• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Chemia v
« Wstecz 1 … 6 7 8 9 10

Jak zobojętnić pirosiarczyn?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Jak zobojętnić pirosiarczyn?
Romek Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 47
Liczba wątków: 6
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: No Mood.
#1
30-04-2003, 11:48
NO niestety, sypnęło mi się od serca.... po prostu za dużo pirosiarczynu. Winko trochę zasmierdziało... Jak to zobojętnic? Może po prostu przewietrzyc? Na 20 litrów młodego wina dałem jakies 6 g pirosiarczanu.

Pozdrawiam
Romek
Szukaj
Odpowiedz
Aga Offline
Konsultant
**
Liczba postów: 365
Liczba wątków: 7
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: to tu, to tam
Nastrój: No Mood.
#2
30-04-2003, 12:43
O rany, dales jakies 5 razy za duzo. Napowietrz ile sie da, jak nie pomoze, mozesz dodac (odrobine!!!!!!!!!!!!!) wody utlenionej, to jony siarczynowe zmienia sie w siarczanowe. Smierdziec przestanie, ale zeby to specjalnie zdrowe bylo tez nie mozna powiedziec. Ja bym na Twoim miejscu zostawila je w spokoju, po czym zrobila co najmniej drugie tyle nastepnego wina i wymieszala oba.:) Wtedy nie powinno byc zadnych klopotow.
Szukaj
Odpowiedz
Romek Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 47
Liczba wątków: 6
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: No Mood.
#3
30-04-2003, 13:39
Chyba będę używał tego wina do zatrzymania fermentacji inych nastawów... wystraczy dolac odrobinę i załatwione :-)
Szukaj
Odpowiedz
majchal Offline
Zasłużony Winiarz
****
Liczba postów: 1.017
Liczba wątków: 46
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Życie jest piękne
#4
30-04-2003, 14:16
A tak nawiasem to ile się powinno dodac?
Czy ma znaczenie w jakiej fazie dodajemy i przerywamy fermentację, np czy winko ma 12% czy 15%?
Czy ilosc zależy od surowca bądź rodzaju winka?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Aga Offline
Konsultant
**
Liczba postów: 365
Liczba wątków: 7
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: to tu, to tam
Nastrój: No Mood.
#5
30-04-2003, 22:04
Od wrazliwosci bakterii. Jak chcesz byc pewien, ze bedziesz mial swiety spokoj, to daj jakies 5g SO2/100l czyli ok 1g pirosiarczynu na 10l. Zwykle wystarcza troche mniej, ale jak sie nie ma mozliwosci analizy w domu, to chyba lepiej byc pewnym, ze sie te wszystkie bakterie wytluklo za jednym zamachem.
Szukaj
Odpowiedz
robo7 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 25
Liczba wątków: 4
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: No Mood.
#6
01-05-2003, 08:28
Cytat:Originally posted by Aga
... ale jak sie nie ma mozliwosci analizy w domu, to chyba lepiej byc pewnym, ze sie te wszystkie bakterie wytluklo za jednym zamachem.

A jak sie robi taka analize? Mikroskop czy jakies odczynniki?
Szukaj
Odpowiedz
robo7 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 25
Liczba wątków: 4
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: No Mood.
#7
15-05-2003, 17:10
Originally posted by Aga :
... ale jak sie nie ma mozliwosci analizy w domu, to chyba lepiej byc pewnym, ze sie te wszystkie bakterie wytluklo za jednym zamachem...

A jak sie robi taka analize? Mikroskop czy jakies odczynniki?
Szukaj
Odpowiedz
Aga Offline
Konsultant
**
Liczba postów: 365
Liczba wątków: 7
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: to tu, to tam
Nastrój: No Mood.
#8
16-05-2003, 11:43
Zawartosc So2 sprawdza sie przez miareczkowanie roztworem jodu. Chyba Zigmunto kiedys obszerniej to tlumaczyl. Bo liczenie i rozpoznawanie bakterii pod mikroskopem wymaga duzo wiekszej wprawy.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Chemia v
« Wstecz 1 … 6 7 8 9 10

Jak zobojętnić pirosiarczyn?


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-05-2025, 14:11 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa