• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 67 68 69 70 71 Dalej »

Blg po miesiacu

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Blg po miesiacu
Mario Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 93
Liczba wątków: 17
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: No Mood.
#1
09-10-2003, 20:16
Witam,

Po miesiącu Blg w moim dwójniaku to 29 i nadal ładnie pracuje.

Czy to ok?

Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
JM Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 396
Liczba wątków: 21
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: ???
#2
10-10-2003, 14:49
Oczywiscie, to jest bardzo ok.

Napisz cos więcej na temat drozdzy, MD i jakie były poczatki, czy nie było zadnych trudnosci?
Szukaj
Odpowiedz
Anonymous
Unregistered
 
#3
13-10-2003, 10:46
Witam JM,

Jeżeli chodzi o MD to użyłem Uniwersalnych z Biowinu rozmnożonych na soku malinowym ok. 150 ml soku 2 łyżki cukru i troszkę wody.
Do brzeczki użyłem soku z dwóch, dużych cytryn.
Brzeczka od razu fajnie fermentowała. I do dzis widzę piękne bąleki powietrza unoszące się mniej więcej od połowy balona ku górze :-).
JM mam jeszcze pytanie.
Mam także nastawiony drugi dwójniak 5 l.
Po pierwszym obciągnięciu chciałbym go zmieszac z czarną porzeczką (już po pierwszym obciągu) bardzo smaczną zresztą :-). Pan Witek odposał,że to ryzykowna sprawa, jakie jest Twoje zdanie?

Pozdrawiam
Mario
Odpowiedz
JM Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 396
Liczba wątków: 21
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: ???
#4
13-10-2003, 16:05
Przeanalizuj ilosc kwasu.
Do dwójniaka Wojtacki zaleca 30 g na 10 l.

Dwie cytryny jeżeli duże to prawdopodobnie ok. 8-9 g kwasu.

Ze zmieszaniem też bym się wstrzymał, zawsze zdążysz. Poczekaj przenajmniej do drugiego obciągu, wtedy oba nastawy będą już prawie wyklarowane, zrobisz próbę na małej ilosci i zadecydujesz czy warto.
Szukaj
Odpowiedz
Pawel Offline
Zasłużony Miodosytnik
**
Liczba postów: 364
Liczba wątków: 34
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: No Mood.
#5
14-10-2003, 08:33
Ta mieszanka brzmi bardzo interesujaco. W zaleznosci od proporcji otrzymasz miod owocowy(pyyycha) albo wino miodowe. Ale chyba rzeczywiscie lepiej zaczekac az wyklaruje kompletnie. Dla miodow oowocowych stosuje sie generalnie mieszanie soku ze swieza brzeczka lub juz z wyfermentowana brzeczka. To o czym wspominasz bylo by czyms posrodku. osobiscie zawsze bylem za eksperymentowaniem, ale nieraz, zwlaszcza na poczatku chyba lepiej sie trzymac metod wyprobowanych. Tym bardziej, ze miod porzeczniak jest ponac niesamowity i moze dlugo lezec(rzecz jasna, ze pod jedynym warunkiem - ze jest go wiecej niz jestes w stanie wypic...:))
Szukaj
Odpowiedz
Mario Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 93
Liczba wątków: 17
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: No Mood.
#6
14-10-2003, 20:33
Witam Paweł,

i własnie juz mnie przekonałes :-)

Pozdrawiam
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 67 68 69 70 71 Dalej »

Blg po miesiacu


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 09-07-2025, 10:38 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa