Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zawartosć niecukrów nastawach bezsokowych
#1
Z tego co pamiętam przy obliczaniu ryżowego przyjmowało sie 0 na niecukry. Czy podobnie będzie w przypadku dzikiej róży z której jak wiadomo nie pozyskuje sie soku, tylko następuje jej wyługowanie?
bila
Odpowiedz
#2
Winiarze drodzy co jest?
Temat nie na miejscu, pytanie głupie czy ja jakis zapowietrzony jestem?
Robię dziką różę na całych owocach bez wstępnego zafermentowania miazgi i wyciskania. Stosunek owocu do syropu 1 :2,5. Pytanie: jaką wartosc niecukrów przyjąc przy obliczaniu zawartosci alkoholu. Nie można ustalic przecież stosunku ilosci soku do ilosci całego nastawu.
Może z racji urzędu zlituje się ktos "funkcyjny".
bila
Odpowiedz
#3
Ja kiedy się pytałem o zawartosc CUKRÓW to głosnym chórem wieli krzyczało że nie ma sensu ujmowac tej ilosci
Skoro nie ma cukrów, to podobnie będzie z niecukrami. Podejrzewam że tak profilaktycznie przyjmij 1 i powinno byc ok
Odpowiedz
#4
(w % vol. gotowego winka, to różnica niecałych 0,6%) - nie ma większego znaczenia. Najprawdopodobniej na pomiarze objętosci, wagi cukru itd., a na pewno na pomiarze aerometrem, robimy wszyscy błąd znacznie grubszy. Przecież te obliczenia są po to, żeby robiąc 12% wytrawne nie zrobic 18% słodkiego.

Ale z teoretycznego punktu widzenia problem ciekawy. Ja myslę - bez wstępnej fermentacji - 0, z fermentacją - 1.
Odpowiedz
#5
Majchał, Maciej - dziękuję.
Czytałem tę dyskusję na temat cukru w dzikiej róży i przy nastawie przyjąłem zerową wartosc w owocu (co tak do końca nie wydaje mi się słuszne - czy ktos próbował przemarznięty owoc? Ja tak i był słodkawy). Niestety nie ma danych które okreslały by jednoznacznie jego ilosc - a szkoda.
Maciej-u - zasadniczo masz chyba rację pisząc iż w trakcie obliczeń których podstawą są tak niedokładne dane uzyskujemy wynik obarczony dużą dozą błędu, jednak nie mogę zgodzic sie z Tobą do końca, ponieważ mimo wszystko zależy nam chyba na uzyskaniu jak najdokłdniejszych wyników, a pomiędzy 12 a 18 jest przecież jeszcze 6 jednostek. Prawdę mówiąc myslałem, że tych niecukrów będzie można przyjąc nieco więcej, co dało by ostatecznie większą niż 0,6 %rozbieżnosc.
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź i poratowanie już zdesperowanego.
bila
Odpowiedz
#6
Cytat:Originally posted by bila
... Robię dziką różę na całych owocach bez wstępnego zafermentowania miazgi i wyciskania. Stosunek owocu do syropu 1 :2,5. Pytanie: jaką wartosc niecukrów przyjąc przy obliczaniu zawartosci alkoholu. Nie można ustalic przecież stosunku ilosci soku do ilosci całego nastawu.
bila
Czyniąc założenie, że z dziekiej rózy mozna pozyskac wg mnie szacunkowo 40% soku (przy wyciągu więcej niż przy tłoczeniu) wobec tego przy stosunku owocu do syropu 1:2,5 uzyskamy stosunek soku do syropu jak 1:6.
Teraz jest pytanie ile niecukrów zawiera sok z dzikiej róży? Jeżeli nawet 6 Bllg to poprawka wyniesie 1 Bllg.
Podobnie z zawartoscią cukru, która z pewnoscią wynosi ca.10%.



Skocz do: