Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wada wina
#1
Witam.
W tym roku nastawiłem wino z wiśni w nastepujacych proporcjach:
--butla 30 litrów (niektóre były poparzone słońcem)
--25 kg wiśni
--6 kg cukru
--0 kwasku cytyrynowego
--drożdze ANKA silne (aromatyczne)
--reszta to była woda, jakieś 8-10 litrów
--temp fermentacji jakieś 23-26 stopni C

Po 1,5 miesiacach fermentacji (dośc wolnej i mało burzliwej) wino jakby troche ściemniało, nabrało innego aromatu- mało przypominajacego wiśnie ale nie ohydnego, oraz próbując je pić troche piecze w gardle (myszkę odrzucam bo pachnie owocowo).
Więc drodzy winiarze poradźcie co mam teraz zrobić aby nie wylewać wina, bo troche szkoda.
Może da się je jeszcze "wyleczyć"??
Pozdrawiam
Odpowiedz
#2
a nie "piecze w gardle" dlatego ze po prostu jeszcze jest mlode?
Moze zwyczjanie jeszcze za wczesnie mowic o jakiejkolwiek wadzie, w koncu 1,5 miesiaca to krotko jak na wino. Dopiero skonczylo fermentowac. A sama fermentacja przebiegala poprawnie? % wyrobil?
Pozdrawiam

EDIT skoczylem sprawdzic moje tegoroczne truskawkowe jeszcze jest ostre w smaku, wisnia co prawda nie ale to niczego nie dowodzi ;)
Odpowiedz
#3
Mam porównanie z innymi wisniowymi po tak krótkim czasie, oraz innymi wisniami, i to jedynie wino troche piecze w gardle oraz ma taki zapach "cukierkowy" (dziwnie brzmi)
Fermentacja przebiegala raczej spokojnie, raz mi zżarły cały cukier wiec dodalem kolejną porcje cukru, ledwo przyspieszyly by po kilku dnia prawie sie zatrzymac.
% nie wyrobil, bowiem w winie czuć słodycz i raczej smakuje jak sok niż winko:)
:niewiem:
Odpowiedz
#4
A skoro tak to widocznie cos sie psuc zaczelo jak stanela fermentacja. W takiej sytuacji to moze piro a potem restart.
Odpowiedz
#5
Piro dodane w ilości 2g/10 litrów dnia 29.08.2007, nastepnie dodane silne drożdze ANKA dnia 02.09.2007 a fermentacja niestety nie ruszyla:glowa_w_mur::glowa_w_mur:
Czy może zwiększyć dodatek pożywki??
Odpowiedz
#6
Cytat:Wysłane przez Semele
Piro dodane w ilości 2g/10 litrów dnia 29.08.2007, nastepnie dodane silne drożdze ANKA dnia 02.09.2007 a fermentacja niestety nie ruszyla:glowa_w_mur::glowa_w_mur:
Czy może zwiększyć dodatek pożywki??

Trzeba było najpierw poczytać o restarcie tu: http://www.wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=961

Darek
Odpowiedz
#7
Dzieki, teraz to poczytam i zapewne zastosuje sie do instrukcji tam zawartych, bo brzmią logicznie!!Potem dać znać co i jak.
W sumie mam teraz 2 paczki silnych drożdzy AN.KA, oraz 1 płynnych biowinu (Malaga) --- chyba nie da sie ich razem połączyć aby z dwóch paczek ANKa i 1 biowinu stworzyć MD do restartu jednocześnie.
Spróbuje z AN.KI i zobaczymy czy da rade:)



Skocz do: