Liczba postów: 7
Liczba wątków: 2
Nastrój: Ok
Mam cukromierz z Biowinu i mały problem z odczytaniem pomiarów. Mianowicie kiedy puszczam go w probówce żeby się samoistnie zanurzył to wskazuje 10 blg, a jak zanurzę go ręcznie żeby samoistnie wypłynął to wskazuje 5 blg. W czystej wodzie zawsze wskazuje 0 blg. I teraz nie wiem który wynik brać jako miarodajny? Średnią?
Próbówka biowinowska jest za wąska do pomiarów - radzę zaopatrzyć sie w culinder miarowy min 100cm3.
Krzysztof
Liczba postów: 313
Liczba wątków: 7
lub coś innego o większym przekroju niż oryginalna próbówka - napięcie powierzchniowe dość mocno potrafi zakłócić pomiar zwłaszcza w gęstej cieczy
Liczba postów: 119
również posiadam cukromierz z biowinu i nie mam z nim problemów
Liczba postów: 313
Liczba wątków: 7
ja na biowin'owskim areometrze obserwuje różnice ok 2-3 blg w firmowej próbówce,  a problem nie występuje w menzurce, ani zlewce  (oczywiście zachowując stałą temperaturę pomiarów)
Cytat:ja na biowin'owskim areometrze obserwuje różnice ok 2-3 blg w firmowej próbówce, a problem nie występuje w menzurce, ani zlewce 
w takim razie jak się mają wyniki pomiarów w probówce biowinu do pomiarów w innych naczyniach? tzn jaka jest różnica w wynikach, ile blg?
Liczba postów: 70
Liczba wątków: 1
Nastrój: otulony ciepłym kocem
Nie da sie tego jednoznacznie ustalic...
Wiec lepiej kupic cylinder szklany i w nim dokonywac pomiarow. (A moj mi stlukli ;( )
Slawek
Liczba postów: 2.043
Liczba wątków: 21
Nastrój: ..W Kraju Kwitnącej Wiśni...
Ja mierzę w gąsiorze .(nitkę przywiązać do końca, tam, gdzie "zero")
Pozdrawiam
Cytat:Ja mierzę w gąsiorze .(nitkę przywiązać do końca, tam, gdzie "zero")
4-centymetrowa warstwa "sieczki" z kiwi na powierzchni skutecznie uniemożliwia taki pomiar
Na wszystko jest sposób: odlać, zmierzyć, i wlać z powrotem..
Np miód 30 blg - wyskalować trzeba cukromierz, używajac plasteliny, jako "obciąznika" w mianowanym roztworze cukru..
Mozna też użyć dużej pipety.
Pozdrawiam
Liczba postów: 1.893
Liczba wątków: 17
Nastrój: chciałbym odpocząć :)
zgadzam się z przedmówcami odnośnie zamiany( wyrzucenia) oryginalnej biowinowskiej próbówki na większa w przekroju menzurkę lub cylinder miarowy. Kilka miesięcy temu posłuchałem takiej rady od Darka Rz i nie żałuję. Mierzenie Blg jest prostsze a co najważniejsze wyniki są pewniejsze i nie ma problemów z "podwójnym" pomiarem takim o jak napisał Witq
Liczba postów: 19
Liczba wątków: 3
Ja natomiast korzystam z butelki po odzie mineralnej, którą odpowiednio obciąłem i teraz służy za próbówkę dla biowinnego areometru.
A czy w takim razie probówka w której mierzymy cukier musi mieć kształt walca? Czy średnica może się rozszerzać ku górze? Bo właśnie sobie zdałem sprawę z tego że mam dość wysokie kufle do których cukromierz z biowinu idealnie się mieści.
Liczba postów: 5.371
Liczba wątków: 28
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
Może być nawet wiadro . Nawet w dowolnym kształcie .Ważne żeby cukromierz pływał swobodnie nie dotykając ścianek .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!
\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"
......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Liczba postów: 1.972
Liczba wątków: 19
Ważne jest aby cukromierz pływał swobodnie i nie dotykał do scianek naczynia. Przy pomiarach soku ważne jest też aby cukromierz nie dotykał drobin owocu - sok powinien być przefiltrowany.
Moim zdaniem należy znaleźć złoty środek pomiędzy wielkością naczynia (słoik/butelka/menzurka) a iloscia roboczą płynu. Co zrobic z płynem po pomiarze? Jak jest to młode wino to mozna wypić. Można też wlać z powrotem do balonu. Zależy kto ma jakie podejście.
Gandalf ,
spuszczenie cukromierza na nitce do balonu też zakłóca pomiar - niestety.
@kguser,cienka niteczka, 10cm lang,= +, - jeden stopień blg,góra, sprawdzałem:
1) najpierw wlałem w odpowiednie naczynie - j.w. ;
2) potem w gąsiorze - różnica właściwie żadna,
Ważne jest, co Napisałeś, Teguila też, aby "balonik swobodnie pływał", najlepiej... "pokręcić" nim..
Moonjava podawał link do filmiku (z USA), w którym podają nawet wartości w g/cm sześć od- do, w fermentatorze, co dwa "łykędy", i jak "balonikiem" kręcić..
End.
Pozdrawiam.. ,(  Leżę w łóżku)..ps: bardziej istotna jest "interpretacja" wyniku, aby blg "spadał na łeb",jak 1,-1, dodać cukru rozpuszczonego w nastawie, lub roztworu, tak ,aby wyniósł ok 5..Oh, kaczka! - muszę leżeć...
Gandalf,
masz rację, w każdym pomiarze ważna jest interpretacja wyniku i powtarzalność warunków pomiaru. Jeżeli bierzesz poprawkę na niteczkę to wszystko jest OK.
Pomiar stale wykonywany w tych samych warunkach (niteczka) pozwala też ocenić pracę drożdży i dynamikę zmian poziomu cukru w nastawie.
Liczba postów: 10
Liczba wątków: 0
Mam pytanko co do cukromierza. Otóż sprawdzając w wodzie blg.. pokazuje 5 ... co oznacza że jest źle wyskalowany. I teraz nie wiem.. czy poprostu przesunąć skalę o te 5 stopni , czy skala może być zupełnie do bani ? Poprzedni cukromierz wskazywał wszystko poprawnie ( w wodzie 0 ) , niestety zniszczony ,a tutaj lipa.. Co radzicie ? Pozdrawiam !
Liczba postów: 70
Liczba wątków: 4
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?pid=0#pid0
Myślałem, że tylko ja zamiast poszukać i przeczytać - piszę.
MistrzJack, wiesz , niezupełnie o to mi chodziło  Wiem o zanurzaniu cukromierza do nastawu i innych sposobach. Chodziło mi konkretnie o to , czy cukromierz zawsze będzie mierzył cukier z tym błędem 5 stopni ,czy przy pomiarze cieczy zawierającej więcej cukru , pomiar nie będzie zły o 5 stopni , a na przykład o 10 , albo jeszcze inaczej.
Nie chce mi się rozpoczynać dyskusji na temat szukania lub nie. Do decyzji moda się zastosuję niezależnie czy wyda mi sie ona zasadna czy nie. Pozdrawiam
Liczba postów: 1.132
Liczba wątków: 15
Nastrój: sinusoidalny
Wszystko zależy od tego w w jakim układzie robisz pomiary. Ale ponieważ można założyć ze wszystkie wina są do siebie w pewnym stopniu podobne to taki curkomierz bedzie miał jakiś zakres w ktorym ten błąd jest stały. Raczej na tyle szeroki że możesz spokojnie go używać. A jeżeli pomiary prowadzisz w takich samych warunkach (temperatura przede wszystkim) to błędy się odejmują przy obliczeniach i róznica wychodzi dobrze.
powodzenia i pozdrawiam
Robert
No i fajnie. Gdyby jakimś cudem dało się przesunąć tą karteczkę... ;D Dzięki za pomoc , pozdrawiam
Liczba postów: 2
Cytat:Wysłane przez pepek
[...] sprawdzając w wodzie blg.. pokazuje 5 ... !
Hmmm, mój z kolei pokazuje... -1.
I bądź tu mądry...
Cytat:Wysłane przez MistrzJack
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?pid=0#pid0
"Wybrane forum nie istnieje"
Liczba postów: 202
Liczba wątków: 9
Nastrój: Zycie jest piękne gdy ......
no to nic innego jak go wyskalować
|