05-10-2007, 12:52
W tym roku robię moje pierwsze winko i bedzie ono z Aroni owoców mam troszke wiecej bo okolo 7,5 kilo ale robie wedlug przepisu 7 kg aroni 4,5 wody i 2,8 cukru wydaje mi sie że wszystko idzie dobrze a fermentuje razem z miazga i mam pytanko kiedy najlepiej przeprowadzic pierwszy obciag,a mineło już 5 tygodni i mam teraz dostęp do winogron czerwonych a balon jest zalany tak do połowy i czy moge sok z winogron dodac teraz powiedzmy po 6 tygodniach czy to nie zabuży procesu fermentacji i czy jest to w ogóle dobra kombinacja i czy musiałbym jeszcze dodawac cukier czy wode.A chciałem dodac już sam wyciśnięty sok powiedzmy że tak 2-3 litry.I jeszcz jedno pytanko owoce aroni lekko wystają ponad poziom wody czy to w niczym nie przeszkadza.Pozdrawiam