• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 67 68 69 70 71 Dalej »

Miodek - zachowanie po tygodniu.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Miodek - zachowanie po tygodniu.
Brow Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2003
Nastrój: No Mood.
#1
30-09-2003, 19:42
Witam
Nastawilem miodek sycony 5L wody + 2L miodu, MD na drozdzach Zamoyski,
kwasek 30g, pozywka 5g, temp. otoczenia siakies 21C teraz 19C, brzeczka
wyszla 30Blg.
20/09 sycenie, 21/09 jakies 9 bulgotow/minute (na powierzchni drobna pianka) i powoli predkosc bulgotania spda - 25/09 jakies 3-4 bulgi/minute, 30/09 siakis 1 bulg/poltorej minuty

Czy natlenic przelewajac znad osadu ?
Czy zrobic druga MD ?
Czy tak ma przebiegac bulganie ?
Czy zmierzyc Blg?

Chce dodac jeszcze 1L miodu + 1L wody, tak aby cos na miare trojniaka wyszlo, w ktorym momencie dodac?
Szukaj
Odpowiedz
JM Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 396
Liczba wątków: 21
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: ???
#2
30-09-2003, 21:33
Zmierz balling i podaj jak się on przedstawia.
Szukaj
Odpowiedz
patricus Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 394
Liczba wątków: 20
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Mazowsze
Nastrój: No Mood.
#3
01-10-2003, 08:20
Ja też przy pierwszym miodku strasznie się niecierpliwiłem, tym bardziej że równoczesnie chodziło wisniowe które dokonało dzieła w jakies 10 dni.
Mój trójniak chodzi już ponad dwa miesiące i dalej leniwie, ale pyka. Pomiar sprzed paru dni pokazał 4 blg.
Cierpliwosci.
Szukaj
Odpowiedz
Romek Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 47
Liczba wątków: 6
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: No Mood.
#4
01-10-2003, 09:07
Mo trójniak po 7 miesiącach jeszcze potrafi zabulkac jak się cieplej robi :-). Cierpliwosci :big:
Szukaj
Odpowiedz
NOTOS Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 430
Liczba wątków: 60
Dołączył: 08 2003
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: No Mood.
#5
01-10-2003, 10:09
Witam!
Mnie trójniaczek pyka troszkę wolniej ostatnio, przyspiesza wyraźnie w ciągu dnia. Jednakoż pytanie mam następujące: jaki jest lub jaki powinien byc Baling w trójniaku i dwójniaku w chwili zakończenia fermentacji z uwagi na samobójstwo drożdży? Pykanie to fermentacja czyli jakies drożdże jeszcze żyją i jakis cukier do przerobienia jeszcze jest. W pewnym momencie drożdże padną i nie zawsze zbiegnie się to przeobieniem całego cukru. A więc ile to jest? Będę zobowiązany - pozdrawiam!
NOTOS
Szukaj
Odpowiedz
JM Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 396
Liczba wątków: 21
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: ???
#6
01-10-2003, 17:37
Bez wypracowania się nie obejdzie.

Trójniak to 1 cz. (0,333) obj. miodu + 2 cz. (0,666) obj. wody.
Gęstosc miodu to ok. 1,45 kg/l.
Zawartosc cukru w miodzie to ok. 80% wagowo.

Obliczmy parametry startowe takiej brzeczki:
Masa 1 l brzeczki = masa miodu(333x1.45=483)+ masa wody(666) = 1149 g
ilosc cukru w 1 l brzeczki = masa miodu(483) x zaw. cukru(80%) = 386 g
Gęstosc brzeczki w st. Bllg = 100xmasa cukru / masa brzeczki = 33.6 st.Bllg

Stawiasz teraz pytanie jaki jest lub jaki powinien byc baling w trójniaku i dwójniaku w chwili zakończenia fermentacji z uwagi na samobójstwo drożdży?

No wię zależy to od tego w którym momencie one to samobójstwo popełnią, ale to już inna historia.
Złóżmy, że w momencie gdy stężenie alkoholu osiągnie np. 15%.

Na 15% alk. w 1 l drożdże muszą przerobic 15x16,7= 250 g cukru.
Wtedy 1 l miodu pitnego będzie zawierał:
150 ml alkoholu (120 g), 136 g cukru (82 ml), 768 ml wody = razem 1000 ml (1024 g)
Gęstosc miodu w st. Bllg = 0,024x266/1,024 = 6,2 st.Bllg

Odpowiedź:
Miód trójniak zawierający 15 % alkoholu posiada gęstosc ok. 6 st.Bllg (pod warunkiem, że miód użyty do jego wyrobu posiadał parametry podobne do założonych)

Rozwiązania dla dwójniaka lub innych % alkoholu proszę znaleźc w ramach zadania domowego.
Szukaj
Odpowiedz
Brow Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2003
Nastrój: No Mood.
#7
01-10-2003, 19:14
Zmierzylem 01/10 - 22 st. Bllg, probka nagazowana.
W jakim momencie dodac reszte miodu ?

Dzieki za odpowiedzi.
Szukaj
Odpowiedz
JM Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 396
Liczba wątków: 21
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: ???
#8
02-10-2003, 23:55
Brow.
Teraz czyję, że z Twoim miodem nie jest dobrze.
W ciągu 5 tygodni przerobił z 30 do 22 Bllg
czyli w granicach 5,5 %alk.
To mało tym bardziej, że fermentacja już bardzo zwolniła i zanosi się na to, że wkrótce stanie.
Chyba trzeba będzie podjąc jakąs akcję ratunkową, np wg opisu Witka w temacie "An.Ka jest wielka!!!"
Szukaj
Odpowiedz
JM Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 396
Liczba wątków: 21
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: ???
#9
03-10-2003, 22:55
Już w temacie jak byk stoi "Miodek - zachowanie po tygodniu", a ja bredzę o 5 tygodniach, czyżby za dużo już tego miodu?

Ale w takim razie tym bardziej fermentacja niebezpiecznie zwalnia, a % mało.

Spróbuj jeszcze dobrze napowietrzyc, ale razem z osadem, tam jest siedlisko drożdży.
Jest jeszcze mało alkoholu i byc może pobudzi to drożdże do rozwoju.

Albo może nawet lepiej, dla obniżenia stężenia alkoholu dolej już teraz ten planowany 1 litr wody (ale z miodem czekaj) i dobrze napowietrz, niższy % alk. to lepsze warunki dla drożdży.

Jeżeli to nie pomoże, pozostanie metoda Witka na mocnych drożdżach.
Szukaj
Odpowiedz
ShRon Offline
Admin Techniczny
****
Liczba postów: 1.732
Liczba wątków: 80
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Bydoszcz
Nastrój: :diabelek:
#10
04-10-2003, 01:27
a moglby ktos napisac na czym polega napowietrzanie? Czyzby bylo to zwykle krecenie balonem az powstanie piana???
Szukaj
Odpowiedz
JM Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 396
Liczba wątków: 21
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: ???
#11
05-10-2003, 22:03
Kręcenie balonem może byc niewystarczające, zwłaszcza w sytuacji gdy balon wypełniony jest dwutlenkiem węgla jako ubocznym produktem fermentacji.
Silne napowietrzenie to np kilkakrotne burzliwe przelanie z jednego do drugiego naczynia lub napowietrzanie pompką (do akwariów).
Szukaj
Odpowiedz
Brow Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2003
Nastrój: No Mood.
#12
09-10-2003, 18:14
Witam

Napowietrzanie, ocieplenie, dolanie wody - nie dalo efektow.

Od 2 dni produkuje sie MD na Zamoyskyyyych.
Szukaj
Odpowiedz
Brow Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2003
Nastrój: No Mood.
#13
22-10-2003, 11:32
Teraz po miesiacu.

Dolalem 1l wody ( w sumie 8L brzeczki czworniaka)
12-10 dodalem nowa MD na zamoyskych..
22-10 zmierzone - 16Bllg, przy teoretycznym startowym 26Bllg czyli okolo 6.5%alk.
Pyka powolutku , 2-3 bulgi na minute
Szukaj
Odpowiedz
Brow Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2003
Nastrój: No Mood.
#14
09-11-2003, 20:30
Bulgal.. i przestal bulgac.. po kilku dniach zero bulgow. (przez tydzien przerobil 0.5bllg )
W miedzyczasie zamowilem AnKa-C, dzien wczesniej zrobilem ja w MD, dolewalem brzeczki w odstepach kilku godzinnych.
02-11 wlalem do brzeczki (15.5 bllg) (11 sekund na bulga)
systematycznie rosnie bulgotanie
08-11 11bllg (3, 7 sekundy / bulga)

Mam nadzieje ze miodek uratowany i wyglada na to ze faktycznie AnkaC jest Wielka.

Czy mozna drozdze Anka kupic wysylkowo taniej niz w www.browamator.pl ?
W ktorym momencie (przy jakim bllg) dodac druga porcje miodu planuje (1.3-1.5Litra) ??
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 67 68 69 70 71 Dalej »

Miodek - zachowanie po tygodniu.


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 17-11-2025, 07:00 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa