Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dziwne wyniki na cukromierzu
#1
Mam cukromierz z Biowinu i mały problem z odczytaniem pomiarów. Mianowicie kiedy puszczam go w probówce żeby się samoistnie zanurzył to wskazuje 10 blg, a jak zanurzę go ręcznie żeby samoistnie wypłynął to wskazuje 5 blg. W czystej wodzie zawsze wskazuje 0 blg. I teraz nie wiem który wynik brać jako miarodajny? Średnią?
Odpowiedz
#2
Próbówka biowinowska jest za wąska do pomiarów - radzę zaopatrzyć sie w culinder miarowy min 100cm3.

Krzysztof
Odpowiedz
#3
lub coś innego o większym przekroju niż oryginalna próbówka - napięcie powierzchniowe dość mocno potrafi zakłócić pomiar zwłaszcza w gęstej cieczy
Odpowiedz
#4
również posiadam cukromierz z biowinu i nie mam z nim problemów
Odpowiedz
#5
ja na biowin'owskim areometrze obserwuje różnice ok 2-3 blg w firmowej próbówce, :wsciekly: a problem nie występuje w menzurce, ani zlewce :fajka: (oczywiście zachowując stałą temperaturę pomiarów)
Odpowiedz
#6
Cytat:ja na biowin'owskim areometrze obserwuje różnice ok 2-3 blg w firmowej próbówce, :wsciekly: a problem nie występuje w menzurce, ani zlewce :fajka:

w takim razie jak się mają wyniki pomiarów w probówce biowinu do pomiarów w innych naczyniach? tzn jaka jest różnica w wynikach, ile blg?
Odpowiedz
#7
Nie da sie tego jednoznacznie ustalic...

Wiec lepiej kupic cylinder szklany i w nim dokonywac pomiarow. (A moj mi stlukli ;( )

Slawek
Odpowiedz
#8
Ja mierzę w gąsiorze .(nitkę przywiązać do końca, tam, gdzie "zero")
Pozdrawiam:big:
Odpowiedz
#9
Cytat:Ja mierzę w gąsiorze .(nitkę przywiązać do końca, tam, gdzie "zero")

4-centymetrowa warstwa "sieczki" z kiwi na powierzchni skutecznie uniemożliwia taki pomiar :)
Odpowiedz
#10
Na wszystko jest sposób: odlać, zmierzyć, i wlać z powrotem..
Np miód 30 blg - wyskalować trzeba cukromierz, używajac plasteliny, jako "obciąznika" w mianowanym roztworze cukru..
Mozna też użyć dużej pipety.
Pozdrawiam:lol:
Odpowiedz
#11
zgadzam się z przedmówcami odnośnie zamiany( wyrzucenia) oryginalnej biowinowskiej próbówki na większa w przekroju menzurkę lub cylinder miarowy. Kilka miesięcy temu posłuchałem takiej rady od Darka Rz i nie żałuję. Mierzenie Blg jest prostsze a co najważniejsze wyniki są pewniejsze i nie ma problemów z "podwójnym" pomiarem takim o jak napisał Witq :big:
Odpowiedz
#12
Ja natomiast korzystam z butelki po odzie mineralnej, którą odpowiednio obciąłem i teraz służy za próbówkę dla biowinnego areometru.
Odpowiedz
#13
A czy w takim razie probówka w której mierzymy cukier musi mieć kształt walca? Czy średnica może się rozszerzać ku górze? Bo właśnie sobie zdałem sprawę z tego że mam dość wysokie kufle do których cukromierz z biowinu idealnie się mieści.
Odpowiedz
#14
Może być nawet wiadro . Nawet w dowolnym kształcie .Ważne żeby cukromierz pływał swobodnie nie dotykając ścianek .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#15
Ważne jest aby cukromierz pływał swobodnie i nie dotykał do scianek naczynia. Przy pomiarach soku ważne jest też aby cukromierz nie dotykał drobin owocu - sok powinien być przefiltrowany.
Odpowiedz
#16
Moim zdaniem należy znaleźć złoty środek pomiędzy wielkością naczynia (słoik/butelka/menzurka) a iloscia roboczą płynu. Co zrobic z płynem po pomiarze? Jak jest to młode wino to mozna wypić. Można też wlać z powrotem do balonu. Zależy kto ma jakie podejście.
Gandalf ,
spuszczenie cukromierza na nitce do balonu też zakłóca pomiar - niestety.
Odpowiedz
#17
@kguser,cienka niteczka, 10cm lang,= +, - jeden stopień blg,góra, sprawdzałem:
1) najpierw wlałem w odpowiednie naczynie - j.w. ;
2) potem w gąsiorze - różnica właściwie żadna,
Ważne jest, co Napisałeś, Teguila też, aby "balonik swobodnie pływał", najlepiej... "pokręcić" nim..
Moonjava podawał link do filmiku (z USA), w którym podają nawet wartości w g/cm sześć od- do, w fermentatorze, co dwa "łykędy", i jak "balonikiem" kręcić..
End.
Pozdrawiam.. ,(:placze:Leżę w łóżku)..ps: bardziej istotna jest "interpretacja" wyniku, aby blg "spadał na łeb",jak 1,-1, dodać cukru rozpuszczonego w nastawie, lub roztworu, tak ,aby wyniósł ok 5..Oh, kaczka! - muszę leżeć...
Odpowiedz
#18
Gandalf,
masz rację, w każdym pomiarze ważna jest interpretacja wyniku i powtarzalność warunków pomiaru. Jeżeli bierzesz poprawkę na niteczkę to wszystko jest OK.
Pomiar stale wykonywany w tych samych warunkach (niteczka) pozwala też ocenić pracę drożdży i dynamikę zmian poziomu cukru w nastawie.
Odpowiedz
#19
Mam pytanko co do cukromierza. Otóż sprawdzając w wodzie blg.. pokazuje 5 ... co oznacza że jest źle wyskalowany. I teraz nie wiem.. czy poprostu przesunąć skalę o te 5 stopni , czy skala może być zupełnie do bani ? Poprzedni cukromierz wskazywał wszystko poprawnie ( w wodzie 0 ) , niestety zniszczony ,a tutaj lipa.. Co radzicie ? Pozdrawiam !
Odpowiedz
#20
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?pid=0#pid0

Myślałem, że tylko ja zamiast poszukać i przeczytać - piszę.
Odpowiedz
#21
MistrzJack, wiesz , niezupełnie o to mi chodziło :) Wiem o zanurzaniu cukromierza do nastawu i innych sposobach. Chodziło mi konkretnie o to , czy cukromierz zawsze będzie mierzył cukier z tym błędem 5 stopni ,czy przy pomiarze cieczy zawierającej więcej cukru , pomiar nie będzie zły o 5 stopni , a na przykład o 10 , albo jeszcze inaczej.

Nie chce mi się rozpoczynać dyskusji na temat szukania lub nie. Do decyzji moda się zastosuję niezależnie czy wyda mi sie ona zasadna czy nie. Pozdrawiam
Odpowiedz
#22
Wszystko zależy od tego w w jakim układzie robisz pomiary. Ale ponieważ można założyć ze wszystkie wina są do siebie w pewnym stopniu podobne to taki curkomierz bedzie miał jakiś zakres w ktorym ten błąd jest stały. Raczej na tyle szeroki że możesz spokojnie go używać. A jeżeli pomiary prowadzisz w takich samych warunkach (temperatura przede wszystkim) to błędy się odejmują przy obliczeniach i róznica wychodzi dobrze.
powodzenia i pozdrawiam
Robert
Odpowiedz
#23
No i fajnie. Gdyby jakimś cudem dało się przesunąć tą karteczkę... ;D Dzięki za pomoc , pozdrawiam :)
Odpowiedz
#24
Cytat:Wysłane przez pepek
[...] sprawdzając w wodzie blg.. pokazuje 5 ... !

Hmmm, mój z kolei pokazuje... -1.
I bądź tu mądry...


Cytat:Wysłane przez MistrzJack
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?pid=0#pid0

"Wybrane forum nie istnieje"
Odpowiedz
#25
no to nic innego jak go wyskalować :mad:



Skocz do: