Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
łączenie win młodych.
#1
Mam 2 wina : jedno z cz. b. - stoi równo miesiąc , fermentuje raz na 5 minut . Drugie wino jest z dzikiej róży z dodatkiem głogu - stoi 6 tygodni , fermentuje z taką samą częstotliwością , co wino z bzu. Chciałbym oba wina połączyć teraz na czas dofermentowania i klarowania .
Czy mogę teraz te wina razem połączyć ????
dziękuję.
Odpowiedz
#2
tak
Odpowiedz
#3
Połączyć zawsze można, tylko po co? Dla mnie to wina o różnych charakterach. CZB - wytrwany, a DR+głóg - mocne i słodkie. Co z tego wyjdzie nie wiem. Poeksperymentować można. Spróbuj zmieszać na początek mniejszą ilość i zobacz czy to Ci pasuje. Nastawy są jeszcze bardzo młode, więc to tylko gdybanie.

Paweł
Odpowiedz
#4
Zapowiadają Ci się dwa niezłe wina i doprowadź je do końca. Cz. bez jest doskonały, bardzo charakterystyczny. DR z głogiem, koniecznie pólsłodka lub słodka i mocna to miodzio.
Złączyć możesz, ale nie rób tego. Pomyśl, czy warto?



Skocz do: