• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Aronia v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 Dalej »

kupaż z winogronem

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
kupaż z winogronem
Andej Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
05-10-2007, 12:52
W tym roku robię moje pierwsze winko i bedzie ono z Aroni owoców mam troszke wiecej bo okolo 7,5 kilo ale robie wedlug przepisu 7 kg aroni 4,5 wody i 2,8 cukru wydaje mi sie że wszystko idzie dobrze a fermentuje razem z miazga i mam pytanko kiedy najlepiej przeprowadzic pierwszy obciag,a mineło już 5 tygodni i mam teraz dostęp do winogron czerwonych a balon jest zalany tak do połowy i czy moge sok z winogron dodac teraz powiedzmy po 6 tygodniach czy to nie zabuży procesu fermentacji i czy jest to w ogóle dobra kombinacja i czy musiałbym jeszcze dodawac cukier czy wode.A chciałem dodac już sam wyciśnięty sok powiedzmy że tak 2-3 litry.I jeszcz jedno pytanko owoce aroni lekko wystają ponad poziom wody czy to w niczym nie przeszkadza.Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
mikaszek Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 233
Liczba wątków: 4
Nastrój: niedoczas
05-10-2007, 12:58
1. Krótsze zdania, plisss. Aronia to nie imię, z małej. Jakie znowu, skoro to pierwsze wino?
2. Obciąg, jak skończy się fermentacja.
3. Dużo cukru jak na tą objętość, tak ~na mocne, słodkie wino - takie chcesz?
4. Sok można dodać, czy z wodą, czy z cukrem, to zależy, na jakim winie Ci zależy.
5. Ad 4 - być może trzeba będzie pofermentować nieco dłużej.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Andej Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
05-10-2007, 13:20
Chciałem dodac soku z winogrona do lepszego smaku.A nie wiem czy dużo cukru bo nie robiłem wcześniej winka,a robiłem według przepisu.A chce winko mocne powiedzmy na 16% ale żeby nie było przesadnie słodkie.Cukier dawałem w 3 ratach i po ostatniej racie nie miałem odczucia żeby winko było słodkie.A wiec czy na mocne winko moge dodac sok z winogron bez cukru ani wody,i czy przez to że owoce lekko wystają musze dłużej fermentowac dopuki nie opadną na dno?
Szukaj
Odpowiedz
YaNkEs_69 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 244
Liczba wątków: 21
05-10-2007, 13:57
Soku z winogron zawsze możesz dodać, jeszcze lepszy byłby z jabłek :) Co do dosładzania to łatwo policzyć i powinineś sie tego nauczyć jeśli zamierzasz bawić sie w robienie wina. Jeśli planujesz mocne wino to do każdego litra soku z winogron tak. ok. 150gram cukru. To tak z grubsza wszystko ponieważ nie znam zawartości cukru w soku. Co do tego, że owoce pływają na wierzchu to tak będzie.
Popełniłeś podstawowy błąd ponieważ aronię najlepiej fermentować w miazdze i po ok 7 dniach wydusić, dopiero do tak uzyskanego sok dodać wodę i cukier i fermentować w balonie.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
seva Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 37
Liczba wątków: 3
07-10-2007, 07:39
Cytat:W tym roku robię moje pierwsze winko i bedzie ono z Aroni owoców mam troszke wiecej bo okolo 7,5 kilo ale robie wedlug przepisu 7 kg aroni 4,5 wody i 2,8 cukru wydaje mi sie że wszystko idzie dobrze a fermentuje razem z miazga i mam pytanko kiedy najlepiej przeprowadzic pierwszy obciag,a mineło już 5 tygodni i mam teraz dostęp do winogron czerwonych a balon jest zalany tak do połowy i czy moge sok z winogron dodac teraz powiedzmy po 6 tygodniach czy to nie zabuży procesu fermentacji i czy jest to w ogóle dobra kombinacja i czy musiałbym jeszcze dodawac cukier czy wode.A chciałem dodac już sam wyciśnięty sok powiedzmy że tak 2-3 litry.I jeszcz jedno pytanko owoce aroni lekko wystają ponad poziom wody czy to w niczym nie przeszkadza.Pozdrawiam

Fermentacja się już zakończyła ? Jeśli nie to możesz śmiało trzymać w miazdze szósty tydzień. Jeśli jednak fermentacja ustała odcedź dobrze miazgę i do czystego moszczu aroniowego dodaj sok z winogron.

Cytat:Popełniłeś podstawowy błąd ponieważ aronię najlepiej fermentować w miazdze i po ok 7 dniach wydusić, dopiero do tak uzyskanego sok dodać wodę i cukier i fermentować w balonie.

Hmm - swoje aroniowe fermentuję w miazdze z całą przewidzianą w przepisie ilością syropu cukrowego, a po zatrzymaniu fermentacji i odcedzeniu moszczu dodaję soku...

Chcąc otrzymywać wino słodkie i mocne, dosładzam gdy fermentacja ustanie (dla pewności siarkuję), moszcz musi być bardzo klarowny - później już tylko butelkowanie ;)
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Aronia v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 Dalej »

kupaż z winogronem

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 14-12-2025, 23:50 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa