10-08-2009, 11:20
Panowie prośba troche OT: mógłby mi ktoś z was przesłać skan/zdjęcie instrukcji cukromierza Biowinu bo za cholere nie mogę znaleźć... ani swojej ani w necie :/ z góry dzięki
Probówka do winomierza/cukromierza
|
10-08-2009, 11:20
Panowie prośba troche OT: mógłby mi ktoś z was przesłać skan/zdjęcie instrukcji cukromierza Biowinu bo za cholere nie mogę znaleźć... ani swojej ani w necie :/ z góry dzięki
10-08-2009, 11:23
Cytat:Wysłane przez kryju http://www.old.wino.org.pl/frames/cukromierz.htm Przeczytaj dokladnie.Prościej nie można.
13-08-2009, 10:10
Witajcie,
Nie chciałem zakładać nowego tematu, więc dokopałem się tutaj... Trochę poczytałem, ale dla pewności zapytam. Czy mogę robić pomiar BLG w dowolnym naczyniu zamiast probówki? ( bo już dwie rozbiłem i mam sam wkład ).
13-08-2009, 10:16
Mozesz,
ale jeżeli bedziesz robić w garnku to ile wina bedziesz potrzebowac dla takiego pomiaru? Pływak powinien unosić się zupełnie swobodnie i nie dodtykać ścianek naczynia w którym znajduje się wino. Proponuję przy najbliższej wizycie w Łodzi, zajrzeć na ulicę Limanowskiego 129, firma SLINAP i zakupić cylinder miarowy, plastikowy przeźroczysty o pojemności 100 ml. Jest idealny dla cukromierzy Biowinowskich, nie tłucze się i nie potrzeba aż tak dużo płynu aby dokonać pomiaru.
13-08-2009, 10:17
jasne, najlepiej żeby miało atest do stosowania z żywnością (wyłaczyłbym ewentualnie garnki stalowe czy aluminiowe:-))))
ja przez pewien czas używałem wazonik kupiony w ikei:-) są wśród nas i tacy co wieszają cukromierz na stałe w balonie:-)
13-08-2009, 10:20
No chyba że masz kilka fermentacji na raz to ile cukromierzy trzeba wówczas kupić?
13-08-2009, 10:23
kguser, zgadzam się z Tobą całkowicie:-))))
ale to pomysły z naszego forum:-))) |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|