09-10-2003, 20:16
Witam,
Po miesiącu Blg w moim dwójniaku to 29 i nadal ładnie pracuje.
Czy to ok?
Pozdrawiam
Po miesiącu Blg w moim dwójniaku to 29 i nadal ładnie pracuje.
Czy to ok?
Pozdrawiam
Blg po miesiacu
|
09-10-2003, 20:16
Witam,
Po miesiącu Blg w moim dwójniaku to 29 i nadal ładnie pracuje. Czy to ok? Pozdrawiam
10-10-2003, 14:49
Oczywiscie, to jest bardzo ok.
Napisz cos więcej na temat drozdzy, MD i jakie były poczatki, czy nie było zadnych trudnosci?
13-10-2003, 10:46
Witam JM,
Jeżeli chodzi o MD to użyłem Uniwersalnych z Biowinu rozmnożonych na soku malinowym ok. 150 ml soku 2 łyżki cukru i troszkę wody. Do brzeczki użyłem soku z dwóch, dużych cytryn. Brzeczka od razu fajnie fermentowała. I do dzis widzę piękne bąleki powietrza unoszące się mniej więcej od połowy balona ku górze :-). JM mam jeszcze pytanie. Mam także nastawiony drugi dwójniak 5 l. Po pierwszym obciągnięciu chciałbym go zmieszac z czarną porzeczką (już po pierwszym obciągu) bardzo smaczną zresztą :-). Pan Witek odposał,że to ryzykowna sprawa, jakie jest Twoje zdanie? Pozdrawiam Mario
13-10-2003, 16:05
Przeanalizuj ilosc kwasu.
Do dwójniaka Wojtacki zaleca 30 g na 10 l. Dwie cytryny jeżeli duże to prawdopodobnie ok. 8-9 g kwasu. Ze zmieszaniem też bym się wstrzymał, zawsze zdążysz. Poczekaj przenajmniej do drugiego obciągu, wtedy oba nastawy będą już prawie wyklarowane, zrobisz próbę na małej ilosci i zadecydujesz czy warto.
14-10-2003, 08:33
Ta mieszanka brzmi bardzo interesujaco. W zaleznosci od proporcji otrzymasz miod owocowy(pyyycha) albo wino miodowe. Ale chyba rzeczywiscie lepiej zaczekac az wyklaruje kompletnie. Dla miodow oowocowych stosuje sie generalnie mieszanie soku ze swieza brzeczka lub juz z wyfermentowana brzeczka. To o czym wspominasz bylo by czyms posrodku. osobiscie zawsze bylem za eksperymentowaniem, ale nieraz, zwlaszcza na poczatku chyba lepiej sie trzymac metod wyprobowanych. Tym bardziej, ze miod porzeczniak jest ponac niesamowity i moze dlugo lezec(rzecz jasna, ze pod jedynym warunkiem - ze jest go wiecej niz jestes w stanie wypic...)
14-10-2003, 20:33
Witam Paweł,
i własnie juz mnie przekonałes :-) Pozdrawiam |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|