09-10-2007, 18:44
Zbiór jest ważony oraz poddawany ocenie na okoliczność ilości zawartego w gronach cukru...
Lauffen nad Neckar
|
09-10-2007, 18:44
Zbiór jest ważony oraz poddawany ocenie na okoliczność ilości zawartego w gronach cukru...
09-10-2007, 18:46
Następnie zawartość przyczepy „w mgnieniu oka” przesypywana jest do maszyny...
09-10-2007, 18:47
moszcz wraz z rozgniecionymi owocami transportowany jest rozległym systemem rurociągów ...
09-10-2007, 18:50
Nie ukrywam, że wielce się zdziwiłem wiadomością, że sok z czerwonych winogron wcale nie jest czerwony i żeby uzyskać czerwone wino należy użyć jednej z trzech metod:
- tradycyjna: rozgniecione owoce czerwonego wina wraz z sokiem i dodanymi drożdżami przetrzymywane są od 5 do 7 dni (w zależności od ilości słonecznych dni) w zbiornikach. (tak zrozumiałem, ale litości i miłosierdzia dla nalewkarza, please) - termiczna: sok i rozgniecione owoce podgrzewane są w takiej maszynie do temperatury 83 stopni C przez 3 minuty. Kolor ze skórek przechodzi do soku.
09-10-2007, 18:51
- grawitacyjna: sok i owoce przetrzymywane są w ogromnych kadziach wyposażonych w system kanałów filtracyjnych
09-10-2007, 18:53
A to jest bardzo ciekawa prasa. We wnętrzu znajduje się balon. Po napełnieniu zbiornika prasy rozgniecionymi owocami i sokiem, balon jest pompowany po to, żeby zwiększając swoją objętość wpychał zawartość zbiornika na wewnętrzne sito. W ten sposób zostaje wyciśnięty sok a pestki nie są miażdżone.
![]()
09-10-2007, 18:55
Wytłoki trafiają najpierw na kopiec a potem dalej, do innych firm, które zajmuje się produkcją oleju z pestek winogron, półproduktów dla przemysłu kosmetycznego lub kompostowaniem.
09-10-2007, 18:56
których łączna objętość 29 zbiorników wynosi, jak na załączonym zdjęciu: 1.850.200 litrów
![]()
09-10-2007, 18:59
Byliśmy też w piwniczce. Tam też się dowiedziałem, że aromatyzowanie dębowymi chipsami stosowane jest w krajach Nowego Świata. W Europie się tego nie robi. Właściwe aromatyzowanie odbywa się tylko w „niewielkich” beczkach, ze względu na dużą powierzchnię.
09-10-2007, 19:00
Beczkę używają tylko cztery razy. Stosują beczki francuskie i niemieckie. Zapytałem o stosowanie siarki. Odpowiedź była taka: jeśli ktoś przy produkcji komercyjnej twierdzi, że nie stosuje siarki lub jej związków, to po prostu kłamie. Dowiedziałem się, że siarka pełni rolę stabilizatora, który zapobiega między innymi brązowieniu czerwonych win. Dawki podobno są bezpieczne dla zdrowia człowieka.
![]()
09-10-2007, 19:01
Potem rozlewnia, która jest w stanie napełnić 800 butelek w ciągu jednej godziny
09-10-2007, 19:07
nagrody lub prezenty jakoweś...
Na koniec trzeba powiedzieć, że produkcja obejmuje wina w pięciostopniowej skali jakościowej od win standardowych po takie, gdzie wchodzi w grę „ręczna robota”, co zdecydowanie wpływa na cenę produktu końcowego: 1. Qualitätswein 2. Kabinett 3. Spätlese 4. Auslese 5. Beerenauslese Kochani, trzeba powiedzieć, że chyba tylko dzięki Wam wymusiłem to zwiedzanie. Życzenie Favity zostało również spełnione i zadanie wykonane. Na spotkaniu Pomorskiego Oddziału SWiMP można było poddać degustacji wina, które zostały nabyte dzięki poleceniu naszego przewodnika. Nagrody też zostały wysłane dzięki temu. To byłoby na tyle, do następnego wyjazdu, już za miesiąc. ![]()
09-10-2007, 19:13
Sławku, tak sobie myślę po obejrzeniu Twej fotorelacji - nie masz ochoty zostać winiarzem??? Tak troszeczkę - nie kusi Cię? Was właściwie.
B
09-10-2007, 19:24
No przecież my na warsztatach miodosytniczych, to co robić z Wiesiejką będziemy już za miesiąc?
![]() ![]() A tak niewinnie się zaczęło. ![]() ![]() Nawet nie wiesz Basia, co to za stress, kiedy nie mając zielonego pojęcia o winie, poza piciem oczywiście, słuchasz tych wszystkich informacji i wyjaśnień opowiadanych przez fachowca. ![]() Może jednak jak się tak człowiek nasłucha, to coś zostanie? ![]()
09-10-2007, 20:08
Fotorelacja - rewelacja.
![]() Cytat:Wysłane przez LuigiW oglądanym przeze mnie angielskim serialu Uncorked Italy, (kanał kuchnia.tv) właściciele małych winnic włoskich podawali informację, że tylko część ich winogron jest użyta w produkcji regionalnych win. Reszta to znane i cenione odmiany z innych regionów Italii. Ale tutaj najwięcej do powiedzenia ma napewno nasz reprezentant na Włochy - conrad.
20-11-2007, 22:06
Dwa tygodnie temu znów miałem okazję zawitać do Lauffen. Od ostatniej wizyty „trochę” się zmieniło.
Schodkami udałem się w górę. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|