• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Aronia v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 Dalej »

przepis na aroniowe

Strony (2): 1 2 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
przepis na aroniowe
adix
Unregistered

25-08-2007, 11:05
po raz pierwszy przymierzam sie do zrobienia wina z aronii.
mam dymion 34 litry i drozdze Burgund.

chce z tego zrobic aroniowo-jablkowe, ile mam dokladnie dac aronii, soku jablkowego cukru i wody, zeby uzyskac wino pol-slodkie lub slodkie i zeby bylo mocne noi w duzej ilosci :D
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
25-08-2007, 12:42
W wątku "literatura?-jestem nowy" znajdziesz linki do stron z przepisami.

arek
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
Liczba postów: 5.886
Liczba wątków: 201
Nastrój: Miodowy
25-08-2007, 13:55
Ile masz jabłek a ile aronii, ma być czuć aronie czy tylko dla koloru. Jakie masz jabłka, słodkie, kwaśne ? Za mało danych a kryształowa kula dzisiaj milczy.
Szukaj
Odpowiedz
adix
Unregistered

26-08-2007, 08:45
aronii moge miec dowolna ilosc, jablek tez - jablka sa slodkie, ogolnie chce otrzymac slodkie wino (jednak bez przesady - zeby nie wyszedl jakis sok) :lol:
chce sie pozbyc cierpkiego smaku aronii (juz wiem ze trzeba je uwczesniej wymrozic), no a jablka wydaje mi sie ze dodadza mi lekkiego posmaku dla wina...
Odpowiedz
kalinowa Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.893
Liczba wątków: 17
Nastrój: chciałbym odpocząć :)
26-08-2007, 09:07
Poczytaj na początek to :
http://old.wino.org.pl/frames/index2.htm
a tam otwórz na podręcznik wyrobu win i następnie przepisy szczegółowe
PS Warto poczytać dokładnie cała stronę :big:
Szukaj
Odpowiedz
adix
Unregistered

26-08-2007, 10:48
przeszukalem forum i sporzadzilem taki przepis wedlug sugestii uzytkownikow:

1. Odpowiednią ilość aronii (według przepisu) mroze przez kilka dni w zamrazalniku w celu pozbycia sie pozniejszego smaku "trawy"

2. Na 2-4 dni przed otrzymaniem moszczu przygotowuję matkę drożdźową zalewając wymaganą ilość drożdży około 1 litrem lekko ciepłej wody, po 1 dniu dodaje troszke cukru, mieszam i odstawiam spowrotem na 2 dni.

3. Otrzymuje moszcz poprzez wyciśnięcie owoców,

4. Moszcz wraz z miazgą przelewam do balona, poźniej kolejno zalewam wszystko ostudzonym syropem cukrowym (woda i cukier według proporcji z przepisu) i dodaję ożywioną matkę drożdżową, zamykając balon korkiem z rurką.

5. Po 7-14 dniach fermentacji w miazdze odcedzam moszcz od resztek owoców i przelewam do balona dodając wyciśniętego soku jabłkowego pamiętając o proporcjach (75% aronii, 25% jabłek)

Składniki (na 10l wina):
Owoce - 7kg
Woda - 4,5l
Cukier - 2,8kg
Drożdże Burgund

I teraz jeszcze kilka niejasności mam:

Ad.4 - gdzies wyczytalem aby dodawac do moszczu wode z cukrem w 2 turach, o co chodzi i jesli juz to ile dni po dodaniu pierwszej porcji syropu cukrowego mam dolac druga porcje, czy wtedy matke drozdzowa mam tez dodac w 2 turach ?

Jest jeszcze potrzebna pożywka... w którym momencie ją dodać i co to za pożywka ?

Jako że posiadam balon 34 litry mysle aby skladniki tego przepisu przemnozyc przez 3 co powinno mi dac okolo 30 litrow winka... dobrze myśle ? czy przy większych ilościach jakoś inaczej musze dobrac proporcje ?

Zakładam żę otrzymam wino mocne i słodkie (ale znowu bez przesady - żeby nie otrzymac soku :lol:)
Odpowiedz
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
Liczba postów: 3.049
Liczba wątków: 56
Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...
26-08-2007, 11:00
Ad 4 Wyliczony cukier dzielisz na dwie porcje, pierwszą dajesz na początku, razem z MD i pożywką, drugą po kilku dniach, gdy drożdże przerobią cukier. Zauważysz bo fermentacja zwolni, możesz użyć własnego języka - nastaw będzie kwaśny, a najlepiej sprawdzić cukromierzem. Blg w okolicach zera - dodajesz cukier. Zawsze w postaci syropu. Możesz rozpuścić w wodzie, jeśli nie dasz całej ilości na początek lub odlać trochę nastawu. MD dajesz na początku, całą i tylko jedną. Pożywkę też na początku.
Ad 2 Jakiś dziwny sposób na zrobienie MD. Na opakowaiu drożdży jest przepis i stosuj się do niego.
W balonie nastaw powinien zajmować 3/4 pojemności.

Poczytaj o fermentacji w miazdze. Przy aronii to się sprawdza, uzyskasz więcej soku. Fermentuj samą arononię, dodając pektopol, po odciśnięciu wlej sok z jabłek i dalej fermentuj.
Szukaj
Odpowiedz
Djuke Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 133
Liczba wątków: 4
Nastrój: S.E.S.J.A.
26-08-2007, 11:01
Ad 2. Matke przygotowujesz tak... Ostudzona przegotowana woda (300ml) do niej 3 plaskie łyżeczki cukru i szczypta pożywki (naprawde szczypta!) i to na 2-3dni w ciemne cieple miejsce.

Ad 4. Drugą porcję możesz dodać już po 3-4 dniach od rozpoczecia intensywnej fermentacji. MD dodajesz jednorazowo przy "nastawianiu nastawu" :D

Ad next. Należy stosować pożywkę - obojętnie jaką DAF, Activit w ilości podanej na opakowaniu - jest ona niezbędna do prawidłowego rozwoju i rozmnażania drożdzy... Chociaż do niektórych owoców pożywka jest zbędna, ponieważ moszcz zawiera wystarczajacą ilość sub. odżywczych ja polecam jej stosowanie w twoim wypadku :)

Ad next. Poprostu mnożysz

Pozdrawiam.
Szukaj
Odpowiedz
adix
Unregistered

28-08-2007, 21:00
ok, po zastosowaniu sie do waszych rad przepis wyglada tak:

1. Odpowiednią ilość aronii (według przepisu) mroze przez kilka dni w zamrazalniku w celu pozbycia sie pozniejszego smaku "trawy"

2. Na 2-4 dni przed otrzymaniem moszczu przygotowuję matkę drożdźową według przepisu na opakowaniu.

3. Otrzymuje moszcz poprzez wyciśnięcie owoców,

4. Moszcz wraz z miazgą przelewam do balona, poźniej kolejno zalewam wszystko ostudzonym syropem cukrowym (woda i cukier według proporcji z przepisu) i dodaję ożywioną matkę drożdżową wraz z pożywką, zamykając balon korkiem z rurką.

5. Po 7-14 dniach fermentacji w miazdze odcedzam moszcz od resztek owoców i przelewam do balona dodając wyciśniętego soku jabłkowego pamiętając o proporcjach (75% aronii, 25% jabłek)

hmmm, jednak dalej nie wiem w ktorym momencie dodac ten pektopol i w jakiej ilosci... nie moge sie nigdzie jasno doszukac o co chodzi z ta fermentacja w miazdze... czy moj przepis to nie jest to ? czy ma jakies mankamenty ?
Odpowiedz
sawer Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.360
Liczba wątków: 9
Nastrój: ciepło-dereniowy
28-08-2007, 21:18
Dla aronii zaleca się fermentację w miazdze.
Ad 3. Możesz owoce rozgnieśc jakimś tłuczkiem do kartofli, albo wiertarką z mieszadłem budowlanym i całośc wrzucic do balona (lub pojemnika fermentacyjnego) Nie musisz wyciskac owoców!
Pektopol dajesz razem z MD do balona.
Szukaj
Odpowiedz
adix
Unregistered

28-08-2007, 21:38
a gdzie dostane pektopol ? w jakiego rodzaju sklepach ?
Odpowiedz
Djuke Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 133
Liczba wątków: 4
Nastrój: S.E.S.J.A.
28-08-2007, 21:46
www.euro-win.pl
www.winohobby.biz
www.biowin.pl

allegro i innych... a strikte na ziemi... to w sklepach specjalistycznych
Szukaj
Odpowiedz
brainwreck Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 173
Liczba wątków: 11
29-08-2007, 11:50
Cytat:Wysłane przez adix
a gdzie dostane pektopol ? w jakiego rodzaju sklepach ?

W hipermarketach, na stoiskach ze słoikami, gąsiorami, etc.
Szukaj
Odpowiedz
adix
Unregistered

15-09-2007, 15:10
dzieki
Odpowiedz
fado6 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 19
Liczba wątków: 1
Nastrój: jutro też jest przecież dzień (:
15-09-2007, 15:22
podłącze sie pod temat gdyz tez zamierzam robić wino z aronii, nie mam duzego doświadczenia dlatego mam watpliwośc co do zatykania balona rurką przy wstepnej fermentacji-ad4
-a co na to "starszyzna":)
Szukaj
Odpowiedz
fado6 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 19
Liczba wątków: 1
Nastrój: jutro też jest przecież dzień (:
15-09-2007, 15:25
z tego co wyczytalam drożdze potrzebują tlenu a rurka z wodą raczej utrudni im pobieranie go???
Szukaj
Odpowiedz
adix
Unregistered

23-09-2007, 12:16
hmmm tak sie zastanawiam ile soku wyjdzie mi z 14kg aronii ?
mam balon 34 litry i chcialbym tego wina zrobic najwiecej iel tylko moge, gdy jednak to podliczam wszystko to wychodzi mi ze przy zachowanych proporcjach w przepisie dla 14kg owocow wyjedzie mi w sumie niecale 16 litrow wina...

dowiedzialem sie ze podobno z ok 15 kg owocow mozna wycisnac tylko 2 litry soku !!:ysz:
Odpowiedz
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
Liczba postów: 3.049
Liczba wątków: 56
Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...
23-09-2007, 13:12
hmmm tak sie zastanawiam ile soku wyjdzie mi z 14kg aronii

dowiedzialem sie ze podobno z ok 15 kg owocow mozna wycisnac tylko 2 litry soku !!:ysz:

A po co miałbyś ten sok wyciskać? Aronię fermentuj w miazdze z dodatkiem syropu cukrowego + oczywiscie MD i pożywka.
Szukaj
Odpowiedz
RobertM Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 86
Liczba wątków: 0
Nastrój: zaplątany w winorośli
23-09-2007, 21:47
Witam
Wina z samej aronii już nie robię , ale dodaję ją często jako główny składnik do win wieloowocowych półwytrawnych lub półsłodkich(np. aroniowo-rodzynkowe, czarno porzeczkowe, wiśniowe, czarnobzowe,labruskowe...).
Nastaw na aronię ostatnio liczę w proporcji sok/roztwór cukrowy = 1/1.3 litra (to zależy od typu wina - przy lekkich winach wytrawnych, których generalnie z samej aronii nie polecam można zejść do 1,5-1,7 l roztworu c./1 litr soku).
Aronię w przekroju swoich poczynań, w miazdze fermentowałem różnie: od fermentacji owoców w balonie do końca - gorąco nie polecam, przez 7-10 dni, po 3-4 dni zeszło i tegoroczne nastawy.
Według moich doświadczeń z aronią długość fermentacji w miazdze ma dużą zależność od jakości owoców. Chodzi o to ,że w lata z niewielką ilością opadów owoce organoleptycznie są bardziej cierpkie (taniny), są też mniejsze, mniej soczyste. W deszczowe lata jak w roku obecnym cierpkość aronii maleje, owoce są dorodniejsze, soczyste- ilość wody w nastawie może być więc nieco zredukowana (nie mniej jednak niż do 1.1 litra/1l soku przy półsłodkich). Moim zdaniem zbyt długie prowadzenie fermentacji aronii w miazdze zawsze odbija się niekorzystnie na późniejszy smak gotowego wina nie przynosząc w zamian żadnych korzyści ani smakowych ani zapachowych.
Termin zbioru owoców ma też istotne znaczenie. Owoce zbyt długo przetrzymywane na krzakach nabierają (w moim odczuciu) posmaku ziemi, surowych ziemniaków, dodatkowo są bardziej ostre i niezbyt przyjemne w smaku. W tym roku 20 sierpnia miałem już zupełnie dojrzałe, dobrze wybarwione owoce - blg po poprawkach 9. Statystycznie zbiór aronii w moich stronach przypada na 3 dekadę sierpnia. Do tych terminów stosują się też lokalni plantatorzy.
Co do technologii pozyskiwania soku gorąco nie polecam sokowirówki - b. duża strata soku podczas sedymentacj (drobiny cząstek owoców).
Dobrą metodą jest po kilkudniowej fermentacji miazgi (sponiewieranej np. tłuczkiem do ziemniaków ;) ) z dodatkiem pektopolu i pewną ilością wody- przeciśnięcie jej przez płócienny worek lub inny- np. stare wygotowane białe prześcieradło a właściwie jego część też się nada (o prasie nie wspomnę).
Inną ważną sprawą jest przemrożenie aronii przez co staje się ona mniej cierpka.
Z innej beczki, pozytywną cechą wina aroniowego lub z dodatkiem aronii jest łatwość klarowania, negatywną dość długi czas dojrzewania- jednoowocowego o mocy od 14% przynajmniej 1-1/5 r. Czasami swoje najlepsze strony aronia pokazuje dopiero po 4 latach dojrzewania
I to by było chyba na tyle.:uff:
A przy okazji z 10kg aronii średnio mam 5 l soku nie trudząc się zbytnio przy wyciskaniu.
P.S.
Uwagi zamieszczone w powyższym poście są moimi własnymi doświadczeniami nabytymi podczas 10 letniej "przygody " z tym surowcem w przynajmniej kilkunastu aroniowych nastawach. Pewnie wielu forumowiczów zależnie od gustów i preferowanych cech organoleptycznych wina będzie miało zupełnie odmienne zdanie, no ale ile ludzi tyle gustów, a o tym już się nie dyskutuje.
Pozdrawiam i sukcesów w winifikacji.
Szukaj
Odpowiedz
seva Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 37
Liczba wątków: 3
26-09-2007, 16:24
czy w podanym przepisie:
http://www.winiarze.pl/przepis_na_wino_z_aronii.php

Składniki (na 10l wina):
Owoce - 7kg
Woda - 4,5l
Cukier - 2,8kg
Drożdże Burgund,

jesli robie wino aroniowe (75%) z dodatkiem jablka (25%) te 7kg owocow to tylko aronie, czy w tej liczbie jest juz wliczona waga jablka ?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Oleńka i Maciuś
Unregistered

26-09-2007, 16:50
Cytat:Wysłane przez seva
czy w podanym przepisie:
http://www.winiarze.pl/przepis_na_wino_z_aronii.php

Składniki (na 10l wina):
Owoce - 7kg
Woda - 4,5l
Cukier - 2,8kg
Drożdże Burgund,

jesli robie wino aroniowe (75%) z dodatkiem jablka (25%) te 7kg owocow to tylko aronie, czy w tej liczbie jest juz wliczona waga jablka ?

A jak myślisz?? ;)
Jest to waga wszystkich owoców :)

Przytoczony przez ciebie przepis pozwala uzyskać wino z aronii.

Pod przepisem znajduje się sugestia, że można zmniejszyć kwaśność nastawu poprzez dodanie jabłek - wtedy aronia stanowiłaby 75% całości - czyli 5,25 kg, a jabłka resztę - czyli 1,75 kg - oczywiście dotyczy to nastawu 10-litrowego. Każda dziesiątka wina więcej to kolejna "krotność" owoców :)

Pozdrawiam

Ola
Odpowiedz
mnich71-71 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 205
Liczba wątków: 6
Nastrój: optymistyczny - winiarczyk
26-09-2007, 18:20
hmmm tak sie zastanawiam ile soku wyjdzie mi z 14kg aronii ?
mam balon 34 litry i chcialbym tego wina zrobic najwiecej iel tylko moge, gdy jednak to podliczam wszystko to wychodzi mi ze przy zachowanych proporcjach w przepisie dla 14kg owocow wyjedzie mi w sumie niecale 16 litrow wina...

Witaj mi z 12 kg aronii wyszło około 8 litrów , fermentowałem w wiaderku 13 dni z pektopolem.
Aronie przepuściłem przez maszynkę do mielenia mięsa ( sam byłem zaskoczony bo to moje pierwsze aroniowe ),:drink:
jeszcze pracuje:sloik:
Szukaj
Odpowiedz
seva Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 37
Liczba wątków: 3
30-09-2007, 17:14
nastawilem winko wedlug tego przepisu
narazie wszystko poprawnie, MD metna, z piana i babelki wylatywaly przy lekkim trzasnieciu.

robie fermentacje w miazdze - jak narazie razem z moszczem do balona poszla pozywka, wspomniana MD oraz polowa wody i cukru z przepisu. druga polowe syropu mam zamiar dodac za kilka dni, jak drozdze przerobia cukier.

czy wszystko zrobilem poprawnie ? po jakim czasie powinienem w balonie zaobserwowac jakies pierwsze objawy fermentowania ?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
muhaa Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 8
Liczba wątków: 0
15-10-2007, 20:12
Jestem początkujący i nie wiem czy da się zrobić wino z kompotu? Chciałem zrobić wino aroniowo jabłkowe (75% aronii), ale nie wiem czy da radę z kompotów i w jakich proporcjach dobrać skłądniki (woda, cukier itd.)
Szukaj
Odpowiedz
emto Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.913
Liczba wątków: 84
Nastrój: Je ne suis pas Charlie!
15-10-2007, 20:16
Da się. Poszukaj na Forum, były takie tematy.
http://www.wino.org.pl/forum/forumdispla...101&page=1
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (2): 1 2 Dalej »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Aronia v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 Dalej »

przepis na aroniowe

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 14-01-2026, 23:12 Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa