrzenie na wino: https://www.szumiglowa.pl/
15-01-2007, 20:35
Ja też otwierałem Adobe 7 pod win xp i wszystko ok. Fajna sprawa taka gazetka
15-01-2007, 20:37
Już wszystko gra, najlepiej pobrać plik do siebie na dysk, bo otwieranie z sieci jest katorgą (długi czas). Ludzie musieli się rzucić na nowy plik, a jak się ściągnie to wszystko jest oka, nawet strony się szybciej ładują
15-01-2007, 20:57
P.S. Czy ktoś jeszcze na tym forum używa/korzysta z Windows'a??? [/quote]
ja też należę do tych prostych istot i używam xp proffesional i nie zamierzam tego zmieniać
15-01-2007, 21:19
Proszę nie robić tutaj off-topików może...
15-01-2007, 21:44
Cytat:Wysłane przez Pigwa ...Gdyby tak dodac wiecej stron (co w przyszlosci jest chyba mozliwe), moznaby sprobowac...Myślę, że dopóki mamy do czynienia z wersją elektroniczną, zwiększenie ilości stron uwarunkowane jest jedynie dostępnością tekstów. Wszyscy jesteśmy jakoś straszliwie zajęci ostatnimi czasy i każdy nowy projekt rodzi się w straszliwych bólach. Przecież to, że "Winiarz..." jest kwartalnikiem, a nie miesięcznikiem, czy dziennikiem jest spowodowane przede wszystkim tym, że obawiamy sie o kompletowanie tekstów do kolejnych numerów. Formuła "Winiarza..." jest otwarta. Jeśli ktoś ma coś ciekawego do powiedzenia/napisania, prosimy o kontakt na adres mailowy redakcji. Oczywiście gwarancji, że tekst pójdzie nie ma - dobry tekst pójdzie na pewno.
15-01-2007, 21:51
Widzę, że sie zrobiła miła pogadanka co do spraw technicznych, na których ja się nie znam Chciałem tylko napisać, że pomysł z tym Winiarzem Polskim jest strzałem w dziesiątke. Pozdrawiam wszystkich, którzym zawdzięczamy pisemko.
15-01-2007, 21:52
Może by tak utworzyć osobne pod forum dotyczące "Winiarza" i wszystkich kwestii z nim związanych???
15-01-2007, 21:54
Jest to do pomyślenia, ale subforów ju ż jak psów i bez tego
15-01-2007, 21:58
Dziekuje bardzo,swietna sprawa i gratulacje .Zrobie pare egzemplarzy i slawe Forum oglosimy.
16-01-2007, 11:42
Naprawdę ekstra!
Teksty fachowe, strona graficzna estetyczna i przejrzysta. Naprawdę dużo dobrej roboty. Gratuluję wszystkim, którzy się do tego przyczynili
16-01-2007, 11:50
Dziękuję, miła niespodzianka na rozpoczęcie tygodnia, przyjemna lektura na popołudnie. W następnym numerze proszę o artykuł nt. miodów.
Serdecznie gratuluję autorom.
16-01-2007, 12:07
Cytat:W następnym numerze proszę o artykuł nt. miodów. Frida - to chyba telepatia Właśnie skończyłam lekturę i od razu pomyślałam o miodowych artykułach
16-01-2007, 12:27
Odnośnie fontów, to w latexie miałem podobny problem, wystarczyło zamienić fonty z T1 na OT4
16-01-2007, 13:02
Jakże miło słyszeć, że tyle mamy na forum ludzi używających innych softów do desktopów niż te, które są produkowane przez tak eufemistycznie nazywaną "wiodącą firmę" Inna rzecz, że ludzie używający linuxa czy inne BSD do trudności są przyzwyczajeni.
16-01-2007, 15:18
Bardzo mi się podoba. U mnie na Adobe Reader 7.0 pod Windows 2000 radzi sobie bez problemów. Wszystko wygląda bardzo ładnie i już czekam na kolejny numer. Oby tak dalej.
16-01-2007, 20:58
To ja teraz z innej beczki....
Przeczytałem, podoba się, brawo, gratuluję pomysłu i wykonania. Mimo że nic nowego nie wyczytałem (w nalewkach) z przyjemnością odświeżyłem sobie podstawy, i o zgrozo* zabrałem się za resztę artykułów i nabrałem strrrrasznej ochoty na winko z DR. Jeśli każde wydanie kwartalnika będzie wprowadzało rewolucję w moim domu to albo będę musiał wybudować dom, albo wykopię piwniczkę pod blokiem.... *(o zgrozo dlatego, że o ile w mieszkaniu bez piwnicy nalewki się obroniły, to produkcja wina jest przez moją żonę nie do pomyślenia)
16-01-2007, 22:42
Wydrukowałem, przeczytałem i założyłem segregator na kolejne numery. Brawo !!!!
#######################
FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
18-01-2007, 23:23
Fajne. Już sobie wydrukowałem. Będę czytał w czasie wolnym.
PROPOZYCJE: 1. Wyeksponować na Forum. Może w górnym pasku. Osobiści szukam rzeczy konkretnych i w Różne wszedłem pierwszy raz. Żeby nie PW od Witka (dzięki!) nic bym nie wiedział. 2. Autorów dawać pod nagłówkiem. Na końcu artykułu może być notka o autorze. 3. W wersji elektronicznej ciężko czytać w układzie kolumnowym. Jeśli zaś skład ma być do wydruku to warto trochę zagęścić tekst - mniejsza czcionka na tytuły, strony 2,3 i 4 można zmieścić na jednej i wtedy "Polski Tokaj" będzie tam gdzie początkowo miał być. Spis treści właściwie już jest na tytułowej stronie.
19-01-2007, 16:57
Jak dla mnie bomba
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|